Sastāvdaļas:
Lēcu mērcei:
- 150 gramu sīpolu
- 2 ķiploka daiviņas
- 150 gramu burkānu
- 150 gramu zaļo lēcu
- 20 gramu olīveļļas
- 800 gramu tomātu mērces
- 2 lauru lapas
- 1 tējkarote kaltēta timiāna
- 1 tējkarote kaltēta oregano
- šķipsna sāls un šķipsna maltu piparu pēc garšas
Bešamela mērcei:
- 1 litrs nesaldināta sojas piena
- 80 gramu margarīna (var aizstāt ar sviestu)
- 100 gramu balto miltu
- šķipsna malta muskatrieksta
- 1 dārzeņu buljona kubiņš
Lazanjai:
- ~12 lazanjas plāksnes (~250 grami)
- 200 grami rīvēta siera vai rauga pārslu (es izmantoju vegānisku rīvēto sieru un rauga pārslas)
Pagatavošana:
Boloņas mērce:
- Sasmalcina sīpolu, ķiploku un burkānus
- Liek dziļā pannā vai multikatlā, pievieno lēcas un olīveļļu, apcep aptuveni piecas minūtes.
- Pievieno tomātu mērci, lauru lapas, timiānu un oregano, piparus un sāli, sutina aptuveni 20 minūtes vai līdz lēcas mīkstas.
Bešamela mērce:
- Var taupīt laiku un gatavot, kamēr sutinās mērce.
- Katliņā lej augu pienu, pievieno miltus, muskatriekstu un margarīnu, vāra uz lēnas uguns ~10–12 min, regulāri apmaisot. Miltus izmaisa kārtīgi, lai nav kunkuļu. Mērce gatava, kad sāk sabiezēt.
Lazanja
- Liekam plānu kārtiņu lēcu mērces, tad vienu kārtu lazanjas plākšņu, tad vēl vienu kārtu lēcu mērces, uzberam rīvētu sieru vai rauga pārslas, liekam kārtu bešamela mērces. Tai pa virsu kārtojam nākamo lazanjas plākšņu kārtu un atkārtojam secību, līdz izbeidzas sastāvdaļas. Nobeidzam ar bešamela mērces kārtu, uz kuras uzberam atlikušo rīvēto sieru vai rauga pārslas.
- Liekam cepties krāsnī aptuveni 30–40 minūtes. Kad gatava, izņemam no krāsns un ļaujam pastāvēt kādas 15 minūtes. Pēc tam griežam un pasniedzam. Pasniedz ar zaļajiem salātiem. Pārpalikumus var sasaldēt un par tiem atcerēties steidzīgākās dienās.