Nacionālās koncertzāles projektēšanas līgumu cer parakstīt vēl šogad; izmaksas var augt

Pirms gada tika paziņoti uzvarētāji Rīgas Kongresu nama pārbūves par Rīgas Filharmoniju arhitektūras metu konkursā, bet pagaidām vēl nav noslēgts līgums par būvprojekta sākšanu. Tāpat pietrūkst daļas nepieciešamā finansējuma un, kā zināms Latvijas Radio, vēl tiek meklēta PVN daļa. Iesaistītie gan saka, ka Nacionālās koncertzāles projekts virzās pēc plāna un jau drīzumā līgums tikšot parakstīts.

ĪSUMĀ:

  • Nacionālās koncertzāles arhitektūras metu konkurss noslēdzās jau pērn, bet līgums par būvprojektu vēl nav noslēgts.
  • Rīgas dome veic sarunu procedūru, lai noslēgtu projektēšanas līgumu.
  • Līgumu cer noslēgt šogad; projektēšana varētu ilgt 2 gadus.
  • Koncertzāles kopējās izmaksas lēstas 70 miljonu eiro apmērā, bet gala summa vēl nav skaidra.
  • Būvniecība varētu ilgt 4 gadus.

Nacionālās koncertzāles būvprojektu cer parakstīt vēl šogad. Izmaksas var augt
00:00 / 07:23
Lejuplādēt

Ieejot Kongresu namā, redzams, ka te drīkst ienākt tikai Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra dalībnieki. Pārējos dežurante raida laukā. Tagad Kongresu namu apsaimnieko Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība "Rīgas nami". Tās pārstāvji skaidroja, ka šobrīd Kongresu nams ir slēgts, un saskaņā ar vienošanos to saviem mēģinājumiem izmanto Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Jau pērn decembrī tika paziņots Rīgas Filharmonijas nama pārbūves metu konkursa uzvarētājs. Tā ir vairāku personu apvienība – "Mark arhitekti", "Mailītis A.I.I.M."un "Labie koki". Metu konkursa uzvarētāju paziņošanas laikā arī tika pavēstīts, ka mērķis ir šī un nākamā gada laikā izstrādāt būvprojektu. Tagad jau pagājis gandrīz gads, bet līgums ar arhitektiem vēl nav noslēgts.

Projektēšanas līgumu plāno slēgt šogad

Kultūras ministrijā (KM) pastāstīja, ka Rīgas dome pašlaik veic sarunu procedūru, lai noslēgtu būvprojektēšanas līgumu. Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone sacīja, ka sarunu procedūra ir noslēguma stadijā:

"No Kultūras ministrijas puses šajā darbā mums vēl jāveic viens finansējuma apstiprinājums.

Tad pāriesim jaunā stadijā. Pēc tam sāksies būvprojektēšana, kurai plānoti divi gadi. To laikā tiks izstrādāts pilns būvprojekts, lai varētu sākt nākamo posmu – būvdarbu iepirkumu".

KM precizēja, ka vēl jāapstiprina pievienotās vērtības nodokļa (PVN) finansējums projektēšanas darbiem. Tas faktiski nozīmē, kas viss finansējums vēl nav atrasts.

Uz jautājumu, vai darbi nekavējas, Vilsone atbildēja strikti: "Mēs esam pārmijās, līdz ar to viss notiek saskaņā ar procedūrām un procedūru laikiem."

Pašlaik esot jāapstiprina pilnais būvprojektam nepieciešamais finansējums, kas ir 4,2 miljoni eiro, ieskaitot nodokļus. Šajā jautājumā KM atrodas noslēguma stadijā, lai varētu virzīties veiksmīgi uz priekšu, sacīja Vilsone.

Līguma noslēgšanas procesu ar arhitektu biroju koordinē Rīgas dome, kas arī veic sarunu procedūru. KM valsts sekretāre sacīja, ka tiek strādāts atbilstoši domes laika grafikam. Līguma slēgšanai esot jānotiek vēl šogad.

Koncertzāles kopējās izmaksas prognozēt atturas

Runājot par projekta kopējo finansējumu, pagaidām zināma summa, kas jau bija prognozēta, balstoties uz metu konkursu un projektēšanas programmu – aptuveni 70 miljoni eiro. Kad tiks izstrādāts būvprojekts, būs zināmas jau precīzas būvizmaksas.

Ministru kabinetā tika saskaņots vienošanās projekts starp Rīgas domi un KM, un tā laikā apspriesti iespējamie finansēšanas veidi, skaidroja Vilsone:

"Šim projektam paredzēts Rīgas domei ņemt aizņēmumu, lai vadītu šo būvprocesu, kurā pēc tam valsts Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un citu mūzikas organizāciju personā nomās no pašvaldības šo īpašumu, veicot ieguldījumu apmaksu."

Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas vadītājs Dainis Locis pastāstīja, ka sarunu procedūra jau drīzumā tiks noslēgta un iepirkuma komisija varēs pieņemt lēmumu:

"[Īpašumu] departaments gaidīs uz vienošanos ar KM par finansējuma apjomu, kas ir nepieciešams projektam, un tad departaments varēs noslēgt šādu līgumu. Valsts apņemas šo projektu finansēt, un tikai organizatoriskos darbus un visu šo procesu apņēmusies organizēt Rīgas pilsēta. Visas darbības veiks Īpašumu departaments."

Locis gan atturējās komentēt, kāda būtu kopējā summa, kas būs jātērē Rīgas Filharmonijas vajadzībām:

"Pagaidām ir diezgan pārsteidzīgi prognozēt, redzot, kāda ir situācija citos valstiskos lielos objektos. Jūs redzat, ka projekta summa ir pietiekami liela – pāri par 4 miljoniem eiro kopā ar PVN. Būvniecības izmaksas kādreiz bija mazākas, pēc tam bija sadārdzinājumi, viss mainās. Es negribētu šobrīd pārsteidzīgi spriest. Kādreiz runāts par 50–60 miljoniem eiro, un tagad es vairāk negribētu spekulēt ar skaitļiem."

Projektēšanai paredz divus gadus

Konkursā uzvarējušais "Mark Arhitekti" cer šogad nokārtot visas formalitātes un ar pilnu jaudu sākt projekta izstrādi, sacīja projektēšanas biroja vadošais arhitekts Jānis Sauka:

"Orientējamies uz to, ka šogad noslēgsim līgumu un sāksim ar pilnu jaudu un pilnu degsmi [strādāt] pie šī nozīmīgā projekta. Pašam projektam paredzēts aptuveni gads būvprojektam minimālajā sastāvā un pēc tam vēl gads tālākai tehniskai detalizācijai pilnbūvprojekta izstrādei.

Kopā tie varētu būt divi gadi."

Projektēšanas laikā KM sola izveidot Uzraudzības padomi, kas neļautu pieņemt pārsteidzīgus lēmumus, bet izvērtēt katru soli šī projekta īstenošanā.

Liela daļa rīdzinieku gaida jauno koncertzāli

Tikmēr liela daļa rīdzinieki ar nepacietību gaida jauno koncertzāli:

"Es ļoti gaidu tāpēc, ka mums Latvijā un tieši Rīgā nav tik skaistas zāles. Gribas aiziet uz skaistu koncertu, paklausīties skaistu mūziku skaistā zālē. Noteikti to apmeklēšu."

"Tas būtu ļoti jauki. Tāpēc ka, jo vairāk tādu vietu, kur paklausīties mūziku, jo labāk. Jo ne vienmēr gribas iet uz koncertu mazā zālē. Vai pati iešu? Domāju, ka noteikti. Uz šo koncertzāli šad tad eju, tā mani pievilina. Akustika tur ir brīnišķīga."

"Es negaidu tādu notikumu. Man liekas, ka Kongresu nams ir savā vietā un nevajag tur neko mainīt. Ja arī filharmonijai [vajag] koncertzāli, tad vajag jaunu un modernu izdomāt un uzcelt no jauna."

"Es domāju, ka jā, bet viss atkarīgs no tā, cik lielu summu [plānots tērēt]. Diemžēl maz laika pavadu Latvijā. Man būs jāatbrauc uz šejieni, lai paskatītos, kas te notiek."

"Tas bija tik ļoti ilgi gaidīts, ka jau vairs negaidu. Vēlu visu to labāko, lai projekts izdodas. Vai Rīgai vajadzīga šāda koncertzāle? Noteikti. Ļoti mīlu mūziku, kultūru un mākslu, tā ka noteikti Rīgai vajadzētu."

KM valsts sekretāre lēsa, ka skatītāji jauno koncertzāli varētu apmeklēt četrus gadus pēc tam, kad tiks noslēgts būvniecības līgums un būvnieki sāks darbu. Konkrēti datumi pagaidām netiek nosaukti, un tas nozīmē, ka moderno būvi rīdziniekiem un pilsētas viesiem nāksies vēl pagaidīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti