Svaigas
Gatavas zemenes labi sader ar piena produktiem – to daudzi zina no bērnības. Arī ar citām ogām un augļiem tās veido lieliskas kombinācijas.
Negaidīti neparastas garšas iegūst ēdieni, kuros parasti izmanto tomātus, bet zemeņu sezonā tos aizvieto ar šīm ogām, piemēram, salātos vai klasiskajā kombinācijā ar mocarellu, baziliku un balzametiķi.
Zemenes lieliski papildina baziliks, piparmētra, timiāns, rozmarīns, salvija, estragons, majorāns un citi garšaugi, labi garšo ar dažādiem sieriem.
Saldajos ēdienos
Zemenes var blendētas izmantot kūkās vai ar svaigām tās dekorēt. Ieteicams izmēģināt savienojumus ar riekstiem, piemēram, mandeļu kūkā vai pievienot riekstu bezē.
Termiski apstrādājot, svarīgi, lai zemenes nezaudētu aromātu. Tas notiek, šīs ogas ilgstoši karsējot. Toties var sautēt pienā, saldajā krējumā.
Sāļajos ēdienos
Grilēšanas sezonas laikā zemenes var grilēt.
Lai tās pārāk nesulotos, ir jābūt ļoti karstām oglēm. Zemenes var iepriekš nedaudz iemarinēt eļļas, citrona vai laima sulas un mizas, cukura vai medus kombinācijā. Grilētām pievieno citrona sulu un svaigi sakapātu baziliku vai piparmētru un pasniedz ar zivīm. Tām ļoti piestāv arī zemeņu salsa.
No ogām var gatavot glazūras gaļai vai cepeti sutināt kopā ar zemenēm – tās gaļai atdod savu garšu un rada ļoti garšīgu mērci.
Fermentētas
Viens no veidiem, kā zemenes saglabāt laikam, kad to sezona būs beigusies, ir fermentēšana.
Zemenēm pievieno sāli – 2 % no ogu svara. Saber sterilizētā burkā, ko pārklāj ar marli, lai zemenes elpotu. Piecas dienas tur istabas temperatūrā.
Fermentētas zemenes ir viegli dzirkstošas, garša – sāļi saldena, ieskābena.
Tās piemērotas dažādām mērcēm, pievienojot eļļu, piparus un zaļumus. Šādu dresingu var izmantot salātiem, lietot ar svaigām zivīm, piemēram, aplaistot laša tartaru.
Fermentētās zemenes var arī saldēt. Pirms tam gan ieteicams tās vispirms sablendēt, pievienojot nedaudz cukura. Tas nepieciešams, lai saldēšanas laikā neizzustu visi aromāti, turklāt cukurs darbojas kā konservants.
Negatavas
Pasaules kulinārijā ir iecienītas arī negatavas zemenes. To ideālā gatavības pakāpe, lai izmantotu tās negatavas, ir brīdī, kad tās kļūst dzeltenas, taču nav ieguvušas pat vieglu sārtumu. Tās ir ne pārāk saldas, taču aromātiskas, sulīgas, kraukšķīgas. Plāni sagrieztas, izmantojamas ar garnelēm un citām jūras veltēm, zivīm, svaigā veidā – salātos.
Raksts LSM.lv pirmo reizi publicēts 2021. gada 19. jūnijā.