Elīna Cēsniece ir "Īsto latvju saimnieču" vēsturē jaunākā dalībniece – viņai ir tikai 27 gadi. Smiltsērkšķu dārzā "Zelt" Zemgalē viņa saimnieko kopā ar dzīvesbiedru Eduardu un mazo meitiņu Olīviju. Saimniecībai piešķirta vides kvalitātes zīme "Zaļais sertifikāts", kas apliecina – te tiek saimniekots, saudzējot apkārtējo vidi, saglabājot ainavas un bioloģisko daudzveidību, kā arī ievērojot vietējās tradīcijas.
Visas saimnieču receptes no šīs un iepriekšējām sezonām meklē šeit.
Nepieciešams:
Recepte septiņām personām
- 10 lauku gurķi;
- 150 grami ciedru riekstu;
- 600 grami grieķu jogurta;
- 150 grami mazo spinātu lapu;
- 150 granu mazo rukolas lapu;
- 4 daiviņas ķiploka;
- 7 ēdamkarotes kaņepju-smiltsērkšķu eļļas;
- puse citrona;
- aveņu rozā sāls;
- čili pipari;
- 21 tīģergarnele;
- 2 ēdamkarotes sviesta;
- ceturtdaļa citrona;
- sāls;
- ceturtā daļa melones;
- 20 grami smiltsērkšķu ogu pulvera.
Bazilika sniegs:
- 200 grami skābā krējuma (25%);
- baziliks;
- sāls.
Pagatavošana:
Ciedru riekstus izber uz cepampannas un piecas minūtes apgrauzdē krāsnī, kas sakarsēta līdz 200 grādiem. Nomizo gurķus un sagriež šķēlēs. Sēklu daļu labāk neizmantot, lai zupa nesanāk pārlieku šķidra. Gurķus kopā ar apgrauzdētajiem ciedru riekstiem, grieķu jogurtu, spinātiem un rukolu sablendē. Pievieno ķiplokus, kaņepju-smiltsērkšķu eļļu, citrona sulu, aveņu rozā sāli un naža galu čili piparu. Blendē, līdz veidojas viendabīga masa.
Pannā izkausē sviestu, pievieno nedaudz kaņepju-smiltsērkšķu eļļas un sasmalcinātus ķiplokus. Cep aptuveni minūti, beigās pievieno šķipsniņu sāls. Ķiploku sviestā liek garneles un apcep.
Bazilika sniegu vēlams pagatavot iepriekšējā dienā. Sablendē skābo krējumu un baziliku. Pievieno sāli. Viendabīgo masu lej saldējamā traukā un liek saldētavā sasalt. Pirms pasniegšanas sadrupina vai saskalda, lai veidojas sniegam līdzīgas pārslas.
Zupu lej šķīvjos, pa vidu liek bazilika sniega piku, tai pa virsu izkārto garneles un gabaliņos sagrieztu meloni. Dekorē ar smiltsērkšķu ogu pulveri. Pasniedz ar grauzdētu brioša maizi.