Marinējot nevajag pārspīlēt ar sēņu daudzumu burkā – ja burku blīvi piepilda ar sēnēm, marinādei daudz vietas nepietiek. Ceturtdaļa burkas jāatstāj brīva, lai var uzliet pietiekami daudz marinādes.
Marināde ar dārzeņu buljonu
Nepieciešams (uz litru ūdens):
- 2 burkāni
- Selerijas saknes šķēle
- 3 vidēji sīpoli
- Pētersīļa saknes šķēle (ņem mazāk nekā selerijas sakni)
- 1 ēdamkarote ar nelielu kaudzīti rupjā sāls
- 3 kārtīgas ēdamkarotes cukura
Burkā liekamas vielas – daudzums 0,5 litru burkai:
- 3 ēdamkarotes 9% etiķa
- 2 lielas ķiploka daiviņas
- 7 melno piparu graudi
- 2 smaržīgie pipari
- Lauru lapa
Norise:
Buljonam saknes sagriež gabalos, pieliek sīpolu (sakņu daudzumu izvēlas pēc patikas, var pielikt arī papriku) un vāra ūdenī, līdz tās mīkstas, tad šķidrumu nokāš un tam pieliek nepieciešamo cukura un sāls daudzumu.
0,5 litra burkā liek pāris daiviņu ķiploka, divus smaržīgos piparus, lauru lapu, septiņus melnos piparu graudus. Tad burkā liek sēnes, kuras iepriekš sagrieztas gabalos un vārītas apmēram 10 minūtes, tad nokāstas.
Burkā ielej etiķi (ja garšo skābāka marināde, etiķi lej vairāk), sēnes pārlej ar karstu marinādi, burkai uzliek vāku un pasterizē 10 minūtes, vākus stingri aizgriež, liek vēsā vietā, un ziemā mielojas.
Parastā marināde
Nepieciešams (vienam litram ūdens):
- 1 ēdamkarote ar nelielu kaudzīti rupjā sāls
- 3 kārtīgas ēdamkarotes cukura
Burkā liekamas vielas – daudzums 0,5 litru burkai:
- 3 ēdamkarotes 9% etiķa
- 2 lielas ķiploka daiviņas
- 7 melno piparu graudi
- 2 smaržīgie pipari
- Lauru lapa
Norise:
Katlā uzvāra ūdeni, pieliek sāli un cukuru.
Burkā liek ķiploku, piparus, lauru lapu, sēnes, etiķi, pārlej ar karsto marinādes ūdeni.
Tālāk gatavo tieši tāpat, kā minēts dārzeņu marinādes receptē.
Saldskābā marināde
Nepieciešams (vienam litram ūdens):
- 1 ēdamkarote ar nelielu kaudzīti rupjā sāls
- 3 kārtīgas ēdamkarotes cukura
Burkā liekamas vielas – daudzums 0,5 litru burkai:
- 4 ēdamkarotes 9% etiķa
- 7 melno piparu graudi
- 2 smaržīgie pipari
- Lauru lapa
Norise:
Šī marināde patiks tiem, kuri uzskata, ka ķiploka stiprums nomāc sēņu garšu, tāpēc neizmanto ķiplokus – tikai garšvielas, cukuru, sāli un etiķi.
Katlā uzvāra ūdeni, pieliek sāli un cukuru. Burkā liek visas garšvielas – piparus, lauru lapu, etiķi un sēnes, pārlej ar karsto marinādes ūdeni.
Tālāk gatavo tieši tāpat, kā minēts dārzeņu marinādes receptē.
Raksts LSM.lv pirmo reizi publicēts 2021. gada 26. augustā.