Nepieciešams
- 400 grami maltās gaļas
- 8–10 līdzīga izmēra baltās paprikas
- 1 glāze rīsu
- 1 ola
- 1 sīpols
- 1 burkāns
- 1 tomāts
- 2–3 daiviņas ķiploka
- 2,5 ēdamkarotes miltu
- 2 ēdamkarotes krējuma vai bezpiedevu jogurta
- sāls, pipari
- dilles vai citi zaļumi pēc izvēles
- eļļa cepšanai
Gatavošana
![](https://static.lsm.lv/documents/1zu.gif)
Rīsus noskalo un liek vārīties vienā glāzē ūdens – vāra tik ilgi, kamēr viss ūdens ir sasūcies. Rīsus ir svarīgi vārīt tieši tādā ūdens daudzumā, lai tie nekļūtu pārāk mīksti un neizjuktu – tie turpinās gatavoties un uzsūkt mitrumu, kad būs jau sapildīti paprikā.
Kamēr rīsi vārās, uz pannas eļļā apcep sakapātu sīpolu un ķiplokus. Noskalo paprikas, nogriež cepurītes tā, lai gatavošanas laikā tās varētu uzlikt paprikai virsū, iztīra sēklas. Pacietīgākie var iztīrītās paprikas arī noblanšēt karstā ūdenī – tā var izvairīties no iespējamās rūgtās piegaršas. Steidzīgajiem un nepacietīgajiem – būs labi tāpat.
Kad rīsi izvārīti, tos noskalo aukstā ūdenī un notecina. Lielā bļodā liek malto gaļu, olu, apceptos sīpolus un ķiplokus, rīsus, pievieno sāli, piparus un pēc izvēles – sakapātus zaļumus. Visu samaisa un pilda paprikās – nevajag tās visas piestūķēt pilnas līdz malai, jāatstāj vieta, kur uzbriest rīsiem. Uzliek paprikām atpakaļ micītes un vertikāli saliek katlā.
Sarīvē burkānu un sasmalcina tomātus – liek katlā pie paprikām. Lej iekšā ūdeni tā, lai kādi trīs centimetri no paprikas nebūtu ūdenī – tas ir svarīgi, lai gatavošanas laikā pildījumā nesasmeltos ūdens. Paprikas vāra uz nelielas liesmas apmēram 45 minūtes.
Gatavās paprikas izņem no katla, iekšā paliek šķidrums ar tomātiem un burkāniem, no tā var pagatavot miltu mērci.
Krūzītē ar aukstu ūdeni iemaisa 2,5 ēdamkarotes miltu, pielūko, lai visi kunkuļi būtu izmaisīti, un lej iekšā katlā. Uz lēnas liesmas sildot, kārtīgi maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno pāris ēdamkarotes krējuma vai bezpiedevu jogurta, sāli, piparus un maisa, kamēr mērce uztumējas.
Veselīgākā dzīvesveida piekritēji miltu mērces gatavošanu var izlaist – paprikas un piedevas var apslacīt arī vienkārši ar šķidrumu, kas palicis pēc sutināšana. Būs liesi, bet gardi tāpat.
Pasniedz kopā ar jaunajiem kartupeļiem un kādiem svaigajiem salātiem. Pārkaisa ar dillēm un ēd laimīgs!