Nepieciešams
- 2 kg cūkgaļas šķiņķa, labāk ar treknumiņu,
- 1 glāze kviešu miltu,
- 2 glāzes rudzu miltu,
- 1 glāze kliju,
- apmēram 1 glāze ūdens,
- sāls,
- garšvielas – pipari, sinepes, svaigi ķiploki, sarkanais sīpoliņš, sinepju sēklas, nedaudz cukura.
Pagatavošana
- Šķiņķim apgriež malas tā, lai tam būtu regulāra, skaista forma.
- Vispirms iemarinē gaļu. Ķiplokus un sīpolu smalki sakapā un samaisa ar cukuru. Ar iegūto masu iesmērē gaļu, pārsmērē ar sinepēm, bagātīgi apbārsta ar sāli un pipariem. Noliek malā.
- Pagatavo kažociņu gaļai. Divas daļas rudzu miltu samaisa kopā ar vienu daļu kliju un vienu daļu kviešu miltu. Pieber šķipsnu sāls. Pamazām pievieno ūdeni un sāk mīcīt. Mīca ar slapjām rokām tik ilgi, līdz mīkla ir mīksta un vijīga.
- Veido kukulīti. Galdu apbārsta ar klijām, izlīdzina viscaur mīklu – tik lielu, lai tajā varētu ērti ietīt gaļu. Ja mīklas mētelītī gaļai būs par šauru, tas saplīsīs, tādēļ jāatstāj brīva vieta gaļai elpot.
- Gaļu ietin mīklas mētelītī un liek līdz 200 ºC temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 2 stundām cepties.
- Pasniedz veselu kukulīti. Kad klāt ēšanas brīdis, garoziņu nolauž, gaļu sagriež un pasniedz atsevišķi. Muižkungu laikos kalpiem tika garoziņa, bet kungiem – gaļa.
No gaļas, ko apgrieza, lai iegūtu cepeti ar regulāru formu, muižkungu laikā gatavoja viltoto zaķi.