Viola Anna Bīriņa dzimusi Līvānos, strādājusi un dzīvojusi Rīgā un Prāgā, beigusi Latvijas Kultūras akadēmiju, kur ieguvusi mākslas maģistra grādu kultūras teorijā. Pirms vairāk nekā desmit gadiem pārcēlusies uz Latgali – saimnieko netālu no Rēzeknes esošajā podnieku darbnīcā “Cukrasāta” un veido māla traukus. Svēpētā, reducētā, melnā keramika top tikai ar rokām, bez podnieka ripas.
Sastāvdaļas
(6 personām)
- 2 kg tomātu
- 2 lieli sīpoli
- 1 ķiploka galviņa
- 50 g eļļas
- Dilles, baziliks, pētersīļi
- 2 ēdamkarotes persilādes garšvielu maisījuma (sāls, ķiploki, pētersīļi)
- 1 ēdamk. cukura
- 0,5 l salda krējuma
- 6 maizes klaipiņi
- 100 g mīksta sviesta, kas sajaukts ar 2 ēdamkarotēm persilādes garšvielu un zaļumiem
- 200 g siera šķēlīšu
Pagatavošana
Lielā, dziļā pannā liek daiviņās sagrieztus tomātus, nomizotu un sagrieztu sīpolu un nomizotas ķiploku daiviņas. Pārliek ar zaļumiem, pārslaka eļļu, pārkaisa sāli un persilādes garšvielu. Cep 40 minūtes 200 grādos. Pēc tam pārliek izceptos dārzeņus katlā, pievieno saldo krējumu un sablendē, līdz veidojas viendabīga krēmzupa. Uzkarsē.
Maizes klaipiņam vidū izdara iegriezumu, līdz pusei nogriež cepurīti, bet otrā pusē veic trīs iegriezumus, kuros iesmērē garšvielu sviestu un ieliek siera šķēlītes. Zem nogrieztās maizes cepurītes izņem maizes mīkstumu, lai veidojas trauciņš. Ieklāj siera šķēlītes. Maizes klaipiņus saliek uz cepešpannas un cep cepeškrāsnī 200 grādos 15 minūtes, līdz siers pakusis un apcepies.
Gatavo zupu lej maizes klaipiņā, uzliek maizes cepurīti un pasniedz.