Dārzeņu buljons
Ja ikdienā uzturā tiek lietoti dārzeņi un sakņaugi, to mizas nevajag mest ārā, bet paglabāt buljona pagatavošanai. Lai to pagatavotu, var izmantot visdažādākos dārzeņus – burkānus, kāļus, rutkus, bietes, sīpolus, saldos kartupeļus, selerijas un citus.
Lai buljons būtu garšīgāks, vispirms visas mizas kopā jāapcep krāsnī vai katlā uz lielas liesmas, līdz tās ir pavisam brūnas. Tad tās aplej ar verdošu ūdeni un vāra apmēram pusstundu. Pāri palikušos biezumus nokāš un liek kompostā, ja tāds ir, vai brūnajā atkritumu konteinerā. Buljonu sadala pa trauciņiem un sasaldē, tad izmanto, lai ātri pagatavotu gardas zupas.
Zivju buljons
Pērkot veselu zivi svētku maltītei vai ikdienā, asakas nevajag mest ārā, bet no tām pagatavot zivju buljonu. No zivs izņem vidējo asaku, noņem galvu, no tās izņem žaunas. Asakas, galvu un muguras asaku aptuveni piecas minūtes skalo zem auksta ūdens, tā noskalojot gļotas un netīrumus. Tad tās kopā ar dārzeņiem liek katlā un vāra ne ilgāk par 15 minūtēm. Arī šo buljonu var sadalīt porcijās un saldēt.