Aukstā sakņu un dārzeņu zupa
Nepieciešams:
- 2,5 litri ūdens;
- 200 grami spinātu;
- 2 ēdamkarotes bez kaudzes kviešu miltu;
- 200 grami kartupeļu;
- 200 grami biešu;
- 10 redīsi;
- 2 svaigi gurķi;
- 3 karotes tomātu biezeņa;
- 100 grami skābā krējuma;
- sāls, pipari pēc garšas;
- dilles un lociņi pēc garšas;
- "Doktordesa" vai cīsiņi (var arī nelikt).
Pagatavošana:
Bietes un kartupeļus nomizo, sagriež garenos gabaliņos. Pirmās vāra bietes. Kad tās gandrīz mīkstas, pievieno kartupeļus un sasmalcinātus spinātus. Kad visi produkti izvārījušies, zupu uztumē ar miltiem, pievieno tomātu biezeni un atdzesē. Atdzesētai zupai piejauc ripiņās sagrieztus, viegli apsālītus redīsus un gurķīšus, kā arī desu. Pievieno sāli un sakapātus zaļumus.
Aukstā dārzeņu zupa
- Litrs ūdens;
- 2 burkāni;
- neliels ziedkāposts;
- 100 grami svaigu zaļo zirnīšu;
- 3 gurķi;
- 2 cieti vārītas olas;
- 100 grami skābā krējuma;
- zaļumi;
- sāls, cukurs, etiķis pēc garšas.
Pagatavošana:
Sālsūdenī liek vārīties kubiņos sagrieztus burkānus. Kad tie līdz pusei mīksti, pievieno sadalītus ziedkāpostus un zirnīšus. Vāra, līdz dārzeņi mīksti. Atdzesē un pievieno sagrieztus gurķus, sakapātu olu, sakapātus zaļumus, krējumu, garšvielas, mazliet etiķa. Samaisa un pasniedz.
Gaspačo jeb aukstā tomātu zupa "Īsto latvju saimnieču" gaumē
Aukstā un aromātiskā tomātu zupa, ko Sandra Icaka gatavo savā piemājas saimniecībā "Padegas", spirdzinās karstā vasaras dienā.
Nepieciešams
- 2–3 tomāti
- 2–3 paprikas
- 3–4 gurķi
- 250 g fetas jeb sālījumā nogatavināta mīkstā siera
- olīvas
- dilles
- baziliks
- 2–3 daiviņas ķiploka
- 1 ēdamk. medus
- 2–3 vārītas olas
- sāls
- 0,5 l dārzeņu lečo
- 3 l tomātu sulas (no pašu krājumiem vai veikalā pirktās)
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas sasmalcina – sagriež nelielos gabaliņos vai sakapā, ber lielā katlā, pielej tomātu sulu un samaisa. Pasniedz atdzesētu.
Raksts LSM.lv pirmo reizi publicēts 2022. gada 26. jūnijā.