Kolekcija, kurā neatradīsiet nevienu izlaiduma kleitu. Atskats uz modes performanci «2GROW»

Kā tvert dzīvi, es prātoju, apstaigājot dispanserus un stacijas, kas izvietotas pamestā Vidzemes tirgus paviljona placī, ko uz vienu karstu vasaras vakaru 17. jūlijā apdzīvoja jauniešu modes un dizaina nodibinājums "2IVI".

Četrpadsmit cilvēku komanda Jāņa Norberta Kraujas, Oskara Oļļas un Katrīnas Tīnas Smilgas vadībā savā trešajā sezonā piedāvāja apģērbu kolekciju, kas darināta no audumiem, ko paši dizaineri vairāku mēnešu darbības procesā ir apstrādājuši, veidojot dažādus biomateriālus un manipulācijas, – materiālam kļūstot par stundu garās modes performances "2GROW" centrālo tēlu.

Vienā paviljona stūrī modele uz balta podesta ar garām rokām eleganti atgaiņājās no iedomu mušām, kamēr dizaineri un vakara saimnieki, paši ģērbušies jaunās kolekcijas džinsu pačvorka vestēs un kapucēs, un šortos, mistiski improvizētā veidā drapēja miesas krāsas kleitai klāt ziedu un skuju biomateriāla zvīguļus, veidotus uz želantīna bāzes masas. Pretī viņai uz trenažiera sviedrus izdzina modele ar gariem gumijas zābakiem kājās, viņas svārku priekšpusi rotāja materiāls, kas izskatās kā rūsa, kura vietām ir sākusi jau nobirt, bet augšdaļu sedza veste, kas sastiķēta no dabas veltēm – dažādu krāsu maisiņiem ar kaltētām ēdienu paliekām, kas formas ziņā atgādināja aukstuma vestes, kuras velk šosejas velosacīkšu dalībnieki, lai pirms un pēc sacensībām palīdzētu atvēsināt sakarsušos ķermeņus. Bet uz preparēšanas galda atradās modelis, uz kura ādas tika lipinātas biomateriāla strēmeles, kuram no Mazgāšanās stacijas dušas kabīnes ar platiem soļiem un ar ūdeni piesmeltiem zābakiem ik palaikam aizstaigāja garām kāds bezgala izmircis modelis.

Jauniešiem, ļaujoties nezināmajam un eksperimentējot ar dažādām biomateriālu pamata masām un piedevām, materiālu izveides process ilga veselu gadu. Tika audzētas tējas sēnes, lai žāvēšanas procesā iegūtu "vegāno ādu", un uz diviem mēnešiem vairāk nekā 50 džinsa gabali tika norakti zemē, lai daba tos iekrāsotu. Tik īsā laikā šī darbība nav devusi pietiekamu efektu, liekot procesā ķerties klāt arī pie citiem resursiem – fekālijām un puvumiem. Performances laikā tapa četri eksperimentāli tērpi.

"2IVI" komandai piestāv gan eksperimenti, gan sevis meklējumi modē. Tie pirms diviem gadiem aizsākās Centrāltirgus Zivju paviljonā, kad tēma skāra pārzveju pasaules ūdeņos, un pagājušogad turpinājās gumijas zābaku fabrikas "Provodņiks" ēkā, kur, iedvesmojoties no Dantes Aligjēri "Dievišķās komēdijas" pirmās daļas, tika prezentētas 19 elles iemītnieku tēli. Šogad radošajai apvienībai pievēršoties audumu otrreizējai izmantošanai, skats paveras jaunu, inovatīvu risinājumu meklējumiem otrreizējā apģērbu izmantošanā. Rezultāts nav skaists, tas pat ir biedējošs. Bet tā tam būs būt!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti