Dienas ziņas

Kovida izplatība liek slimnīcās ieviest ierobežojumus

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Restaurē Kuldīgas katoļu baznīcas interjera detaļas

Glābj no zudības Kuldīgas katoļu baznīcas interjera detaļas

Pēc pandēmijas izraisīta piecu gadu pārtraukuma Kuldīgas Svētās Trīsvienības katoļu baznīcā atgriezušies topošie restauratori no Vācijas un Latvijas. Viņu galvenais uzdevums – glābt no zudības senā dievnama unikālos koka interjera priekšmetus. Studenti tur ir septīto reizi 14 gadu laikā un turpina iepriekšējā reizē iesākto.

Lēni, pacietīgi katrā plaisiņā vai ķirmja atstātajā caurumā ar šļirci nonāk speciāls šķīdums, kurš saturēs aiz ārēji šķietami cietās virsmas teju putekļos sabirzušos kokgriezumus un koka detaļas. Šai reizē, tēlaini izsakoties, ārstniecības kurss noris eņģelim no ērģeļu prospekta un Dievmātes altāra monogrammai - tā bija tik bojāta, ka nokrita, daļa aizgāja zudībā. Nu detaļas rūpīgi saliktas, un tiek darīts viss, lai tās reiz atkal rotātu Kuldīgas Svētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcas interjeru.

Kuldīgas Svētās Trīsvienības katoļu baznīca
Kuldīgas Svētās Trīsvienības katoļu baznīca

Polihromā koka un stājglezniecības restauratore Zane Kēlere atklāj: "Zeltījums jau ir nostiprināts. Studentes tagad veic koksnes konsolidāciju, lai pēc tam šī koksne dabū atpakaļ savu stiprību, ja ne simtprocentīgi, tad vismaz tā, lai viņi varētu vismaz sevi noturēt - tā detaļa."

Šie darbi reizē ir arī praktiskas pieredzes gūšana topošajiem restauratoriem no Hildeshaimas Lietišķo zinātņu un mākslas augstskolas Vācijā, Latvijas Mākslas akadēmijas un Rīgas Būvniecības koledžas. Darbi kopā ar Vācijas profesoru Maiklu fon der Golcu pirmo reizi šai baznīcā sākti 2012. gadā. Tā kopā ar Latvijas restauratoriem izvēlēta unikālo interjera detaļu katastrofālā stāvokļa dēļ.

Kuldīgas Svētās Trīsvienības katoļu baznīca
Kuldīgas Svētās Trīsvienības katoļu baznīca

Maikls fon der Golcs atzīmē: "Profesionālā lieta ir noturēt un saglabāt visu, kas ir baznīcā, un pēc iespējas nostabilizēt, lai visām lietām būtu iespēja izdzīvot arī turpmākajos laikos. Protams, arī tas, lai beidzot restaurētais atkal nonāktu savās vietās."

Šī bija septītā reize, kad studenti ieradās uz 10 dienu ilgu restaurācijas praksi. Lielākoties tie vienmēr ir citi dalībnieki, kuri turpina iepriekš padarīto. Latvijas Mākslas akadēmijas studente Rēzija Marta Zegnere stāsta: "Vairākas atziņas rodas galvā. Un, protams, strādāt pie pacietības, pie darba organizēšanas, pie tās sagatavošanas stadijas, cik ļoti liela nozīme likta uz plānošanu un pēc tam tikai uz darīšanu."

Students no Vācijas Štefens Patts norāda: "Mums ir dažādas metodes, ko mēs izmantojam, pat vācu studenti, mēs mācāmies viens no otra, jo katrs dara mazliet citādāk, katram ir atšķirīga pieeja darīt vienu un to pašu."

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes eksperte Dace Čoldere atzīst, ka pagaidām nevar pateikt, kad visu varētu atlikt atpakaļ: "Arī tur vēl tajā galā ērģeļu prospektam ir problēmas ar pārsegumiem. Tas ir ļoti lēns, ļoti darbietilpīgs, ārkārtīgi uzmanīgs darbs. Kaut arī gribas, protams, redzēt, kas nu būs, kad tas viss būs."

Jāteic, ka apdraudētas ir ne tikai koka detaļas un interjera elementi. Nepieciešami pamatīgi ieguldījumi pašas ēkas uzturēšanai.

Jau veikta pamatu stiprināšana, ierīkota hidroizolācija, tā uzlabojot mikroklimatu. Šobrīd sliktā stāvoklī ir senais vēja rādītājs un vēl jāapseko vēja un lietus nodarītais koka konstrukcijām, pie kurām ir piestiprināts krusts.

Kuldīgas katoļu baznīcas būvniecība uzsākta 1641. gadā. Tās izskats vairs nav mainījies pēc atjaunošanas 1746. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti