Saldie pīrādziņi asuškas – «Īsto latvju saimnieču» recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 1 mēneša.

Tradicionālie Latgales saldie ēdieni ir bezgala gardi un sātīgi. To pagatavošanas nianses zina tikai īstās latgaļu saimnieces vai Latgales kulinārā mantojuma pētnieki. Kļockas – ar biezpienu pildīti, aizdarīti un krējuma, sviesta un cukura mērcē sautēti rauga mīklas pīrādziņi. Sirņiki – pannā cepti biezpiena plācenīši. Blīņi – pankūkas, kas katrā mājā garšo citādāk. Jobiki – pienā izmērcēti un sviestā un saldajā krējumā sutināti rauga mīklas plācenīši.

Asuškas (asoškas) – izcepti un atdzesēti rauga mīklas pīrādziņi, kas pirms pasniegšanas uzkarsēti saldā krējuma mērcē. Izmēģini pagatavot asuškas pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Sandras Višas receptes. Viņa dzīvo Rēzeknes novada Čornajas pagastā Rāznas ezera krastā, kur dzīvesbiedrs Ēriks 90. gados atguva vectēva zemi.

Sandra Viša
Sandra Viša

Saldie pīrādziņi asuškas

Saldie pīrādziņi asuškas
Saldie pīrādziņi asuškas

Nepieciešams:

(no šāda produktu daudzuma sanāks 10 porcijas)

  • 1 l piena
  • ½ paciņa rauga
  • 2 kg miltu
  • 3 ēdamk. cukura
  • 1 ēdamk. sāls
  • 150 g olīveļļas
  • 1 ola

Mērcei:

  • 700 ml saldā krējuma
  • 200 g sviesta
  • 1 glāze cukura

Pagatavošana:

Siltam pienam pievieno raugu, sāli un cukuru. Lēni maisot, pamazām iesijā miltus. Kad masa kļūst gaisīga, pielej olīveļļu. Apsedz ar dvieli un siltā vietā ļauj uzbriest. Pēc aptuveni stundas no mīklas veido mazus pīrādziņus. Tos var arī pildīt ar biezpiena masu. Cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 15 minūtes. Izņem no krāsns un noziež ar sakultu olas dzeltenumu, lai spīd. Pirms pasniegšanas pīrādziņus uzsilda saldkrējuma mērcē. To gatavo, izkausējot sviestu, tam pievienojot saldo krējumu un cukuru. Kad cukurs izkusis, mērcē var bērt pīrādziņus. Pasniedz karstus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti