Lukaimats ir pirmais, kas arābu valstīs tiek ēsts uzreiz pēc Ramadana. Šo saldēdienu ir patiesi vienkārši pagatavot un, ja vien neaizrausies ar garšvielām no dārgā gala, tad tas nav arī dārgs. Es gan ieteiktu vismaz vienu reizi mūžā uztaisīt šo supergardo desertu ar visām arābu virtuvei raksturīgajām garšām, tostarp safrānu un kardamonu.
Nepieciešams:
- 2 glāzes kviešu miltu
- 1 ēdamkarote cukura
- 1 šķipsna sāls
- 1 strīķēta ēdamkarote sausā rauga
- ½ krūze nesaldināta kondensētā piena
- 2 tējkarotes kardamona pulvera
- 1 šķipsna safrāna
- ¼ glāze eļļas
- eļļa fritēšanai
- ½ krūze dateļu sīrupa (ja nevari atrast dateļu sīrupu, var to aizvietot ar kļavu sīrupu, cukura sīrupu vai šķidru medu)
- 1 ēdamkarote sezama sēklu
- ½ ēdamkarote smalcinātu pistāciju
Pagatavošana:
Sajauc bļodā visas sausās sastāvdaļas – izsijātus kviešu miltus, sauso raugu, sāli, cukuru, safrānu un kardamonu. Tad pamazām pievieno kondensēto pienu, visu kārtīgi sajauc, līdz veidojas masa, kas līdzīga vafeļu mīklai. Pārklāj mīklas trauku ar kokvilnas dvieli un liec mīklu uz kādu pusstundu uzbriest.
Uzkarsē katlā cepameļļu (pietiekami daudz, lai tajā brīvi varētu peldēt mīklas bumbiņas). Kad eļļa uzkarsusi, liec tajā pa vienai mīklas bumbiņas. Lieliska metode, kā tās izveidot, ir paņemt mīklu saujā un dozēti izspiest starp īkšķi un rādītājpirkstu, tad noņemt ar ūdenī samitrinātu karoti.
Cep, līdz virtuļi zeltaini brūni. Tad ņem tos ārā no eļļas katla, nosusini. Liec bumbiņas bļodā, pārlej ar dateļu sīrupu, pārkaisi ar sezama sēklām un pistācijām. Pasniedz siltas.