Svētku maizes recepte:
Sastāvdaļas:
- Ieraugam:
100 g rudzu rupjo miltu
100 g kviešu pilngraudu miltu
200 g linsēklu
200 g kliju
sauja rozīņu
15 g rauga
vismaz 1 kg kviešu miltu
- kļavu lapas vai klijas
- sviests
Gatavošana:
- Iepriekšējā vakarā sagatavo ieraugu. Samaisa kopā visas sausās sastāvdaļas, pievieno raugu un ūdeni, dzērveņu ievārījumu un atstāj uzrūgt.
- Nākamajā dienā, kad ieraugs uzaudzis, sāk veidot mīklu, pamazām pievienojot kviešu miltus. Mīklu liek abrā un raudzē 3 stundas, tad sadala kukulīšos un liek uz kļavu lapām vai klijām. Kukulīšus tur siltā vietā vēl stundu. Maizi cep 275 grādu uzkarsētā krāsnī 10 minūtes, tad temperatūru pazemina uz 220 grādiem un cep vēl 35 minūtes. Karstos kukulīšus ņem ārā no krāsns un apsmērē ar sviestu.