Ilze Briede Lieldienas parasti svin savās mājās Brantu muižā. Tas ir brīdis, kad kopā sabrauc visa ģimene un visi arī kopīgi rosās pa virtuvi. Viņas svētku mielastam ir noteiktas īpašības, kas jāievēro: "Visam ir jābūt apaļam. Jo apaļāks, jo labāks un veselāks."
Biezpiena bumbiņām nepieciešams:
- 200–300 grami biezpiena
- 200–300 grami miltu
- Piecas olas
- 200–300 grami atdzesētas mannas biezputras
- Sešas karotes cukura
- Sāls
- Soda
Pagatavošana:
Mannas biezputra derēs gan tāda, kas palikusi pāri, gan speciāli uzvārīta. Visu šo masu samīca kopā, ja iznāk pārāk lipīga, tad papildus pievieno klāt miltus. Taču nevajadzētu samīcīt pārāk cietu, jo tad arī bumbiņas būs cietas.
Kad mīkla samīcīta, rokas apsmērē ar eļļu, veļ bumbiņas un met iekšā sakarsētā eļļā.
"Es tādu cilvēku neesmu redzējusi, kam viņas negaršotu. Galvenais, ja viņas neapēd pirmajās Lieldienās, tad var ēst otrajās un trešajās, un līdzi iedot," sacīja saimniece.
Eļļā izvārītās biezpiena bumbiņas vispirms nosusina uz salvetes, pēc tam pārkaisa ar pūdercukuru.