Panorāma

Sākas 10. sarunu festivāls "LAMPA"

Panorāma

Panorāma

Atklāti XVI Latviešu dziesmu un deju svētki Kanādā

Bez liekas ieskriešanās un ar lielu jaudu – atklāti Latviešu Dziesmu un deju svētki Kanādā

Bez liekas ieskriešanās un ar lielu jaudu ceturtdien, 4. jūlijā, Toronto atklāti jau sešpadsmitie Latviešu Dziesmu un deju svētki Kanādā. Vairāk nekā 1800 dalībnieku no gandrīz visiem kontinentiem mērojuši ceļu turp, lai četru dienu garumā pieskandinātu, piedancotu un izdaiļotu Toronto.

"Esam sapņojuši, smējušies, diezgan daudz stresojuši un ieguldījuši neskaitāmas stundas darba. Mums līdzi strādā vairāk nekā 100 brīvprātīgo," atklāšanas pasākumā "Sheraton Center" viesnīcā teica Latviešu Dziesmu un deju svētku Kanādā rīcības komitejas priekšsēdētāja Selga Apse. "Dejotāji, dziedātāji, mākslinieki, aktieri un mūziķi arī ir vairāku gadu garumā gatavojušies svētkiem. Mēs to visi darām ar sirdi un dvēseli un [esam] ieguldījuši daudzas stundas.

Jautājums – kāpēc mēs to darām? Atbilde katram ir savādāka, bet visiem tas saistās ar latvietību un latviešu kultūru. Lai to svinētu, baudītu, uzturētu un lai stiprinātu mūsu latvisko identitāti."

Svētku dalībniekus atklāšanā uzrunāja arī Latvijas kultūras ministre Agnese Lāce ("Progresīvie"). "Ir ļoti liels prieks redzēt, kā jūs joprojām mācat bērniem šeit [Kanādā] mīlēt un cienīt mūsu mīļo Latviju, latviešu valodu un kultūru," teica ministre. "Es patiesi lepojos ar ikvienu no jums [svētku dalībniekiem]. Jūsu neatlaidīgais darbs ir tas, kas parāda, ka mūsu sirdis var pukstēt vienā ritmā neatkarīgi no tā, kurā pasaules malā mēs dzīvojam."

Jau pirmajā dienā līdztekus oficiālajam atklāšanas pasākumam, durvis vēra arī latviešu mākslinieku izstāde "Sanākšana". "Mūs vieno kopīgais kultūras mantojums un intereses. Neatkarīgi no ģeogrāfiskajām robežām mākslas izstāde rada iespēju māksliniekiem izpausties un izstādīt savus mākslas darbus uz sabiedrību vērstā grupas izstādē," norāda organizatori. Izstādē redzami vairāk nekā 30 latviešu mākslinieku darbi no Kanādas, ASV un Latvijas. Turpat līdzās tika atklāta arī izcilāko Kanādas latviešu daiļamatnieku izstāde.

Atklāšanas dienā krāšņajā Sv Andreja baznīcā Toronto centrā izskanēja garīgās mūzikas koncerts. Tūlīt pēc tā baznīcas solu rindās koncerta klausītājus nomainīja Dziesmusvētku kopkora dalībnieki, kas vakarā pulcējās uz pirmo mēģinājumu.

Dziesmu un deju svētki Kanādā turpināsies līdz svētdienai, svētku programmā piedāvājot klasiskās mūzikas, etnofolka, džeza un kormūzikas koncertus, deju uzvedumus, teātra izrādes, dzejas lasījumus un kino seansus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti