Kultūras ziņas

Cilvēku vienotība un egoisms izrādē "Cilvēki laivās"

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Paziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas finālisti

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2024 izvirzīti 16 finālisti

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024 (LAGB 2024) finālam atlases žūrija izvirzījusi 16 pretendentus, ceturtdien, 12. septembrī, preses konferencē paziņoja LAGB 2024 atlases žūrijas priekšsēdētājs Miķelis Putrāms.

Pamatojoties uz iesniegtajiem darbiem, žūrija noteica šī gada vienojošo tēmu, kas ir pārmantojamība. Pieteiktie darbi tika vērtēti gan klātienē, gan attālināti, viesojoties teju visos Latvijas reģionos un Igaunijā.

"Latvijas arhitektiem piemīt izteikti smalka prasme strādāt ar mantojumu un rūpes par sabiedrības atmiņu. Patiess prieks redzēt, kā vēsturiskās ēkas atgūst savu sākotnējo funkciju jaunā kvalitātē un kā tiek iejūtīgi transformētas atbilstoši mūsdienu prasībām. Arī darbā pie jaunbūvēm mēs, arhitekti, lietojam mūsu izglītības mantojumu, arhitektūras ideālus, kas mums tuvi un pazīstami. Finālistu darbos ir iedvesmojoši redzēt, kā arhitekti savos darbos ir dzīves kvalitātes ideju aizstāvji un iedvesmo pasūtītājus ļauties arhitektūras piedzīvojumam," sacīja Putrāms, kas ir arī arhitektu biroja "MADE arhitekti" līdzdibinātājs.

Vadoties pēc atlases žūrijas vērtējuma, finālistu sarakstā iekļuvuši šādi darbi (alfabētiskā secībā):

  • Biroju ēka "Verde" Rīgā. Autori: "ARHIS Arhitekti" sadarbībā ar "Around Architects", "ZALA Landscape Architects".
  • Brīvdienu māja Cēsīs. Autori: "OUTOFBOX".
  • Daudzfunkcionāla pakalpojuma centra jaunbūve un teritorijas labiekārtošana Gāliņciemā, Ventspilī. Autori: "Sarma & Norde Arhitekti".
  • Dvīņu māja jaunām ģimenēm Ādažos. Autori: "Substrata".
  • "Exupery International School" starptautiskā koledža ar dienesta viesnīcu Piņķos. Autori: "8 A.M.".
  • Grīnberga nama pārbūve Ventspilī. Autori: "Vilnis Mičulis".
  • Jaunais Rīgas teātris Rīga. Autori: "Zaigas Gailes birojs", "Sarma & Norde Arhitekti".
  • Komponista dzīvoklis Rīgā. Autori: arhitekte Andra Šmite.
  • Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma tehnoloģiju centra pārbūve Kuldīgā. Autori: "Arhitektes Lienes Griezītes studija", "Gints un kolēģi".
  • Privātmāja Kurzemē, Dūrmuižā. Autori: "AHA Studio".
  • Process "Astra Zariņa – dabas spēks". Autori: "Arhiteksti", procesa dalībnieki: Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola "RISEBA" un "T-Space N.Y." (ASV ).
  • Rīgas pils konventa pārbūve un restaurācija Rīgā. Autori: "Rīgas Pils Kastelas projekts" ("MARK Arhitekti", "Sudraba Arhitektūra").
  • Sarkanā Krusta slimnīcas pārbūve, 1. kārta, Rīgā. Autori: "Jaunromāns un Ābele".
  • Skola Sillamē, Igaunijā. Autori: "Lauder Architects".
  • Viesturdārza kvartāls, 2., 3. kārta, Rīgā. AutoriL "RUUME arhitekti".
  • W māja Pierīgā. Autori: "Space in".

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursā finālam izvēlēti ļoti atšķirīgi nominanti. Ar Latvijā nozīmīgām sabiedriskām celtnēm – Jauno Rīgas teātri, Sarkanā krusta slimnīcu, Rīgas pili - konkurē privātmājas, biroja ēkas un pat dzīvokļu pārbūves.

Kā Latvijas Televīzijai norādīja Putrāms: "Ir pabeigti vairāki nozīmīgi publiskie objekti par nodokļu maksātāju naudu.

Kopumā visi iesniegtie darbi demonstrēja to, ka dzīvojam ļoti pārtikušā un civilizētā pasaulē.

Un mēs varam vienīgi skatīties tālāk uz Eiropas virzienu, uz Skandināviju, kurā virzienā mūsu jauno, mūsdienīgo, ekoloģisko un ilgtspējīgo arhitektūras virzienu varam attīstīt."

Balvai šogad pieteiktas arī vairākas biroju celtnes un komercēkas, savukārt kvalitatīvas arhitektūras daudzīvokļu mājas vai publiski vides objekti ir mazākumā. Žūrijasprāt, tas neliecina par pozitīvu tendenci sabiedrībai draudzīgas un kvalitatīvas vides nodrošināšanā.

"Pašvaldības un valstis nav tik spējīgas tikt ar sabiedrības kopējiem jautājumiem. Jāaicina arhitekti palīgā un jāiedibina sistēmas un metodes, kā varam dzīvojamo fondu atjaunot. Prasmes un spējas mums ir, nepieciešama politika un vēlme iedibināt jaunus paņēmienus, kā to realizēt," komentē atlases žūrijas priekšsēdētājs.

Atlases žūrija šogad vērtēja 47 objektus un 7 procesus.

Atlases žūrija strādāja Miķelis Putrāms, arhitekts, arhitektu biroja "MADE arhitekti" līdzdibinātājs LAGB 2023 Grand Prix laureāts un žūrijas priekšsēdētājs, Linda Krūmiņa, arhitekte, "MADE arhitekti" līdzdibinātāja, LAGB 2023 Grand Prix laureāte, Juris Poga, arhitekts, Latvijas Arhitektu savienības padomes loceklis, vairākkārtējs LAGB laureāts, Dagnija Smilga, arhitekte un kuratore, studijas "Ēter" līdzdibinātāja, LAGB 2022 Grand Prix laureāte, Sandis Voldiņš, Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes loceklis, bijušais Kultūras ministrijas valsts sekretārs, Jānis Šiliņš, būvinženieris, "Citrus Solutions" projektu vadītājs, Ilze Martinsone, Latvijas Arhitektūras muzeja vadītāja, Latvijas Mākslas akadēmijas vieslektore, publiciste.

Latvijas Arhitektūras gada balva ietver trīs pakāpju apbalvojumus – atlases žūrijas balvu un nominanta diplomu visiem atlases žūrijas izvirzītajiem nominantiem, fināla žūrijas balvu jeb LAGB 2024 labākajiem darbiem un LAGB 2024 Lielo gada balvu vienam darbam saskaņā ar fināla žūrijas lēmumu.

Savukārt starptautiskajā fināla žūrijā strādās: Sille Pihlaka (Sille Pihlak, Igaunija), arhitekte, pētniece, lektore, Igaunijas Mākslas akadēmijas Arhitektūras fakultātes dekāne, biroja "PART" līdzdibinātāja; Elodī Degavra (Elodie Degavre, Beļģija), arhitekte, pētniece Lēvenes Katoļu universitātē, kinorežisore; Makss Hāke (Max Hacke, Vācija), arhitekts, arhitektūras studijas "Büro Hacke" dibinātājs, Mīsa van der Roes balvas 2024 laureāts.

Apbalvošanas ceremonija notiks 18. oktobrī Rīgas cirkā.

Kā norāda rīkotāji, balva ne tikai izceļ vērienīgākos sasniegumus Latvijas arhitektūrā un rūpējas par nozares attīstību, bet arī veicina sabiedrības izpratni par arhitektūru.

No 14. līdz 19. oktobrim notiks jau par tradīciju kļuvusī Arhitektūras nedēļa, piedāvājot dažādām auditorijām saistošus, arhitektūrai veltītus pasākumus.

LAGB organizē Latvijas Arhitektu savienība ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un citu partneru atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti