Sastāvdaļas pamatnei:
- 200 grami miltu
- 50 grami mandeļu miltu
- 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- 40 grami baltā cukura
- 50 grami saulespuķu vai citas neitrālas eļļas
- 80 ml ūdens
Citrona krēmam:
- 150 ml citrona sulas
- 70 grami cukura
- 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes
- 2 grami agar-agar pulvera (augu valsts alternatīva želatīnam)
- 70 ml ūdens
Virsējai kārtai:
- 70 ml turku zirņu šķidruma jeb aquafaba
- 70 grami pūdercukura
Pagatavošana soli pa solim fotogrāfijās
Vispirms gatavo pamatni: visas sausās pamatnes sastāvdaļas sajauc virtuves kombainā vai bļodā.
Pievieno eļļu, sajauc. Tad lēnām maisot pievieno 80 ml vēsa ūdens un maisa, līdz mīklu var savelt bumbā. Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz aptuveni vienu stundu.
Kūkas formā ar noņemamu malu klāj cepampapīru, liek un izlīdzina mīklu. Liek cepties iepriekš uzkarsētā krāsnī 180 grādos uz 30 minūtēm.
Kad pamatnes cepšanas laiks tuvojas beigām, gatavo citrona krēmu: katliņā liek citrona krēma sastāvdaļas – citronu sulu, 70 ml ūdeni, cukuru, agar-agar, kukurūzas cieti. Visu samaisa, lai nav kunkuļu, un silda uz nelielas uguns, līdz sāk sabiezēt.
Liek šo krēmu uz izceptās mīklas pamatnes un izlīdzina.
Gatavo virsējo kārtu: saputo turku zirņu šķidrumu līdz tas kļūst balts un gaisīgs, pamazām pievienojot cukuru, turpina putot. Masai jāizskatās kā saputotiem olu baltumiem – diezgan stingrai.
Saputoto klāj uz tartes kā pēdējo kārtu, izlīdzina. Tarti var ielikt krāsnī grila režīmā uz 3–5 min 220 grādos, lai apbrūninātu, bet ļoti jāuzmanās nepiededzināt. Tiklīdz mazliet sāk brūnēt, uzreiz jāņem ārā no krāsns.
Ļauj tartei atdzist, tad griež gabaliņos un ēd. Ja kaut kas paliek pāri vai ēšana paredzēta vēlāk, uzglabā ledusskapī.
Citas fotoreceptes