Asuškas (asoškas) – izcepti un atdzesēti rauga mīklas pīrādziņi, kas pirms pasniegšanas uzkarsēti saldā krējuma mērcē. Izmēģini pagatavot asuškas pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Sandras Višas receptes. Viņa dzīvo Rēzeknes novada Čornajas pagastā Rāznas ezera krastā, kur dzīvesbiedrs Ēriks 90. gados atguva vectēva zemi.
Saldie pīrādziņi asuškas
Nepieciešams:
(no šāda produktu daudzuma sanāks 10 porcijas)
- 1 l piena
- ½ paciņa rauga
- 2 kg miltu
- 3 ēdamk. cukura
- 1 ēdamk. sāls
- 150 g olīveļļas
- 1 ola
Mērcei:
- 700 ml saldā krējuma
- 200 g sviesta
- 1 glāze cukura
Pagatavošana:
Siltam pienam pievieno raugu, sāli un cukuru. Lēni maisot, pamazām iesijā miltus. Kad masa kļūst gaisīga, pielej olīveļļu. Apsedz ar dvieli un siltā vietā ļauj uzbriest. Pēc aptuveni stundas no mīklas veido mazus pīrādziņus. Tos var arī pildīt ar biezpiena masu. Cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 15 minūtes. Izņem no krāsns un noziež ar sakultu olas dzeltenumu, lai spīd. Pirms pasniegšanas pīrādziņus uzsilda saldkrējuma mērcē. To gatavo, izkausējot sviestu, tam pievienojot saldo krējumu un cukuru. Kad cukurs izkusis, mērcē var bērt pīrādziņus. Pasniedz karstus.