Nora Poiša ar vīru pamazām atjauno Lielbornes muižu, kas atrodas dabas parka "Daugavas loki" teritorijā, aizsargājamo ainavu apvidū "Augšdaugava". Iekopts arī apkārtnes parks un iztīrīts muižas dīķis. Mājas iekārtošanā Nora metusi pie malas kautrību un aizkarus, galdautus, segas un paklājus diedelējusi no draugiem, radiem, paziņām. Saimniece muižas viesiem piedāvā izsmalcinātus ēdienus no vietējām izejvielām.
Nepieciešams:
- Lapu salāti;
- svaigi persiki;
- halloumi siers.
Mērcei:
- 400 grami aveņu (svaigu vai saldētu);
- 50 grami cukura;
- 1 citrona sula;
- 50 grami baltvīna etiķa;
- 200 mililitri eļļas.
Izejvielu sagādāšana:
Jāsāk ar to, ka kādā bioloģiski apsaimniekotā zemes pleķītī gada siltajos mēnešos jāizaudzē mīļākie lapu salāti. Nora Poiša stāstīja: "Mēs bez dažādu šķirņu salātu lapām audzējam biešu lapas, kā arī salātu garšu atsvaidzinām ar rukolas lapiņām. Bet droši var izlīdzēties ar jebkurām ēdamām un ļoti veselīgām nezālītēm, tādējādi "uzlādējot" savu šķīvi ar vitamīnu devu. Vairāk var pakonsultēties ar īsto latvju saimnieci Sanitu Matuli, kas iedvesmoja arī mani."
Tālāk dodamies uz Krāslavas novada Kalniešiem pie Ludmilas pēc siera.
Pagatavošana:
- Avenes, cukuru un citrona sulu savāra, sablendē, izkāš caur sietu. Atdzesē.
- Pielej etiķi un sablendē ar rokas blenderi, lēnām pievienojot eļļu, līdz masa emulģē.
- Salātus liek traukā, pievieno daiviņās sagrieztus svaigus persikus un pārlej mērci.
- Halloumi sieru sagriež apmēram centimetru platās šķēlēs un cep no abām pusēm uz sausas pannas, bez taukvielām, līdz siers kļūst zeltaini brūns. Izkārto uz salātiem.