Koncerti

Celīs, bruoļ! Latgaliešu dziesmu koncerts

Lietuvas dziesmu un deju svētkiem 100. Deju lielkoncerts "Pāri gadsimtu tiltiem"

VIDEO: Lietuvas Dziesmu svētkiem – 100. Deju lielkoncerts «Pāri gadsimtu tiltiem»

Piektdien, 5. jūlijā, Lietuvā aizvadīts simtgades Dziesmu svētku deju lielkoncerts "Pāri gadsimtu tiltiem".

"Lai kuplo zaļais mežs"

Šogad Lietuvas Dziesmu svētki svin savu 100. dzimšanas dienu, jo šie svētki pirmo reizi mūsu kaimiņu valstī notika 1924. gadā. Svinot šos nozīmīgos svētkus, Latvijas Televīzija tiešraidē translēja deju svētku koncertu "Pāri gadsimtu tiltiem", bet pirms koncerta notika sarunu raidījums, kura nosaukums ir šo svētku moto "Lai kuplo zaļais mežs".

Sarunu vadīja "Kultūras ziņu" žurnālists un mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis, piedalījās lietuviešu akadēmiķe, bijusī Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela un vēl citi viesi. Sižetus par svētkiem un intervijas ar Latvijas horeogrāfiem no Lietuvas gatavoja LTV žurnāliste Anete Lesīte.

Deju lielkoncerts "Pāri gadsimtu tiltiem"

Dziesmu un deju svētku tradīcija Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir šo valstu nacionālās kultūras mantojuma augstākā vērtība un spilgtākā tautas radošā gara izpausmes forma. Igaunijā dziesmu svētku tradīcija aizsākās 1869. gadā, Latvijā – 1873. gadā, bet Lietuvā – 1924. gadā. Atzīmējot svētku simtgadi, Lietuvā šogad notiek krāšņa svētku nedēļa.

Latvijas Televīzija tiešraidē no "Žalgiris" stadiona translēja deju koncertu "Pāri gadsimtu tiltiem", kuru komentēja žurnāliste un dejotāja Inese Vaikule un lietuviete, bijusī Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela. 

Kas lietuviešus saista pēc 100 gadiem? Viņi paši saka – kaut ir tik dažādi, tomēr vienādi: dziedoša un dejojoša lietuviešu tauta, kas runā vienā valodā un kopj vienu kultūru. Deju svētku koncertā "Pāri gadsimtu tiltiem" vienojās vairāk nekā 9000 dejotāju, un programmu veidos dažāda vecuma deju kolektīvu četrdaļīgi mākslinieciski priekšnesumi. Deju dienas programmas svarīgākā ideja ir atrast katram pašam savu tiltu, kas vieno mūs ar dabu, tautu un savu valsti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti