Tīteņi
Sastāvdaļas:
- 1 liels kāposts
- 1 kilograms cūkgaļas maltās gaļas
- 1 ola
- 150 grami rīsu (nevārītu)
- 2 burkāni
- 2 sīpoli
- 3–4 daiviņas ķiploka
- 2–3 ēdamkarotes tomātu pastas
- ½ litrs buljona
- 50 grami sviesta
- 50 grami krējuma tīteņiem sautēšanai
- Skābais krējums pasniegšanai
- Sāls un pipari pēc garšas
- Eļļa cepšanai
Pagatavošana:
- Kāpostam viscaur gar kacenu iegriež, lai pēc tam būtu vieglāk atdalīt lapas.
- Lielā katlā uzvāra ūdeni un liek vārīties kāpostu. Vāra, kamēr lapas sāk atdalīties un ir pietiekami elastīgas, lai varētu locīt. Nedrīkst pārvārīt.
- Kamēr kāposts vārās, sagatavo pildījumu. Maltajai gaļai pievieno olu, sāli, piparus un rīsus, visu samīca viendabīgā masā.
- Uz rupjās rīves sarīvē burkānu, sakapā sīpolu un liek pannā cepties. Kad sīpoli un burkāni zeltaini, pievieno tomātu pastu, buljonu un visu izmaisa. Pēc garšas pievieno sāli, piparus, arī sviestu un krējumu. Izmaisa.
- Sagatavo pašus tītenīšus. No kāpostgalvas pa vienai atdala lapas un katrai lapiņai izgriež cieto daļu.
- Pa vienai ņem lapiņas, katrā liek ēdamkaroti ar kaudzīti pildījuma, satin to tūtiņā un tūtiņas plato galu aizloka ciet kā sainīti.
- Kad visi tītenīši satīti, tos uzmanīgi saliek katliņā. Katla dibenu noklāj ar atlikušajām kāpostu lapām, lai tītenīši nepiedeg. Tad izkārto cieši vienu pie otra pašus tīteņus, virsū lej pannas saturu, vāku virsū un uz lēnas uguns visu sautē līdz 1 stundai.
- Pasniedz, pārkaisītus ar zaļumiem un karotīti skābā krējuma.
Žagariņi
Sastāvdaļas:
- 2 olas
- 5 ēdamkarotes miltu
- pūdercukurs
- ½ litrs eļļa cepšanai
Pagatavošana:
- Bļodiņā sakuļ olas.
- Pamazām pa porcijām pievieno miltus, maisot un mīcot, līdz veidojas pastingra, vijīga mīkla, ko viegli izrullēt.
- Mīklu izveltnē, tad sagriež četros 3–4 centimetru platos rombos. Katram rombam viducī ar nazi nedaudz iegriež un vienu romba galu izver cauri iegriezumam.
- Katliņā uzkarsē eļļu, sagatavo platu šķīvi vai dēlīti ar salvetēm, kur žagariņiem atpūsties pēc cepšanās.
- Žagariņus nelielās porcijās liek sakarsētajā eļļā, cep gaiši brūnus, tad ar putu karoti izņem un liek atpūtināt uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa.
- Tad cepumus pārliek servējamā traukā un bagātīgi pārkaisa ar pūdercukuru.