Kultūras rondo

Lūznavas muiža aicina uz ikgadējo "Mākslas pikniku"

Kultūras rondo

Apvienība "Kuba" iepazīstina ar jauno studijas albumu "Laukumi"

Jaunieši aicina uz modes performaci Vidzemes tirgū 60. gadu gaisotnē

Lai rosinātu domāt par ilgtspējīgu dizainu, jaunieši rada modes performanci – eksperimentu

Jauniešu modes un dizaina nodibinājums "2IVI" trešdien, 17. jūlijā, no 19.00 aicina uz modes performanci "2GROW" Vidzemes tirgū. Performances laikā apmeklētāji aicināti iepazīt inovatīvu biomateriālu mijiedarbību ar apstrādātiem džinsu audumiem. Performancē piedalīsies aktieri, bet vide, scenogrāfija un muzikālā improvizācija rosinās domas par 60. gadu laboratoriju.

Performanci rīko jauniešu modes un dizaina studija jeb nodibinājums "2IVI", kurai šī ir jau trešā darbības sezona. Plašāk par to Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja viena no performances rīkotājām, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas produktu dizaina 4. kursa audzēkne Katrīna Tīna Smilga: ""2IVI" radās no mūsu komandas vadītāja Jāņa Norberta Kraujas iniciatīvas, kas pirms nu jau trīs gadiem izdomāja veikt modes skati [Centrāltirgus] zivju paviljonā, kas saucās "2SEA". Tad radās nosaukums "2IVI". Princips tajā visā ir, ka vienmēr ir vajadzīgs vēl kāds, lai pilnveidotu kaut ko, un dubults neplīst."

Šo gadu laikā formāts no modes skates pārtapis par modes performanci – iepriekšējā gadā, piemēram, tajā piedalījušies nevis modeļi, bet gan dejotāji. Šogad tie būs aktieri. 

"Pēc diviem gadiem mēs sākām domāt, ka kaut kā tam visam cauri iet daba un pamata vērtības, kas mums ir svarīgas. Tāpēc šogad nonācām pie idejas vairāk nepieturēties pie kaut kā tik konceptuāla kā iepriekš, bet parādīt vairāk kaut kādu to eksperimentālo pusi, to mūsu jauniešu garu, ka mēs tomēr vēl mācāmies," stāstīja Smilga.

Šī gada performances tēma ir 60. gadu laboratorija. Tā šoreiz ar aktieru līdzdarbošanos ilgs stundu, apmeklētāji var palikt visu stundu vai ienākt tikai uz brīdi. Būs vairākas laboratorijas stacijas, kas darbosies paralēli, un katrā no tām notiks kāda aktivitāte.

"Koncepts tam visam ir par eksperimentu. Mēs šogad sapratām, ka mums visam iet cauri ilgtspēja, un mēs ļoti vēlamies akcentēt to kā pamata principu, kas ir jāievieš modē vēl vairāk ar katru gadu," pauda Smilga.

Jauniete skaidroja, ka bieži vien ilgtspējīga mode tiek uztverta ārkārtīgi šauri. Cilvēki ar to saprot tikai otrreizēju apģērbu izmantošanu, tos atdodot, pārkrāsojot vai pāršujot.

"Mēs gribējām to pavērst eksperimentālāk un plašāk, tāpēc šogad mēs ļoti eksperimentējam ar materiāliem, kurus izmantojam. Mums ir divas vadlīnijas. Viena ir džinsu apdare, kas tika rakti dažādās augsnēs, tur stāvēja vairākus mēnešus dažādās dabiskās batikās un tagad veido dažādus kolorītus. Tad mums ir otra vadlīnija, kas ir biomateriāli. Tika veidoti biomateriāli uz želatīna bāzēm, kas ir akumulatīvi jeb sadalās dabā, un tie arī tika manipulēti ar dažādiem dabas elementiem," skaidroja Smilga.

Lai pastiprinātu performances eksperimentālo virzienu, arī mūzika, par ko atbildīgs Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas šī gada absolvents Fabiass Nils Īle, tiks improvizēta un radīta uz vietas, performances laikā. 

"Tas pastiprinās to eksperimenta terminu. Mēs paši īsti līdz galam nezinām, kāds būs iznākums šim visam. Tas palīdz saglabāt tādu labu nostāju, ka nebūs pareizi vai nepareizi, jo mēs to paziņojam kā eksperimentu," pauda Smilga.

Jauniešu modes un dizaina nodibinājums "2IVI" savā komandā piesaistījis jauniešus ar dažādām zināšanām, interesēm un prasmēm – apģērbu dizainerus, šuvējus, reklāmas speciālistus, mūziķus, topošos režisorus un scenogrāfus. Tas ir gados jaunas, bet lielas komandas darbs.

"Mēs gribējām vienkārši runāt savu taisnību, kā cilvēki, kas ir tikko ielēkuši šajā modes industrijā, un nav nozīmes, cik tālu tas aizies. Mēs vairāk koncentrējamies uz jauniešu skatu. Mēs augām šajā procesā trīs gadu garumā un gribam, lai arī citi aug," norādīja Smilga. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti