Kultūras apgaismoti. Ko dažādajām Rīgas apkaimēm piedāvā «Baltā nakts»?

Naktī no 7. uz 8. septembri dažādās Rīgas apkaimēs norisināsies mākslas un kultūras forums "Baltā nakts", kas aicina mazliet ilgāk palikt nomodā un doties ielās, lai iepazītu nepazīstamo, ļautos eksperimentiem un ieraudzītu savu pilsētu neierastā gaisotnē.

Šogad forums notiek jau 19. reizi, dāvājot 30 dažādus pasākumus Rīgas centrā, Vecrīgā, Juglā, Teikā, Imantā un citur. Lai neapjuktu plašajā piedāvājumā, piedāvājam "Baltās nakts" ceļvedi, aicinot apmeklēt un iepazīt arī sev mazāk zināmas Rīgas daļas.

Jugla. Iekāpjot cita kurpēs

Skatu laukumā pie Juglas ezera, Braila ielā 5 būs piedzīvojams Franka Perēna projekts "Tumšais kubs", kas šogad bija apskatāms arī Parīzes Baltajā naktī. Tas uz mirkli ļaus vienoties pieredzē sabiedrības kopienām, kuras ikdienu uztver dažādos redzēšanas veidos. Kubā verbāli aprakstošā veidā tiks demonstrētas franču mākslinieka fotogrāfijas, ļaujot skatītājam fotogrāfijas saredzēt ar dzirdi un uz mirkli iejusties vājredzīgo un neredzīgo dzīves telpā.

Franka Perēna "Tumšais kubs" šī gada Parīzes "Baltajā naktī"
Franka Perēna "Tumšais kubs" šī gada Parīzes "Baltajā naktī"

Bijušajā Juglas manufaktūrā, Brīvības gatvē 401 un blakus esošajā alus brūzī "Manufaktūra" norisināsies mikrokoncerts "Manifaktūras sarga stāsti", kas veltīts 1911. gadā notikušajam Juglas manifaktūras darbinieku streikam. Brīvības gatvē 401 būs vērojama tematiska mākslas instalācija, bet alus brūzī uzstāsies vieni no spilgtākajiem Latvijas laikmetīgajiem māksliniekiem – komponists un izpildītājs Platons Buravickis, jaunākā viļņa hiphop mākslinieks Svēte un skaņas pētniecības starpdisciplinārā apvienība "+K+M+B". Pasākums notiks kā vienots veselums, kas pulksten 21.00 sāksies ar kopīgu apmeklētāju gājienu no sabiedriskā transporta pieturas "Mārkalnes iela".

Teika. Ar mainīgu skatu uz vietām un lietām

VEF kvartāla Vasarnīcā, Ūnijas ielā 8/1 varēs apmeklēt audiovizuālu instalāciju "Pārmaiņu oāze" – filozofisku un māksliniecisku apcerējumu par Brīvības ielu kā pilsētas "artēriju" un procesiem, kas regulē tās "asinsspiedienu". Aicinot aktivizēt visas piecas maņas, audiovizuālā instalācija radīs iespēju apzinātai klātbūtnei un individuālai refleksijai, ko netraucē dažādie apkārtnes stimuli – skaļi braucošās mašīnas, skatīšanās telefona ekrānā vai garām ejošie suņi un cilvēki.

VEF Kultūras pils Lielo zāli Ropažu ielā 2 apciemos mākslinieki no Itālijas – cirka kompānija "Nando e Maila", kas pārsteigs ar muzikālu izrādi "Cauruļu sonāte". Tā būs laikmetīgā cirka izrāde, kas pēta un atklāj cirka aprīkojuma un atribūtu skanisko potenciālu, pārvēršot tos mūzikas instrumentos.

Reiva tramvajs
Reiva tramvajs

No 1. tramvaja maršruta līnijas, kas šķietami savieno divas Rīgas puses – Juglu un Imantu – kursēs īpašs tramvajs, kas savu transporta funkciju uz brīdi noliks otrajā plānā, kļūstot par "Reiva tramvaju". Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja šo skanīgo un košo objektu novērot no malas, kā arī mest kautrību pie malas, kāpt tajā iekšā un ļauties unikālai dejas pieredzei.

Centrs. Dažādu mākslu savienošanās

Rīgas Krusta evaņģēliski luteriskajā baznīcā Ropažu ielā 120 būs redzama armilārās sfēras iedvesmota kustības, skaņas un gaismas instalācija "Debesu ritmi", kas ļaus ieskatīties Visuma komplicētajā, bet vienlaikus skaistajā sistēmā. Savukārt Vidzemes tirgū, Brīvības ielā 90 ar matemātisku skaņas performanci "Atraktoru klausāmtelpa", kas aicina pieredzēt haosu un tā kārtību, uzstāsies mākslinieks Voldemārs Johansons.

"Baltajā naktī" durvis apmeklētājiem vērs vairākas mākslas galerijas, ļaujot piedzīvot mākslas burvību vakara un mēness ieskāvumā. Mākslas galerijā "Art Platz" Alberta ielā 4-9 būs redzama izstāde "Valdis Bušs 100", bet galerijā "Masa", Elizabetes ielā 67 ar abstraktām gaismas instalācijām tiks papildināta Latvijas un Ukrainas mākslinieku radīta izstāde "Nodilušās vēlmes", kas pēta cilvēka vēlmju un sapņu sarežģīto dabu.

Ar plašu programmu "Slēptās vizualitātes / Vizualitātēs slēptais" apmeklētājus gaidīs kinoteātris "Splendid Palace" Elizabetes ielā 61, kur Latvijas kino un mākslas nozaru pārstāvji caur dažādām sarunām, kino fragmentu un pilnmetrāžas filmu "Šērlija: Realitātes vīzijas" un "Rembrants. 1669. gada portrets" demonstrāciju pārskatīs dažādus vizualitātes aspektus.

Latvijas Leļļu teātra pagalmā Krišjāņa Barona ielā 16/18 norisināsies izrādes "Jelgava 94" aktieru performance, kas būs kā smagā metāla koncerts trīs aktieru – Riharda Zelezņeva, Anrija Sirmā un Rūdolfa Apses – sastāvā. Repertuārā būs gan metālmūzikas hiti, gan komponista Jēkaba Nīmaņa un dzejnieka Kirila Ēča oriģinālkompozīcijas.

Dzejas diskotēka "Fizkultūra"
Dzejas diskotēka "Fizkultūra"

Satiekoties dejas un mūsdienu literatūrai, Berga bazārā Marijas ielā 11 dzims šī gada "Satori" dzejas diskotēka "Fizkultūra", kur apmeklētājiem būs iespēja pārdomāt attiecības pašiem ar savu un citu ķermeņiem. Vakara gaitā notiks performatīvi dzejas lasījumi, kas mīsies un vīsies ar trakulīgām dejām. Deju pilna nakts notiks arī angāra koncertzālē Tallinas ielā 10/3, kur viesosies mākslinieki no Kanādas, Vācijas un Somijas, lai kopā ar pašmāju radošajiem gariem sniegtu daudzveidīgi ritmisku un eksperimentālu audiovizuālo koncertprogrammu "Videogrāfija XIX – Space Textures XVIII".

Durvis interesentiem vērs arī divi laikmetīgās kultūras festivāli "Homo Novus" un "Survival Kit", piedāvājot īpašu programmu. Rīgas cirkā Merķeļa ielā 4 būs redzama pašmāju scenogrāfes Katrīnas Neiburgas sadarbība ar Dānijas kolektīvu "MØR collective" – māksliniece radījusi 360 grādu scenogrāfiju izrādei "Vientulības simfonija S.O.S", kas šogad ieguva Dānijas teātra galveno balvu. Savukārt laikmetīgo mākslu tuvāk iepazīt aicinās mākslinieki divās "Survival Kit" lokācijās – Amatu ielā 4 un kultūrtelpā "Smilga" Eduarda Smiļģa ielā 34A. Tur visa vakara garumā norisināsies dažādas mākslas performances, darbnīcas, kā arī būs iespēja apmeklēt izstādi mediatoru pavadībā.

Vecpilsēta. (Atkal)iepazīšanās burvība mūzikas ritmos

Rātslaukumā varēs vērot Latvijas un Norvēģijas mākslinieku kopdarbu – ceļojošu laikmetīgās mākslas izstādi bērniem un jauniešiem "Māksla uz riteņiem", kas, izvietota divos mikroautobusos, apceļo visu Latviju un nu ir sasniegusi Rīgu. Izstāde iepazīstinās ar radošo dažādību, aicinot skatītājus iesaistīties arī tad, ja tā būs viņu pirmā sastapšanās ar laikmetīgo mākslu.

Ceļojošā laikmetīgās mākslas izstāde bērniem un jauniešiem "Māksla uz riteņiem"
Ceļojošā laikmetīgās mākslas izstāde bērniem un jauniešiem "Māksla uz riteņiem"

Izstāžu zālē "Rīgas Laikmetīgās mākslas telpa" Kungu ielā 3 būs skatāma Elzas Sīles personālizstāde "Zaķīšu pirtiņa / bailes un trīsas", kas ir līdz šim iespaidīgākā mākslinieces darbu izstādē gan Latvijā, gan pasaulē. Savukārt "Intro" zālē būs skatāma "Baltic Analog Lab" kolektīva izstāde "Kā (pie)rakstīt gaismu", kuru papildinās divas performances. 

Doma laukumu "Baltajā naktī" ieskandinās džezs, radot iespēju apmeklētājiem pašā pilsētas sirdī baudīt vasarīgu vakaru labi zināmu un skaistu džeza melodiju pavadībā. Pasākumā "Baltās nakts Džeza skaņas Doma laukumā" uzstāsies muzikālās apvienības "City Jazz Riga" un "Joker Dixie". Savukārt, gaidot nepieradinātās mūzikas festivālu "Skaņu mežs", Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā Anglikāņu ielā 2 būs dzirdama skaņu māksla, neofolks, frīdžezs un ambientā mūzika dažādu pašmāju un ārvalstu mūziķu izpildījumā.

Āgenskalns. Sarunas spēks

Nevalstiskā teātra "Dirty Deal Teatro" telpās Talsu ielā 1 norisināsies koprades teātra notikums "Uz robežas". Lai kopīgiem spēkiem izprastu, kas cilvēkus mūsdienu sabiedrībā norobežo vienu no otra un kas – vieno, visa vakara garumā būs baudāmas dažādas performances, kurās aktieri aicinās iesaistīties arī skatītājus.

Rīgas Mārtiņa evaņģēliski luterisko baznīcu Slokas ielā 34 ieskandinās audiovizuāla instalācija "Staro. Aurora Borealis", kas apmeklētājiem piedāvās hipnotizējošas digitālās ainavas video mākslinieku Viktora Keino, Roberta Rubīna un komponistu Lindas Leimanes un Andra Dzenīša izpildījumā.

Tēlniecības kvdriennāles notikums "Tas, kas nebūtu bijis" AB dambī
Tēlniecības kvdriennāles notikums "Tas, kas nebūtu bijis" AB dambī

AB dambis "Baltajā naktī" pārvērtīsies par publiskās mākslas parku, kurā pārstāvēti Ukrainas, Dienvidamerikas, Kanādas un Latvijas tēlnieki. Ikviens apmeklētājs varēs satikties ar māksliniekiem un uzdot viņiem jautājumus par to, kā labāk izprast viņu radītos darbus. Ekspozīcijas nosaukumā "Tas, kas nebūtu bijis" atbalsojas radošā darba izaicinājumi krīzes apstākļos – pandēmijas un kara laikā, un arī šo pieredzi dažādās valodās varēs apspriest kopā ar māksliniekiem.

Dzirciems. Radošuma un mākslīgā intelekta saskarsme

Rīgas 34. vidusskolas pagalmā Kandavas ielā 4 bērniem un viņu pavadoņiem, kā arī citiem interesentiem būs iespēja piedalīties savdabīgā mācību stundā "Skolotājas" – smieklu pilnu un sirsnīgu Latvijas Leļļu teātra izrādi par divām skolotājām ar bagātīgu un ilgu pieredzi savā darbā. Ne tikai viņu darba stāžs ir liels, bet arī pašas ir ļoti lielas. Tik lielas, lai katrs skatītājs uz brīdi atkal sajustos kā skolēns.

Rīgas Stradiņa universitātes aulā Dzirciema ielā 16 atskanēs pasaulē pirmā mākslīgā intelekta rekonstruētā baroka opera "Andromeda". Tā ir opera, kuras librets ir saglabājies līdz mūsdienām, bet muzikālais materiāls – pazudis. Lai atgūtu zaudēto, radošā komanda, izmantojot mākslīgā intelekta rīku, centās operu atjaunot, un Rīgā šis savdabīgais skanējums izskanēs pirmo reizi.

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Gurķu mājā Kandavas ielā 2 norisināsies pasākums "NeuroGurķi", kur visai ģimenei būs iespēja skatīties īsfilmas un baudīt performances, kas apvieno bioloģiju, mūziku, tehnoloģijas un mākslu.

Imanta. Kino atgriežas mājās

Pārdaugavas kultūras apvienības Kultūras centrs "Imanta" Anniņmuižas bulvārī 29 aicina apmeklētājus no tuvākām un tālākām apkaimēm uz "Baltā kino nakti". Kultūras centrs "Imanta" savulaik tika celts kā kinoteātris, un šī būs skaista iespēja pieredzēt šī nama vēsturiskās funkcijas atdzīvošanos. Apmeklētāji varēs doties ekskursijās un apskatīt vēsturiskā kinoteātra telpas, kā arī skatīties filmas. Būs iespēja piedalīties interaktīvās filmu darbnīcās un atklāt kino radīšanas noslēpumus kopā ar kino pasaules pārstāvjiem Staņislavu Tokalovu un Martu Biti.

"Baltā kino nakts" Kultūras centrā "Imanta"
"Baltā kino nakts" Kultūras centrā "Imanta"

Ķīpsala. Ūdens un mūzikas skaņas

Parasti mēs dodamies uz koncertiem dažādās zālēs vai vasarā tos baudām brīvdabā. Kā izrādās, mūziku var baudīt arī šķietami neierastās vietās – Jauniešu koris "Balsis" diriģenta Inta Teterovska pavadībā sniegs starpdisciplināru piedzīvojumu "Ūdenim tuvu", kas norisināsies Rīgas Tehniskās universitātes Ķīpsalas peldbaseinā. Pasākumā skanēs daļas no Raimonda Paula un Ineses Zanderes kordziesmu cikla "Dziesmas par Latvijas upēm".

Starpdisciplinārs piedzīvojums "Ūdenim tuvu" RTU Ķīpsalas peldbaseinā
Starpdisciplinārs piedzīvojums "Ūdenim tuvu" RTU Ķīpsalas peldbaseinā

Pilnu pasākumu programmu var skatīt šeit. Visus "Baltās nakts" pasākumus iespējams apmeklēt bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti