Faimja Turlaja – tatāriete
Faimja ir tatāriete, kura bērnību pavadījusi Krievijā, Sibīrijā, bet, esot augstskolas praksē Latvijā, viņu noskatīja latgaļu puisis Arvīds. Tā Faimja pārcēlās uz dzīvi Latvijā.
Pirms 17 gadiem, kad bērni bija izaudzināti un palaisti savā dzīvē, uzņēmīgais pāris sāka atjaunot Arendoles muižu Latgalē. Tagad tur iekārtots omulīgs viesu nams, taču atjaunošanas darbu pietiks vēl mazmazbērniem.
Ikdienā Faimja rūpējas ne tikai par vīra, bet arī muižas viesu vēderiem, un gatavo viņa lieliski. Arendoles muiža noteikti ir viena no labākajām vietām Latvijā, kur nobaudīt īstu, autentisku tatāru virtuvi no ekoloģiskiem produktiem.
Jēra gaļas cepetis ar grūbām un krāsnī ceptiem burkāniem
Sastāvdaļas
- Jēra gaļa
- Sāls
- Melnie pipari
- Kaltēta raudene
- Rozmarīns
- Burkāni
- Olīveļļa
- Medus
- Sojas mērce
- Malts koriandrs
- Malti melnie pipari
- Grūbas
Pagatavošana
Jēra gaļu (vēlams lielākus gabalus no gurna) iemarinē sālī, melnajos piparos, kaltētā raudenē un rozmarīnā. Uz sakarsētas pannas no visām pusēm strauji apcep, ietin folijā un liek uz 40 minūtēm cepeškrāsnī. Pirms pasniegšanas ļauj desmit līdz piecpadsmit minūtes atpūsties.
Burkānus notīra un sagriež garenās strēmelēs. Bļodā lej divas ēdamkarotes olīveļļas, divas ēdamkarotes medus un vienu ēdamkaroti sojas mērces, pieber pusotru ēdamkaroti malta koriandra, sāli un svaigi maltus melnos piparus. Visu samaisa. Burkānus apviļā šajā masā un cep 45 minūtes cepeškrāsnī 190 grādos, ik pēc 10 minūtēm apmaisot. Kad burkāni kļuvuši mīksti, tie ir gatavi.
Pirms pasniegšanas burkānus apslaka ar sojas mērci un medu, pārkaisa sezama sēkliņas, kapātus zaļumus un granātābolu kauliņus.
Cepeti un karamelizētos burkānus pasniedz ar vārītām grūbām, kuras pēc nokāšanas sajauktas ar olīveļļu.
Skatītāju iemīļotais LTV raidījums “Īstās latvju saimnieces”, sākot jauno sezonu, piedzīvo pārmaiņas un nomainījis nosaukumu uz "Īstās Latvijas saimnieces". Šoreiz visas dalībnieces ir cittautietes un viesošanās notiek lībiešu, baltkrievu, poļu, tatāru, lietuviešu un krievu stilā.