Ezīši
Sastāvdaļas:
Mīklai:
- 400 grami miltu
- 100 mililitri ūdens
- Šķipsniņa sāls
Mērcei un pasniegšanai:
- 3 sīpoli
- 100 mililitri skābā krējuma
- 150 grami kūpināta speķa vai cauraudzīša
- Buntīte lociņu un diļļu
Pagatavošana:
- Sagatavo mīklu un atstāj to nedaudz atpūsties.
- Tikmēr pagatavo mērci. Rupji sagriež sīpolus un apcep eļļā. Tad pievieno sagrieztu speķīti un turpina cept, līdz speķītis izčurkstējis taukos.
- Katlā uzvāra palielu daudzumu ūdens, pievieno sāli. Ņem aptuveni vienu ēdamkaroti mīklas un ar rokām pret rīves otru pusi, piespiežot un vienlaikus velkot, izveido "ezīti". Iegūto klimpiņu met verdošā sālsūdenī un vāra, kamēr tā uzpeld virspusē un ir gatava.
- Ezīšus pasniedz ar krējumu, speķa un sīpolu mērci un sakapātiem zaļumiņiem.
Žāvētu augļu ķīselis ar putukrējumu
Sastāvdaļas:
- 50 grami žāvētu aprikožu
- 50 grami žāvētu plūmju
- 50 grami rozīņu
- 250 mililitri saldā krējuma
- 2 ēdamkarotes kartupeļu miltu
- 1 ēdamkarote cukura vai pūdercukura
Pagatavošana:
- Katliņā lej divas glāzes ūdens un liek vārīties visus žāvētos augļus. Pēc aptuveni 15 minūtēm atsevišķā krūzītē ar nedaudz auksta ūdens iemaisa kartupeļu cieti, katliņu ar ķīseli noņem no uguns un strauji iemaisa iegūto klīsteri. Maisa, līdz ķīselis viendabīgs bez kunkuļiem. Liek aukstumā atdzesēties.
- Pirms pasniegšanas saputo putukrējumu ar nedaudz cukura.
- Pasniedz ķīseli, salietu bļodiņās un izdekorētu ar putukrējumu, svaigām odziņām un kādu piparmētras zaļumu.