Rūta Beirote darba dzīvi dala starp biroju Rīgā un zemnieku saimniecību "Zutiņi", kas atrodas dzimtas mājās "Lejnieki" Krimuldas pagastā. "Zutiņi" ir ģimenes saimniecība, kurā audzē dažādus kultūraugus – sākot ar graudaugiem un pupām, beidzot ar tomātiem un ziediem. Rūta ir dvīņu Rainas un Regnāra mamma, abi ar vīru Raivi bieži vien ikdienas gaitās dodas katrs uz sava dzelzs rumaka jeb motocikla.
Liellopa gaļas irbītes
Nepieciešams
(~ 4 personām)
- 4 lielas šķēles liellopa gaļas
- 1 sīpols
- 1 šķēle rupjmaizes
- Sinepes
- Sāls
- Pipari
- 1 šķēle žāvēta cauraudzīša
- ~ 400 g saldā krējuma
Pagatavošana
Gaļas šķēles atbrīvo no cīpslām un plēvēm un no abām pusēm izklapē. Apsmērē ar sinepēm, uzkaisa sāli un piparus. Virsū liek ēdamkaroti smalki sagriezta sīpola un tikpat daudz smalki sagrieztas žāvētās gaļas, kā arī rupjmaizes stienīti. To visu sarullē un aptin ar pārtikas diegu. Veltnīšus no visām pusēm apcep uz pannas un liek katliņā sautēties, pārlejot ar ūdeni vai buljonu un pievienojot atlikušos sīpolus un cauraudzīti. Kad irbītes kļūst mīkstas, tām pārlej saldo krējumu un vēl nedaudz pasautē. Pasniedz ar kartupeļu biezeni.
Interesanti! Irbītes visbiežāk pasniedz tieši ar kartupeļu biezeni, jo tieši ar biezputru vislabāk var apēst gardo saldkrējuma mērcīti, kas uzreiz pēc veltnīšiem ir otra garšīgākā šī ēdiena sastāvdaļa.