Daļa Toronto kļūs par mazu Rīgu. Saruna ar Latviešu Dziesmu un deju svētku Kanādā rīkotāju Juri Ķeniņu

Nākamnedēļ, no 4. jūlija, Toronto notiek XVI Latviešu Dziesmu un deju svētki Kanādā. Divdesmit pieci pasākumi četrās dienās, lielajā koncertā vienādās daļās – dziesmusvētku klasika, pagājušās vasaras Latvijas Dziesmu svētku pērles un ārzemju latviešu skaņražu darbi. Paredzēta arī tiešraide internetā – svētku bilanci savelk galvenais rīkotājs Juris Ķeniņš – mūzikas pedagogs, komponists un diriģents, arī Kanādā atzītā komponista Tālivalža Ķeniņa dēls.

Jūnija vidū Juris Ķeniņš jau bija Latvijā, lai Torņkalna baznīcā vadītu "iesildīšanās" koncertu "Ceļā uz svētkiem" un piedalītos Pasaules Brīvo latviešu apvienības konferencē, taču garākai sarunai laiku izbrīvēja pēc atgriešanās mājās, kur arī katra diena viņam rit Dziesmu svētku ritmā.

"Es tagad to daru 25 gadus. Tas liekas manas dzīves uzdevums. Vienreiz es saskaitīju – katru dienu es ieliku datorā, cik stundas bija pavadītas, un principā, rīkojot svētkus, tu nonāc pie kādām 2000 stundām, respektīvi, viens pilns darba gads," svētku rīkošanas darbu ieskicē Ķeniņš, uzsverot: "Viss ir brīvprātīgi, tas bijis mūsu režīms kopš pirmajiem svētkiem 1953. gadā. Mums ir Dziesmu svētku biedrība, un man ir uzticēta tās vadība jau kādus desmit gadus. Reizi piecos gados mēs izraugām rīcības komiteju. Pēc mūsu statūtiem ir septiņi cilvēki rīcības komitejā, bet mēs vēl aicinām klāt cilvēkus, kuriem ir īpašas zināšanas. Katrs atbild par vairākiem sarīkojumiem. Turklāt, protams, ir visādi brīvprātīgie, kas strādās pie durvīm, izdalīs maltītes – tāds darbs, ko dara tieši svētku laikā. Saskaitot visus kopā, arī brīvprātīgos, varētu būt 150 – tāds bariņš savācas."

Pilnu sarunu klausies audio pielikumā:

Daļa Toronto kļūs par mazu Rīgu. Saruna ar Latviešu Dziesmu un deju svētku Kanādā rīkotāju Juri Ķeniņu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti