Nepieciešams
- 1 kg jāņogu
- 0,5 kg ābolu (svars mizotiem un iztīrītiem)
- 350 g sīpolu
- 3–4 cm gara ingvera sakne (var nelikt, ja vēlas maigāku mērci)
- 200 ml ābolu etiķa
- 1 citrona sula
- 1,5 kg cukura vai 750 g ievārījuma cukura
- 1 tējkarote rupjā sāls
Pagatavošana
Jāņogas noskalo, attīra no kātiņiem. Ābolus nomazgā, nomizo, izņem serdes un sasmalcina nelielos gabaliņos. Sīpolus nomizo un sīki sasmalcina. Ingveru nomizo un sarīvē uz smalkas rīves. Jāņogas, ābolus, sīpolus un ingveru sajauc ar cukuru, sāli un etiķi, pievieno izspiestu citrona sulu. Visu vāra uz nelielas liesmas aptuveni 2,5–3 stundas, kamēr čatnijs sabiezē. Ja šķiet, ka tas nav gana biezs, uzgriež lielāku uguni un, visu laiku maisot, ļauj šķidrumam iztvaikot, līdz sasniegta vēlamā konsistence. Čatniju liek tīrās burkās, aizvāko, ļauj pastāvēt otrādi līdz nākamajai dienai un tad pievieno vēsā vietā citiem ziemas krājumiem.