Citrona vēršacs. Lielisks deserts vasaras izskaņai un ne tikai

Citrona vēršaci gatavo no meringa un citronu krēma – klasiskām pasaules virtuves sastāvdaļām. Šīs deserts ir Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēnu jaunrade, ko viņi lika galdā Latvijas Radio 5 starpskolu ēst gatavošanas konkursā "Pavārs Nost".

"Pavārs nost"

"Pavārs Nost'' ir Latvijas Radio 5 organizēts starpskolu ēst gatavošanas konkurss. Labākās no labākajām Latvijas skolām sacenšas par labākās ēst gatavotājas skolas statusu. Gardas maltītes, labi pavadīts laiks un jautri viesi – tas viss sagaida ''Pavārs Nost'' epizodēs Kristera Karlsona vadībā!

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas godu konkursā pārstāvēja Rihards Burbickis, Rūta Demitere un Alise Stupāne.

 

Nepieciešams:

  • 4 olas baltumi
  • cukurs (meringam nepieciešams 1,5 olbaltumu tilpuma + 100g citrona krēmam)
  • 2 citroni
  • 2 tējkarotes cietes
  • sāls (neliela šķipsniņa katrai porcijas)
  • 100 ml sarkano apelsīnu sulas
  • 4 olu dzeltenumi
  • 4 šķipsnas magoņu sēklu
  • zariņš timiāna ( pāris lapiņas katrai porcijas )

Pagatavošana

Deserts "Citrona vēršacs"
Deserts "Citrona vēršacs"

Deserta ideja tapusi tikai divas dienas pirms raidījuma filmēšanas. Tā pamatā ir divi stabili klasiskas virtuves pārstāvji ­– Šveices merings (cukura un olas baltuma maisījums) un citrona krēms (lemon curd – angļu val.), ko receptes autori aicina pagaršot jaunā veidolā, apspēlējot ideju par vēršaci. Viens no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēnu komandas pamatlikumiem virtuvē ir respektēt dabu jeb "patieso mākslinieku" un apzināties, ka esi tikai pavārs, kas strādā tās ēnā. Pārsitot olu uz šķīvja vai pannas, priekšā guļ baltumā ieskauts olas dzeltenums – to centās saglabāt arī receptē.

Šveices merings

Šveices meringu pagatavo, bļodā liekot olas baltumu un cukuru proporcijā 2:3. Abus kopā virs tvaika uzsilda līdz 85 grādu temperatūrai, pēc tam ar mikseri piecas minūtes kuļ.

Citronu krēms

Jebkurā desertā vai sīrupā ar citrusaugļiem ir svarīgi izvilkt no augļa visu garšu. Tādēļ sarīvē citronu ar rīvi, iegūstot augļa mizu, ko pēc tam kafijas dzirnaviņās samaļ ar 100 gramiem cukuru, tādējādi izvelkot eļļu. Iegūto citrusu cukuru liek katliņā, pievieno vienu tējkaroti cietes, nepilnu šķipsniņu sāls, citronu, oranžākai krāsai pievienoju arī nepilnus 100 mililitrus sarkano apelsīnu sulas – lai ar nedaudz asu garšu līdzsvarotu saldo meringu. Tad pievieno olu dzeltenumus un karsē, līdz tas sabiezē.

Servēšana

Servē uz šķīvja, plānā kārtā uzklājot meringu, pa vidu izveidojot apaļu iedobumu. Apdedzina meringa maliņu, bet dobumā liek citronu krēmu. Uzkaisa mazliet sāls, magoņu sēkliņas un pāris timiāna lapiņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti