Iveta Celkarte ir atraktīva sieva, kas runā tāmnieku mēlē. Viņas vīrs Oskars ir zvejnieks vismaz piektajā paaudzē, bērnībā abi dzīvojuši kaimiņos. Zvejnieku sētā "Dieniņas" kūpina un pārdod pašu ķertās zivis, klāj zivju ēdienu galdus, kā arī izklaidē viesus ar stāstiem iz dzimtas un Bērzciema vēstures.
Nepieciešams:
- Zivis
- Olas
- Rīvmaize
- Ķiploki
- Sinepes
- Melnie pipari
- Sāls
- Ūdens
- Sīpoli
- Lauru lapas
- Garšvielas
- Dilles
- Burkāni
- Kartupeļi
Pagatavošana:
Svaigu zivi notīra, izķidā, izgriež asakas un samaļ. Zivs masai liek klāt olas, rīvmaizi, piespiež ķiplokus, pieber melnos piparus un sāli. Visu kārtīgi samaisa un veido frikadeles.
Katliņā lej ūdeni, iemet sagrieztus sīpolus, melnos piparus, lauru lapas, garšvielas, veselu ķiploka galviņu, dilles un sāli. Kad zupa uzmet burbuli, vāra apmēram 10 minūtes. Tad pieliek sagrieztus burkānus. Kad burkāni ir gandrīz mīksti, liek klāt sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, katlā liek zivju frikadeles. Kad frikadeles ir uzpeldējušas zupas virspusē, katlu noņem no uguns un ļauj zupai vēl apmēram 10 minūtes ievilkties. Pasniedz ar svaigām dillēm.
Norādes tāmnieku mēlē:
Vispirms noķer svaig ziviņ, izgriež asak un samaļ. Zivei pieliek klāt (kā jau kotletiņs, ka tais) kād oliņ, rīvēt maiziņ’, knifloks, sinep’, mellos pipars un sāl’. Samīc. Nu un tad satais bumbiņs, cik nu liels katrs grib.
Katliņā ielej bišķiņ ūden, iemet sagriezts sīpols, mellos pipars, lozberlaps, vircs, vesel kniflok galviņ’, dills un sāl’. Pavār kāds 10 minūtiņs. Tad pieliek sagriezts burkaņs. Atkal pavār. Kad burkaņ’ gandrīz mīkst, piemet sagriezts rāceņs’. Tad, kad rāceņ’ gandrīz mīkst, ielaiž iekšā ziv bumbiņs. Uzvār. Kad bumbiņs uzpeldes uz augš’, noslēdz ugun, patur kāds 10 minūtiņš.
Zupiš ir gatavs. Ieber dilliņš šķīvē un ēd. Krējum klāt neliek, tad sanāks krējum zup un viss dārbs vēja!
Citu saimnieču receptes
Vairāk