Kulinārā mantojuma praktiskās nodarbības notiek Kaltenes klubā, jūras krastā, un tās vada Dina Čuba, kura kopā ar gados vecākajiem novadniekiem apkopo senās zivju ēdienu receptes. Ikvienam pazīstamā recepte ''Siļķe kažokā'' šoreiz pārtapusi par ''Šprotēm kažokā''. Šī recepte nākot no Melnsila puses, un to gatavo tieši tāpat kā tradicionāli, tik siļķi nomaina ar šprotēm.
Interese par šādām nodarbībām esot liela, un uz tām parasti ierodas cilvēki ne tikai no Rojas, bet arī Talsu novada. Nodarbības laikā gatavo kādu no senajām receptēm un uzklausa citu kulināro mantojumu stāstus. Iepriekš gatavota jūras bullīšu zupa, reņģes dažādās marinādēs, viltotās austeres, zivju kotletes un citi ēdieni.
"Tās vecās receptes ir no zušiem, no lašiem, no butēm, lučiem, bet mums jau tādas zivis vairs nevar dabūt gandrīz, un tāpēc mēs reņģīti ceļam godā," teica nodarbības vadītāja Dina Čuba.
Pirmā nodarbība notika augustā, un līdz šim brīdim ir apkopotas teju 40 zivju ēdienu receptes. Tās visas fotografē, apraksta un klāt pievieno arī recepšu autoru dzīvesstāstus. Rojas Jūras zvejniecības muzeja vadītāja Inese Indriksone nākamajā gadā plāno doties ciemos pie piekrastes ļaudīm, lai recepšu krājums būtu vēl plašāks. "Man mīļākā ir laikam tā pati vecākā recepte – pienā sutinātas reņģes. Ir skaidri zināms, ka tā ir jau pirms Otrā pasaules kara gatavots," teica Rojas Jūras zvejniecības muzeja vadītāja Inese Indriksone.
Nākamā nodarbība plānota janvārī, kad ēdienu gatavos pēc dažādām receptēm, kurās galvenā sastāvdaļa būs skumbrija.