RECEPTES:
Ziedainais rausis
Lieldienās visam jābūt apaļam, arī rausim. Un šis ir klasisks rauga mīklas rausītis, kur mīklas groziņš pildīts ar saulainu burkānu un biezpiena pildījumu.
Sastāvdaļas
Mīklai
- 250 ml piena
- 2,5 līdz 3 glāzes miltu
- 50g svaiga rauga
- 150 g sviesta
- ēdamkarote cukura
- šķipsniņa sāls
Pildījumam
- 200 g burkānu
- 200 g biezpiena
- 3 olas
- 100 g skābā krējuma + 100 g pārsmērēšanai
- 4 ēdamkarotes cukura + 2 ēdamkarotes pārsmērēšanai
- 1 ēdamkarote kanēļa
Pagatavošana
- Pagatavo rauga mīklu. Katliņā nedaudz uzsilda pienu un sviestu. Krūzē iedrupina raugu, pārlej ar siltu ūdeni un cukuru un atstāj atdzīvoties. Kad raugam parādās putas, to kopā ar sāli pievieno siltajam pienam un pamazām iesijā miltus. Mīklu vispirms maisa ar karoti, tad pāriet uz mīcīšanu ar rokām, līdz izveidojusies vijīga mīkla. To liek bļodā, pārsedz ar dvielīti un atstāj siltā vietā rūgt līdz vienai stundai.
- Tikmēr novāra veselus, mizotus burkānus. Bļodā liek burkānus, biezpienu, olas, cukuru un krējumu, un visu sablenderē kopā viendabīgā masā. Atsevišķā bļodiņā sajauc 100 g krējuma ar 2 ēdamkarotēm cukura.
- Mīklu izveltnē, liek kūkas formā un izveido maliņas. Mīklas groziņu piepilda ar pildījumu un nolīdzina virspusi. Visu pārkaisa ar kanēli un liek cepties 190 grādos 30 minūtes.
- Pēc 30 minūtēm rausi pārsmērē ar skābo krējumu, kam pievienots cukurs, un cep vēl 5–10 minūtes.
- Bauda vēl siltu, bet būs gards arī auksts.
Jogurts ar graudu spēku
Senos laikos pavasarī klētis jau bija diezgan patukšas. Tik vien kā atlikuši graudi un zirņi. Bet tur ir spēks. Kama – vairāk līvu produkts, kur vienā maisījumā samalti kopā 3 dažādi graudi un vietējie zirnīši. Ja tos vēl ‘uzlabo’ ar dažādām sēkliņām un riekstiem, sanāk vesela enerģijas bumba. Tādēļ šī recepte.
Sastāvdaļas
- 400 ml bezpiedevu jogurta
- 4 ēdamkarotes ar kaudzi kamas miltu
- 2 ēdamkarotes šķidra medus
- rieksti pēc patikšanas ~ 30 g
- svaigas vai žāvētas ogas pēc patikšanas ~ 30 g
Pagatavošana
- Bļodiņā ber kamas miltus, tiem pievieno riekstus un sēkliņas pēc izvēles un visu sablenderē kopā.
- Jogurtu liek 2 porciju trauciņos un katrā pievieno 2 ēdamkarotes kamas miltu maisījumu ar riekstiem. Samaisa rūpīgi kopā.
- Bļodiņu saturu pārlej ar medu un izrotā ar svaigām vai žāvētām odziņām.
Grūbu salāti
Grūbas ir ļoti latvisks produkts – sātīgs un barojošs, pilns ar spēku un enerģiju, ko tik ļoti vajag mums pavasara mēnešos. Parasti Lieldienās grūbas pasniedza ar speķa mērci vai savārīja kopā ar kartupeļiem, bet var arī citādāk. Mēs vairs nekustamies tik daudz kā mūsu senči, un tik pamatīgs ēdiens var izrādīties par smagu, tādēļ ierosinām grūbas pasniegt pavasarīgos salātos.
Sastāvdaļas
- 200 g novārītu, atdzesētu grūbu
- Pirmie pavasara zaļumi no žogmalas un pļavas – nātrītes, gārsa, virza, pieneņu lapiņas ( var aizvietot ar rukolu un spinātu lapiņām)
- Sauja kaltētu vai svaigu dzērveņu
- Sauja sēkliņu – sezama, ķirbju, saules puķu
Mērcei
- 30 ml cidoniju sīrupa
- 30 ml kaņepju eļļas
- Sāls un svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana
-
- Grūbas novāra pēc instrukcijas uz iepakojuma. Nosusina un atstāj atdzesēties.
- Bļodā liek grūbas, salasītos pavasara zaļumus vai salātus no veikala, pārber ar dzērvenēm un sēkliņām.
- Sajauc mērces sastāvdaļas un pārlej visam pāri. Sacilā kopā un pasniedz izdekorētus ar pirmajiem pavasara ziediņiem.