«Liela kopābūšanas jušana» – Toronto sākusies Latviešu Dziesmu svētku Kanādā otrā diena

Toronto, kur ar amatnieku tirdziņu, izstādi, ieskaņu, garīgās un džeza mūzikas koncertiem 4. jūlijā jaudīgi sākušies Latviešu Dziesmu un deju svētki Kanādā, kas regulāri notiek jau kopš 1953. gada, patlaban ir rīts, un to dalībnieki jau modušies.

«Liela kopābūšanas jušana» – Toronto sākusies Latviešu Dziesmu svētku Kanādā otrā diena
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Vairāk nekā 1800 dalībnieku un arī tikpat daudz skatītāju no dažādām pasaules malām sabraukuši Kanādas Ontario provinces pilsētā Toronto, kur galvenā Dziesmu svētku norises vieta ir "Sheraton Center" viesnīca. Arī tā ir Kanādas latviešu Dziesmu svētku tradīcija – noīrēt šim pasākumam veselu viesnīcu, kur dalībnieki gan guļ, gan brokasto, gan vakariņo un ballējas, gan arī viesnīcas zālēs notiek dažādi koncerti.

Toronto jūlijā mēdz būt visai karsts un sutīgs, ceturtdien, Dziesmu svētku atklāšanas dienā, temperatūra bijusi ap 30 grādiem, un svētku otrajā dienā ir tikai nedaudz vēsāks. "Sheraton" viesnīcā zem viena jumta vakar notika gan amatnieku tirdziņš, gan svētku ieskaņu koncerts, gan džeza koncerts, bet piektdienas vakarā tur būs bērnu balle ar ansambli "Dzeguzīte" un grupas "Raxtu Raxti" uzstāšanās, savukārt sestdien – lielā svētku balle.

Latvijas Radio izdevās sazvanīt kultūras ministri Agnesi Lāci ("Progresīvie"), kas devusies uz Kanādu, jau piedalījusies vairākos pasākumos un uzrunāja svētku dalībniekus atklāšanā. Īpaši emocionāli viņai bijis redzēt mazos Toronto latviešu skoliņas bērnus uzstājamies atklāšanas koncertā.

Ministre ir studējusi migrācijas procesus un pati ilgāku laiku dzīvojusi ārpus Latvijas, turklāt viņas vīrs ir uzaudzis Toronto. Cik stipra ir dziesmu svētku tradīcija Ziemeļamerikā, un vai ir mērķtiecīgi tos rīkot tikai gadu pēc lielajiem Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem Rīgā? Ministre sacīja: "Tradīcija joprojām ir stipra un kļūst tikai stiprāka.

Ir paplašinājies vēriens, mainījusies pieeja. Ja sākumā tas bija [stāsts] par latviešu valodas, kultūras un alkām pēc brīvības nostiprināšanu diasporā, tagad tie ir kļuvuši par vietu, kur veidojas Latvijas sabiedrības dialogs ar diasporu, tas ir kā tilts šodien."

Ministre Toronto paredzējusi apmeklēt visus galvenos svētku pasākumus, arī kopkora koncertu sestdien un Tautas deju lieluzvedumu svētdien. Programma ir tik bagātīga, ka uz visu nevar paspēt. Svarīgākā svētku diena būs sestdien – lielais kopkoru koncerts, kurā vienādās daļās skanēs dziesmu svētku klasika, pagājušās vasaras Latvijas Dziesmu svētku pērles un ārzemju latviešu skaņražu darbi, arī īpaši komponēti tieši šiem svētkiem.

Diriģents Matīss Tučs uz Toronto aizvedis Lutera draudzes kori no Latvijas un ceturtdien šeit diriģēja arī pirmo koncertu. "Man bija tā laime un gods piedalīties garīgās mūzikas koncertā pašā Toronto centrā skaistajā Svētā Andreja baznīcā. Tur bija kopkoris, svētku orķestris, solisti, arī mūsu operdziedātāja Maija Kovaļevska. Koncerts divu stundu garumā bija ļoti emocionāls, zāle bija pilna, publikai ļoti patika. Bija Raimonds Tiguls, Lolita Ritmane, Juris Ķeniņš. Šodien manu kori sagaida ļoti jauks notikums – braucam uz latviešu senioru namu "Kristus dārzs"," pastāstīja diriģents.

Diriģents atklāja, ka kopā ar kori dzīvo Jorkas Universitātes studentu viesnīcā, un šie viņam ir jau otrie Toronto Dziesmu svētki – 2019. gadā dziedājis šeit ar Valsts akadēmisko kori "Latvija" un bijis tādā sajūsmā, ka stingri nolēmis atvest šurp arī savu kori. Latvijas Radio viņu pārtvēra metro, dodoties uz mēģinājumu lielajam kopkoru koncertam, – tas gaidāms sestdien koncertzālē "Roy Thompson Hall", kas ir mājvieta Toronto simfoniskajam orķestrim. Šo koncertu apmeklēs arī Kanādas latviete Diāna Briede, kurai Dziesmu svētkos piedalās visa ģimene – dēli Austris un Dainis un vīrs Kārlis, kas noslēguma ballē spēlēs ar savu grupu "Skandāls". Diāna pati māca bērnus Toronto latviešu skoliņā. Briežu ģimene arī ilgāku laiku dzīvoja Latvijā un neizslēdz, ka šeit atgriezīsies.

"Šie mums ir kā sēklu iestādīšanas Dziesmu svētki bērniem – tas ir mans galvenais mērķis piedaloties.

Austris un Dainis šogad mācījās latviešu skolā Toronto, no tās ir gan koklētāji, gan dejotāji. Viņi izvēlējās koklēt. Atklāšanas koncertā piedalījās arī bērni no Otavas – cik skaisti tas bija! Tā ir tāda liela kopābūšanas jušana," sacīja Diāna, pieminot arī, ka uz Dziesmu svētkiem atbraukusi viņas mamma no Kanādas, savukārt viens no vīra Kārļa rokgrupas kolēģiem atlidojis no Austrālijas. Tātad šie Dziesmu svētki patiešām vairs nav izolēta mītnes zemes kultūras tradīcija, bet īsta "tīklošanās".

Sestdien kopkoru koncertam sekos svētku vakariņas un balle, un vēl svētdien svētki turpināsies ar rīta dievkalpojumu Toronto latviešu baznīcā, rakstnieku simpoziju, tautas deju lieluzvedumu un vēl vienu balli – atvadu balli.

Svētku programmā ir arī divas Rasas Bugavičutes-Pēces lugas "Dziesmu svētki" izrādes par to, vai ir vērts turpināt dziesmu svētku tradīcijas šajos sarežģītajos laikos, un arī divi Latvijas studijas "Kultfilma" seansi Paula Dambrovska dokumentālajai filmai "Vairāk kā deja" par Selgas Apses kopš 1996. gada vadīto Toronto tautas deju kopu "Daugaviņa" un tās ceļojumu no Toronto uz Dziesmu svētku 150 gadu svinībām Latvijā pagājušajā vasarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti