RECEPTES:
- Sezonas ogu ķīselis ar putukrējumu no Zemgales
- Kēksiņi ar baltās šokolādes un rabarberu glazūru
- Rabarberu kūka "Īsto latvju saimnieču gaumē"
- Kārdinošā rabarberu drumstalkūka islandiešu gaumē
- Rabarberu dzēriens
- Jāņu klimpas ar rabarberiem
- Viltotā rabarberu plātsmaize
Sezonas ogu ķīselis ar putukrējumu no Zemgales
Muižkungu laikos desertus gatavoja no sezonas ogām un dārzeņiem, un pavasarī pirmie bija rabarberi. Lai ķīselim būtu sārtāka krāsa, tam pievienoja zemeņu sulu vai zapti. Ķīseļa recepti LTV raidījumā "Iekodies Zemgalē" atklāja saimniece Millija no Zemgales.
Svētkos ķīseli ēda ar putukrējumu, bet ikdienā – ar pienu. Ja saldo pasniedza ar putukrējumu, to klāja visam ķīselim pāri tā, ka ķīseli nemaz neredz.
Nepieciešams
- 1 kg rabarberu
- 100 ml zemeņu ievārījuma vai sīrupa
- cukurs pēc garšas
- 1 litrs ūdens
- 2–3 ēdamkarotes kartupeļu cietes
Pagatavošana
- Rabarberus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Liek katliņā.
- Pielej ūdeni un savāra, līdz rabarberi izšķīst. Tad pievieno zemeņu ievārījumu vai sīrupu un cukuru pēc garšas.
- Atsevišķā bļodiņā liek kartupeļu cieti, pielej nedaudz ūdens un izmaisa šķidrā masā. Masu pievieno ķīselim un strauji iemaisa. Tad uzreiz noņem no plīts.
Kēksiņi ar baltās šokolādes un rabarberu glazūru
Izmēģini kēksiņus ar baltās šokolādes un rabarberu glazūru kafejnīcas "Kairi" īpašnieku Maijas un Jāņa Kairu gaumē!
Nepieciešams:
Kēksiņiem:
- 250 g rabarberu
- 160 g cukura
- 170 g kviešu miltu
- 160 g sviesta
- 10 g cepamā pulvera
- 2 olas
Glazūrai:
- 200 g krēmsiera
- 150 g baltās šokolādes
- 100 g rabarberu
Gatavošana:
Olas saputo ar cukuru, pievieno sviestu, kas izkausēts, bet nav karsts. Iemaisa miltus ar cepamo pulveri.
Rabarberus sablendē vai smalki sakapā, tad pievieno masai. Kēksiņus pilda formiņās, krāsni sakarsē, kēksiņus cep 180 grādu temperatūrā apmēram 16 minūtes. Cepšanas ilgums atkarīgs no kēksiņu lieluma.
Kamēr kēksiņi cepas, izkausē balto šokolādi un lēnām iemaisa siltā krēmsierā (tādā, kas pastāvējis istabas temperatūrā). Rabarberus noplaucē trauciņā, kur pievienota ēdamkarote cukura un ēdamkarote ūdens. Atdzesē un pievieno krēmsieram.
Kad kēksiņi gatavi un atdzisuši, tos pārklāj ar glazūru. Dekorēt var ar kādām ogām, piparmētru lapiņām vai ceriņu ziediem.
Rabarberu kūka "Īsto latvju saimnieču gaumē"
Raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Sandra Icaka gatavo brīnumgardu desertu no rabarberiem – kūku, ko maltītes noslēgumā baudīt ar zemeņu saldējumu. Recepte ir vienkārša, taču kūkas garša – izsmalcināta.
Rabarberu kūka
- 6 olas
- 240 g cukura
- 200 g sviesta
- 280 g miltu
- 300 g rabarberu
- vaniļas cukurs
Zemeņu saldējums
300 ml saldā krējuma
200 ml piena
160 g zemeņu
100 g cukura
6 olu dzeltenumi
Pienu, saldo krējumu un 30 g cukura lej katliņā un uzkarsē. Lēnām maisot, lej klāt ar atlikušo cukuru (70 g) saputotajiem olu dzeltenumiem. Liek karsēties ūdens peldē, kamēr masa sabiezē. Pievieno sablendētas svaigas vai saldētas zemenes. Uz stundu (60 minūtēm) liek saldējuma mašīnā. Var pasniegt uzreiz vai likt saldētavā, lai sacietē.
Pagatavošana
Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumiem pievieno 40 g cukura, saputo, līdz veidojas stingra masa, un liek ledusskapī.
Dzeltenumu saputo ar 180 g cukura, pievieno izkausētu sviestu un iesijā miltus. Visu rūpīgi samaisa un lej cepamformā.
Izlīdzina, uzber sagrieztus rabarberus un pārkaisa atlikušo (20 g) cukuru.
Cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 30 minūtes.
Pēc tam liek pa virsu atdzesēto olbaltuma masu un cep vēl 15 minūtes 160 grādos.
Pirms pasniegšanas atdzesē. Pasniedz ar zemeņu saldējumu.
Kārdinošā rabarberu drumstalkūka islandiešu gaumē
Rabarberu drumstalkūka ir lielisks deserts jebkurā gadalaikā, ko ziemā var gatavot no saldētiem rabarberiem. Islandieši šo kūku pasniedz ar putukrējumu vai vaniļas saldējumu.
Sastāvdaļas
- 800 g rabarberu
- 2 olas
- 100 g cukura
- 1 iepakojums vaniļas cukura
- 100 g miltu
- 2 tējkarotes cepamā pulvera
- 2 ēdamkarotes karsta ūdens
- 1 ēdamkarote sviesta
Drumstalām:
- 175 g miltu
- 100 g brūnā cukura
- 100 g sviesta
Pagatavošana
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Rabarberus nomazgā, notīra un sagriež gabalos. Cepamtrauku ieziež ar sviestu un izliek tajā sagrieztus rabarberus. Kārtīgi sakuļ cukuru, olas un ūdeni. Piemaisa miltus un cepamo pulveri. Mīklu uzlej uz rabarberiem. Nelielā katlā izkausē sviestu drumstalām. Miltus, cukuru un sviestu ar miksera mīklas āķi samīca, līdz izveidojas nelielas drumstalas. Apmēram 40 minūtes cep cepeškrāsnī. Pasniedz, tikko izņemtu no krāsns, ar putukrējumu vai vaniļas saldējumu.
Rabarberu dzēriens
Izmēģini pagatavot rabarberu dzērienu pēc Apes saimnieču receptes!
Sastāvdaļas
- 3 palieli rabarberu kāti
- 2–3 ēdamkarotes cukura
- krustnagliņas
Pagatavošana:
- Rabarberus nomizo un sagriež gabaliņos.
- Liek katlā ar ūdeni vārīties, vāra – līdz ūdens uzvārās (ne vairāk).
- Piestā sagrūž krustnagliņas. Pievieno rabarberiem.
- Pievieno cukuru.
- Atdzesē un pasniedz.
Jāņu klimpas ar rabarberiem
Jāņu klimpas ēd gan karstas, gan aukstas. Karstā dienā labāk aukstas.
Nepieciešams:
- Rabarberi
- Cukurs
- Milti
- Olas
- Sāls
Pagatavošana:
Produktu daudzums te nav dots, to var izvēlēties pēc ēdāju skaita un vēlmes – vai grib biezākas Jāņu klimpas, vai tādu plānāku ēdienu.
Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos, vāra ūdenī, līdz gatavi, tad pieliek cukuru – cik nu salda zupa patīk.
Olas sakuļ, pieliek sāli, cukuru, pakāpeniski liek klāt miltus un ūdeni, lai sanāk pabieza mīkla (biezāka par skābo krējumu), aromātam var pievienot vaniļas cukuru.
Kad rabarberi gatavi, nogriež mazāku uguni un karstajā virumā ar karoti liek mīklas pikučus, pavāra, kad klimpas uzpeld – Jāņu klimpas gatavas.
Viltotā rabarberu plātsmaize
Ātri un gardi, to pagatavos pat bērns!
Iesakām pašiem mazākajiem!
Mīļie vecāki, mēs esam radījuši drošu un radošu platformu zinātkāriem pirmsskolas vecuma bērniem - LSM Bērnistaba!
Bērnistabā ir interesanti un attīstoši uzdevumi, spēles, filmas, eksperimenti, zīmēšana, vakara pasaciņa un daudz kā cita.
Rabarberu mizošanu noteikti var uzticēt bērniem (viņi arī zinās, ka mizas var kalpot par izciliem matiem lellēm)!
Bērni arī tiks galā ar krējumu, cukuru un kanēli; krāsns lai paliek pieaugušo ziņā.
Nepieciešams:
- Tostermaize.
- Rabarberi.
- Skābais krējums.
- Cukurs.
- Kanēlis.
Pagatavošana:
Produktu daudzumu izvēlieties pēc vajadzības, rēķinot lielākiem ēdājiem pa divām šķēlēm, mazākiem pa vienai.
Uz ietaukotas plāts liek tostermaizes šķēles.
Rabarberus mizo, sagriež šķēlītēs. Uz katras maizes liek rabarberu šķēles, virsū ēdamkaroti krējuma – izlīdzina un pārkaisa ar tējkaroti cukura, vēl nedaudz kanēļa un 200 grādos cep, līdz maizīte kraukšķīga.
Variants: Šīs maizītes labi garšos arī tad, ja tostermaizes vietā izmantos rupjmaizi!
Raksts LSM.lv pirmo reizi publicēts 2022. gada 28. maijā.