RECEPTES:
- Sēņu mērce ar īpašajiem gurķīšiem
- Baravikas ar griķiem un kokospiena mērci
- Sēņu putas
- Ceptas sēnes ar mencu un sviestā sautētiem kalē kāpostiem
- Baraviku pasta ar salami un ceptām sēnēm
- Guļbešņīki ar sēņu mērci
- Baraviku krēms ar rupjmaizi
- Sēņu marināde ar dārzeņu buljonu
- Parastā sēņu marināde
- Saldskābā sēņu marināde
1. Sēņu mērce ar īpašajiem gurķīšiem
Lai gan sēņu mērce ir Latvijas vasarai un rudenim raksturīgs ēdiens, to var celt galdā visu gadu, ja vien pieliekamajā ir sālītas sēnes. Izmēģini pagatavot sēņu mērci ar vārītiem kartupeļiem un īpašajiem gurķīšiem pēc Apes saimnieču Anitas Harju un Sanas Raipalas receptes, kuru viņas atklāja Latvijas Televīzijas raidījuma "Iekodies Vidzemē" trešajā sērijā!
Sastāvdaļas:
- Kartupeļi.
Mērcei:
- 500 g sālītu sēņu,
- 2–3 sīpoli,
- 400 g cauraudzīša (žāvētas cūkgaļas),
- saldais krējums,
- zaļumi.
Gurķīšiem:
- svaigi gurķi,
- galda etiķis,
- sāls,
- cukurs.
Pagatavošana:
- Sālītas sēnes nomērcē vairākos ūdeņos, tad sagriež vai sakapā gabaliņos.
- Uz sakarsētas pannas apcep gabaliņos sagrieztu sīpolu un žāvēto gaļiņu. Tad pievieno un apcep sēnītes.
- Pannas saturu pārlej ar saldo krējumu.
- Novāra kartupeļus.
- Svaigos gurķus sagriež mazākos gabalos. Pievieno 16 daļas galda etiķa, 2 daļas sāli un 5 daļas cukura. Visu kārtīgi apmaisa.
- Izvārītos kartupeļus pārlej ar sēņu mērci, apber ar zaļumiem un pasniedz ar īpašajiem gurķīšiem.
2. Baravikas ar griķiem un kokospiena mērci
Griķi ar baravikām un velutē jeb kokospiena mērci ir vegāniem piemērots ēdiens, ko noteikti novērtēs arī visēdāji. Tā gatavošanas noslēpumus Latvijas Televīzijas raidījumā "Es mīlu ēdienu" atklāja pavārs Edgars Sanders, kurš uzturā nelieto gaļu, pienu un olas.
Sastāvdaļas
(no šāda produktu daudzuma sanāks 2–4 porcijas)
- 200 g zaļo griķu
- 200 g baraviku
- 300 g konservētu zaļo zirnīšu
- Buntīte diļļu
- Sāls, pipari, rafinēta kokosriekstu eļļa
Velutē mērce:
- 2 vidēja lieluma sīpoli
- 3 ķiploka daiviņas
- 6 timiāna zariņi
- 250 g šampinjonu
- 400 ml kokospiena (viena kārbiņa)
- 100 ml ūdens
- Sula no 1/2 citrona
- Sāls, pipari, olīveļļa
Pagatavošana
Sākumā gatavo mērci. Sagriež sīpolus un šampinjonus palielos gabalos. Ķiplokus vienkārši saspiež un liek visu nelielā katliņā sautēties uz vidējas uguns. Ber klāt nedaudz sāli, piparus un visus timiāna zariņus.
Sautē 5–10 minūtes un tad lej klāt kokospienu un ūdeni. Vāra visu uz lēnas uguns 30 minūtes. Ik pa laikam pagaršo un pievieno vēl sāli vai piparus pēc garšas.
Pēc 30 minūtēm nokāš sēnes caur sietu, saglabājot šķidrumu. Paspiež sēnes ar karoti, lai izspiestu pēc iespējas vairāk šķidruma (pārpalikušie šampinjoni nav jāmet ārā, tos var izmantot vēlāk kādā zupā). Iespiež nedaudz citrona sulas.
Pa to laiku vāra griķus, kā norādīts uz iepakojuma. Sagriež baravikas smalkākos gabalos un sakapā dilles.
Uzkarsē pannu uz lielas uguns. Lej pannā nedaudz kokosriekstu eļļas un liek iekšā baravikas. Ber klāt sāli, piparus un cep, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.
Griķos iecilā zaļos zirnīšus, dilles un ceptas baravikas. Pievieno sāli un piparus pēc nepieciešamības.
Liek šķīvjos un lej klāt sēņu mērci.
3. Sēņu putas
Sēņu putas būs interesanta un garda piedeva gaļai, zivīm un citiem ēdieniem. Turklāt tās var pagatavot jebkurā gada laikā, jo galvenā sastāvdaļa ir kaltēto baraviku pulveris.
Sastāvdaļas
- 200 g saldā krējuma
- 100 g sviesta
- Sāls
- Kaltēts baraviku pulveris
Gatavošana:
- Lai uztaisītu putas, ir nepieciešams sifona balons, kurā var iepildīt NO2 gāzi ar maziem baloniņiem.
- Katliņā uzsilda 200 g saldā krējuma, 100 g sviesta, nedaudz sāls un 1 ēdamkaroti kaltētu baraviku pulvera. To visu samaisa un pilda sifonā.
- Uzpilda 0,5 l lielo sifonu ar diviem baloniņiem gāzes, sakrata sifonu uz pilda putas mazos trauciņos
4. Ceptas sēnes ar mencu un sviestā sautētiem kalē kāpostiem
Sēnes lieliski sader arī ar zivīm. Izmēģini pagatavot ceptas sēnes ar mencu un sviestā sautētiem kalē kāpostiem pēc ēdienu entuziasta un garšu pētnieka Renāra Purmaļa receptes!
Sastāvdaļas
- Sēnes
- Sviests
- Kalē kāpostu lapas
- Pāris cidonijas
- Menca
Pagatavošana
- Uz karstas pannas apcep sēnes. Pievieno sviestu un kalē kāposta lapas.
- To visu apmaisot un lapas karsējot, tās nedaudz saplaks un uzsūks ceptā sviesta garšu un aromātu.
- Klāt pievieno arī rupji sagrieztas cidonijas, lai tās atdotu savu skābumu kalē lapām.
- Pēc tam uz pannas sviestā apcep zivi. Uz pannas atstāj iepriekš ceptās cidonijas, jo tās labi ies kopā ar zivi.
5. Baraviku pasta ar salami un ceptām sēnēm
Ja sēņu guvums ir varens, kādēļ lai tās neēstu gan mērcē, gan piedevās? Nogaršo baraviku pastu ar salami un ceptām sēnēm pēc ēdienu entuziasta un garšu pētnieka Renāra Purmaļa receptes!
Sastāvdaļas
- 500 g miltu
- 20 g kaltētu baraviku pulvera
- 3 olas
Mērcei:
- Sēnes
- Salami
- Saldais krējums
Pagatavošana
- Gatavo pastu: uz darba virsmas izber miltus, kaltētu baraviku pulveri un kaudzītē iesit 3 olas. Visu samīca viendabīgā masā, ietin plēvē un ļauj mīklai atpūsties 30–60 minūtes.
- Gatavo mērci: uz pannas apcep sēnes un kubiņos sagrieztu salami. Tad klāt pievieno saldo krējumu. Ļauj, lai tas nedaudz novārās, un atstāj mērci malā, lai turpinātu gatavot pastu.
- Pastas mīklu dala trīs daļās, no katras izrullē garas strēmeles, visu laiku pievienojot miltus – pārloka plāni izrullēto pastu 4 daļās un tad to sagriež smalkās strēmelēs.
- Pastu liek vārīties. Kad pasta gatava (nepieciešamas 2–3 minūtes), to liek pannā ar gatavo mērci. Visu kopā izmaisa un pasniedz.
6. Guļbešņīki ar sēņu mērci
Guļbešņīki ar sēņu mērci būs īsteni sātīgs un laikietilpīgs ēdiens, bet gatavošanā ieguldītās pūles noteikti būs tā vērtas. Gatavo gulbešņīkus pēc receptes, ko LTV raidījums "Īsakūd Latgolā" jeb "Iekodies Latgalē" savulaik atklāja Aglonā.
Sastāvdaļas
- novārīti mizoti kartupeļi, izmalti caur gaļasmašīnu, ~ 2 kg
- glāze miltu mīklai + nedaudz apvārtīšanai
- 1 lauku ola
- 200 g labas kūpinātas gaļas ar mazu treknumiņu
- 200 g Jāņu siera
- sāls
- eļļa fritēšanai
Sēņu mērcei
- pašu lasītas baravikas un bekas
- 1 sakapāts sīpols
- sauja loku un dilles
- 100 ml lauku saldā krējuma
- sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
Pagatavošana
Bļodā liek caur gaļasmašīnu izlaistus kartupeļus, olu, miltus un samīca visu viendabīgā mīklā. Mīkla nedrīkst lipt pie rokām.
Gaļu un sieru sagriež vienāda izmēra stienīšos.
Mīklu izrullē un sagriež mazos gabaliņos kā pīrāgiem. No katra pikucīša veido plācenīti. Plācenīša vidiņā liek stienīti gaļas un stienīti siera un aizloka ciet. Parullē rokās un miltos un fritē eļļā zeltainus.
Pagatavo sēņu mērci. Uz pannas liek saceptas sēnītes, pievieno sakapātu sīpolu, zaļumus un apcep, pievieno saldo krējumu, sāli un piparus pēc garšas.
Guļbešņīkus pasniedz, bagātīgi pārlietus ar sēņu mērci. Klāt labi garšo ‘uz ātro’ iesālīti jauni gurķīši.
7. Baraviku krēms ar rupjmaizi
Pavisam izsmalcinātu garšu piedzīvojumu nodrošinās baraviku krēms ar rupjmaizi. Piedāvājam to pagatavot pēc šefpavāra Raimonda Zommera receptes, ko viņš atklāja raidījumā "Ciemiņš virtuvē".
Sastāvdaļas
- Kaltētas baravikas – 200g
- Piens – 500g
- Saldais krējums – 100g
- Rupjmaize – 4 šķēles
- Marinētas sēnes (baravikas) – 250g
- Bazilika eļļa – 1 ēdamkarote
- Citrons – 1gb.
- Olas – 8gb.
- Sezama eļļa
- Citronpipari
- Pētersīlis
- Sāls
Pagatavošana
Bļodiņā liek kaltētas baravikas, kuras aplej ar pienu un saldo krējumu, atstājot 40 minūtes uzbriest.
Nolej pienu un saldo krējumu atsevišķā traukā, bet baravikas sagriež sīkos gabaliņos. Kad baravikas sagrieztas, gabaliņus ieliek atpakaļ pie piena un saldā krējuma, pievienojot sāli un 8 olu dzeltenumus. Visu rūpīgi saputo. Masu salej trauciņos, liek krāsnī uz 80 grādiem, atstājot uz vienu stundu.
Marinētās sēnes (baravikas) kārtīgi nokāš, sagriež vienādos kubiņos un liek traukā, pievienojot sakapātu pētersīli, kā arī pievieno citronpiparus, sāli un bazilika eļļu.
Uz pannas apcep sīki sadrupinātu rupjmaizi, pievienojot sezama eļļu un uzrīvē citrona mizu. Kad rupjmaize apcepusies, to liek traukā ar salveti, lai maksimāli atbrīvotos no eļļas.
Pasniegšana
Atdzesētam baraviku krēmam liek virsū vienu tējkaroti marinēto sēņu ar pētersīļiem un uzber vienu ēdamkaroti apceptās rupjmaizes.
8. Sēņu marināde ar dārzeņu buljonu
Nepieciešams (uz litru ūdens):
- 2 burkāni
- Selerijas saknes šķēle
- 3 vidēji sīpoli
- Pētersīļa saknes šķēle (ņem mazāk nekā selerijas sakni)
- 1 ēdamkarote ar nelielu kaudzīti rupjā sāls
- 3 kārtīgas ēdamkarotes cukura
Burkā liekamas vielas – daudzums 0,5 litru burkai:
- 3 ēdamkarotes 9% etiķa
- 2 lielas ķiploka daiviņas
- 7 melno piparu graudi
- 2 smaržīgie pipari
- Lauru lapa
Norise:
Buljonam saknes sagriež gabalos, pieliek sīpolu (sakņu daudzumu izvēlas pēc patikas, var pielikt arī papriku) un vāra ūdenī, līdz tās mīkstas, tad šķidrumu nokāš un tam pieliek nepieciešamo cukura un sāls daudzumu.
0,5 litra burkā liek pāris daiviņu ķiploka, divus smaržīgos piparus, lauru lapu, septiņus melnos piparu graudus. Tad burkā liek sēnes, kuras iepriekš sagrieztas gabalos un vārītas apmēram 10 minūtes, tad nokāstas.
Burkā ielej etiķi (ja garšo skābāka marināde, etiķi lej vairāk), sēnes pārlej ar karstu marinādi, burkai uzliek vāku un pasterizē 10 minūtes, vākus stingri aizgriež, liek vēsā vietā un ziemā mielojas.
9. Parastā sēņu marināde
Nepieciešams (vienam litram ūdens):
- 1 ēdamkarote ar nelielu kaudzīti rupjā sāls
- 3 kārtīgas ēdamkarotes cukura
Burkā liekamas vielas – daudzums 0,5 litru burkai:
- 3 ēdamkarotes 9% etiķa
- 2 lielas ķiploka daiviņas
- 7 melno piparu graudi
- 2 smaržīgie pipari
- Lauru lapa
Norise:
Katlā uzvāra ūdeni, pieliek sāli un cukuru.
Burkā liek ķiploku, piparus, lauru lapu, sēnes, etiķi, pārlej ar karsto marinādes ūdeni.
Tālāk gatavo tieši tāpat, kā minēts dārzeņu marinādes receptē.
10. Saldskābā sēņu marināde
Nepieciešams (vienam litram ūdens):
- 1 ēdamkarote ar nelielu kaudzīti rupjā sāls
- 3 kārtīgas ēdamkarotes cukura
Burkā liekamas vielas – daudzums 0,5 litru burkai:
- 4 ēdamkarotes 9% etiķa
- 7 melno piparu graudi
- 2 smaržīgie pipari
- Lauru lapa
Norise:
Šī marināde patiks tiem, kuri uzskata, ka ķiploka stiprums nomāc sēņu garšu, tāpēc neizmanto ķiplokus – tikai garšvielas, cukuru, sāli un etiķi.
Katlā uzvāra ūdeni, pieliek sāli un cukuru. Burkā liek visas garšvielas – piparus, lauru lapu, etiķi un sēnes, pārlej ar karsto marinādes ūdeni.
Tālāk gatavo tieši tāpat, kā minēts dārzeņu marinādes receptē.
Raksts LSM.lv pirmo reizi publicēts 2021. gada 28. augustā.