Konkrēti lēmumi par Skolēnu dziesmu un deju svētku norisi gaidāmi maija beigās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem un 4 mēnešiem.

Ministru kabineta sēdē 20. aprīlī valdība vienojās, ka Dziesmu un deju svētki tradicionālā izpratnē šogad nenotiks, taču konkrēti lēmumi svētku norisei tiks pieņemti 27. maijā.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) norādīja, ka Dziesmu un deju svētkiem ir jānotiek, jo tie netiek uztverti kā ballīte, bet kā tradīcijas nepārtrauktības apliecinājums, atzīmējot, ka gluži tāpat kā bērni izaug no apģērba, viņi izaugot arī no Dziesmu svētku repertuāra.

Ministri bija vienisprātis, ka Dziesmu un deju svētku organizēšanā iesaistītajiem, tajā skaitā interešu izglītības pedagogiem, nedrīkst samazināt finansējumu neatkarīgi no svētku norises. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (Jaunā konservatīvā partija) atzīmēja, ka nav bažu par finansējumu, jo samazinoties dalībnieku skaitam, pozīcijas, kas saistījās ar dalībnieku ēdināšanu, izmitināšanu un transportu izpaliek.

Spriežot par epidemioloģisko drošību, veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”) atzina, ka saredz iespēju svētkus rīkot tā, lai dalībnieki un viņu vecāki justos droši.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Jaunā Vienotība”) norādīja, ka nekādus konkrētus lēmumus šobrīd nav iespējams pieņemt, jo epidemioloģiskā situācija ir neprognozējama, viņš arī atzīmēja, ka valdības lēmumi maijā var būt arī skarbi.

KONTEKSTS:

No skolēnu dziesmu un deju svētkiem šogad nav plānots atteikties, taču tie plānoti netradicionālā formātā. Svētki tikšot rīkoti tā, lai nekādā veidā neapdraudētu veselību. Skolēni varēs pulcēties dziesmu un deju svētkiem novados un pagastos, kur to ļaus darīt epidemioloģiskā situācija, pēc sadarbības padomes sēdes pirmdien, 19. aprīlī, paziņoja izglītību pārzinošās Jaunās konservatīvās partijas līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Tradicionālie svētku pasākumi Rīgā – gājiens un koncerti Mežaparkā – gan nenotiks. Svētku rīkotāji līdz šim paredzējuši vairākus dažādus svētku scenāriju variantus, lai šo pasākumu vēlreiz nepārceltu. Nenotiktu svētku dalībnieku nakšņošana skolās, arī publikai pasākumi nebūtu apmeklējami. Galīgais lēmums gan vēl nav pieņemts, un par to valdība vēl lems.

Sākotnēji XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norise bija plānoti 2020. gadā no 6. līdz 12. jūlijam, taču Covid-19 izplatības dēļ pērn marta beigās nolemts svētkus par gadu atlikt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti