Sēņu mērce ar īpašajiem gurķīšiem
Sastāvdaļas:
- Kartupeļi.
Mērcei:
- 500 g sālītu sēņu,
- 2-3 sīpoli,
- 400 g cauraudzīša (žāvētas cūkgaļas),
- saldais krējums,
- zaļumi.
Gurķīšiem:
- svaigi gurķi,
- galda etiķis,
- sāls,
- cukurs.
Pagatavošana:
- Sālītas sēnes nomērcē vairākos ūdeņos, tad sagriež vai sakapā gabaliņos.
- Uz sakarsētas pannas apcep gabaliņos sagrieztu sīpolu un žāvēto gaļiņu. Tad pievieno un apcep sēnītes.
- Pannas saturu pārlej ar saldo krējumu.
- Novāra kartupeļus.
- Svaigos gurķus sagriež mazākos gabalos. Pievieno 16 daļas galda etiķa, 2 daļas sāli un 5 daļas cukura. Visu kārtīgi apmaisa.
- Izvārītos kartupeļus pārlej ar sēņu mērci, apber ar zaļumiem un pasniedz ar īpašajiem gurķīšiem.
Rabarberu dzēriens
Ja kādreiz uzskatīja, ka rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem, tad tagad ir zināms – nepāraugušus tos drīkst ēst, kamēr vien zaļie kāti slejas ārā no zemes. To pielietojums kulinārijā ir plašs. Izmēģini pagatavot rabarberu dzērienu pēc Apes saimnieču receptes!
Sastāvdaļas
- 3 palieli rabarberu kāti,
- 2-3 ēdamkarotes cukura,
- krustnagliņas.
Pagatavošana:
- Rabarberus nomizo un sagriež gabaliņos.
- Liek katlā ar ūdeni vārīties.
- Piestā sagrūž krustnagliņas. Pievieno rabarberiem.
- Pievieno cukur.
- Rabarberus vāra – līdz ūdens uzvārās (ne vairāk).
- Atdzesē un pasniedz.