Rīta Panorāma

Intervija ar KNAB priekšnieku Jēkabu Straumi

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Kā jūtas Dons pēc iekļūšanas Eirovīzijas finālā?

Dons pēc iekļūšanas Eirovīzijas finālā: Ja jau esam tik tālu, rādām, ko varam!

11. maijā ar 11. kārtas numuru uz Eirovīzijas fināla skatuves kāps Latvijas pārstāvis Dons ar dziesmu "Hollow". Vien dažas stundas pēc veiksmīgi aizvadītā pusfināla LTV raidījumā "Rīta Panorāma" mūziķis aicināja skatītājus visā pasaulē: "Nu jau mums zaudēt nav ko. Ja jau esam tik tālu, tad rādām, ko mēs varam! Ejam un vienkārši baudām! Un balsojam par Latviju – 11. kārtas numurs. Nu jau mēs varēsim balsot no Īrijas, no Anglijas, no visas pasaules!"

Fantastika – tā savas sajūtas pēc 9. maija Eirovīzijas pusfināla, kurā ar dziesmu "Hollow" pēc ilgāka pārtraukuma Latvija beidzot kvalificējās dziesmu konkursa finālam, raksturoja mūziķis Dons. "Tas ir silts moments. Katrs mazais īkšķītis, visi sižeti, kurus redzēju, un vēstules, un cilvēki Beļģijā, Nīderlandē, Dānijā. Fantastika – tikai kopā mums ir spēks! Tas ir jāpatur kā tāda rokasgrāmata – lietas, ko gribam sasniegt, varam izdarīt tikai kopā. Paldies jums Latvija, paldies latviešiem visā pasaulē un paldies Latvijas draugi, kas balsoja par "Hollow"!"

Tagad Donam un Latvijas delegācijai priekšā 11. kārtas numurs 11. maijā – to kā laimīgu zīmi atzīmēja Dons, jo arī pusfinālā viņš uzstājās ar līdzīgu numuru kombināciju – 9. numurs 9. maijā.

Atskatoties uz pusfināla priekšnesumu, Dons atzina, ka pēdējā nots, ko atceras bija pirms klusā dziedājuma dziesmā:

"To kluso dziedājumu es vairs neatceros. Tad asaras satecēja acīs tā, ka es vairs neredzēju, palika tāda migla priekšā, un tad bija [tāda sajūta] – labi, kā būs, tā būs.

Es patiesībā ļoti centos savaldīt emocijas, es būtu raudājis vēl vairāk – es tāds esmu, ko darīt."

Dons arī atklāja – ja konkursa noteikumi to atļaus, tad, iespējams, finālā kādu dziesmas rindiņu viņš varētu nodziedāt latviešu valodā.

Pirms otrā pusfināla bukmeikeri Donam neparedzēja iekļūšanu finālā, pat atstājot viņu pēdējā vietā. Mēs visi kopā to lauzām – uzsvēra mūziķis: "Bukmeikeri ir bukmeikeri, bet viņi arī nosaka to toni. Protams, nav tas patīkami, kad redzi, ka esi ielikts pēdējā vietā. Tev nav ko zaudēt! Varbūt tas arī mazliet palīdzēja. Nomest visu pie malas un vienkārši iziet un izdarīt to, ko es mīlu visvairāk. Bukmeikeri – tas ir viņu darbs. Lai viņi dara savu darbu, mēs darīsim savējo."

Fināla diena

Finālā par uzvaru sacentīsies 26 valstis – tai skaitā visas Baltijas valstis. Uzstāšanās secībā tās būs: Zviedrija, Ukraina, Vācija, Luksemburga, Nīderlande, Izraēla, Lietuva, Spānija, Igaunija, Īrija, Latvija, Grieķija, Apvienotā Karaliste, Norvēģija, Itālija, Serbija, Somija, Portugāle, Armēnija, Kipra, Šveice, Slovēnija, Horvātija, Gruzija, Francija, Austrija.

Uzstāšanās secība Eirovīzijas finālā
Uzstāšanās secība Eirovīzijas finālā

Eirovīzijas fināla vakarā, 11. maijā, pulksten 21.10 pie ekrāniem aicinās Jānis Pētersons no grupas "Citi zēni", kā arī mūziķis Kaspars Ansons un grupas "Vēstulēs" dalībnieki, lai jautrā, tomēr izzinošā diskusijā "Iešūpo Eirovīziju!" apspriestu, kā šogad konkursā sokas Donam un kas gaidāms finālā. Būs arī iespēja ielūkoties konkursa aizkulisēs un uzklausīt Latvijas delegācijas pārstāvjus.

Savukārt pulksten 22.00 beidzot būs laiks just līdzi norisēm Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā! Eirovīzijas oficiālais sauklis "Vienoti mūzikā" atspoguļo mūzikas spēku, kas saved kopā cilvēkus no visas pasaules. Daudzveidība būs viena no šī gada konkursa galvenajām iezīmēm, svinot dažādību ne tikai mūzikā, bet arī emocijās!

Finālā balsošana sāksies jau īsi pirms pirmās dziesmas.

Visas konkursa tiešraides no Malmes arēnas vada Holivudas aktrise Malina Akermane un Eirovīzijas veterāne, komiķe Petra Mede. Latvijā Eirovīzijas fināla tiešraidi komentēs Toms Grēviņš un Lauris Reiniks.

Šī ir trešā reize, kad Malmē notiek Eirovīzijas dziesmu konkurss – iepriekš 1992. un 2013. gadā –, un septītā reize, kad konkurss notiek Zviedrijā. 1975., 2000 un 2016. gadā Eirovīzija aizvadīta galvaspilsētā Stokholmā, bet 1985. – Gēteborgā.

"Vienoti mūzikā" ("United By Music") izvēlēts par 2024. gada starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa saukli, un tāds tas saglabāsies arī visus turpmākos konkursa norises gadus. "Eirovīzijas gaisma" kalpos par 68. Eirovīzijas dziesmu konkursa tēmu.

Eirovīzija 2024 – dalībnieki

Vairāk

KONTEKSTS:

2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek Malmē, Zviedrijā. Latviju Eirovīzijā pārstāv Dons ar dziesmu "Hollow". Viņš uz Eirovīzijas skatuves kāpa otrajā pusfinālā ar 9. kārtas numuru un tika iebalsots konkursa finālā.

Pirmajā pusfinālā – 7. maijā – ceļazīmi uz Eirovīzijas finālu ieguva Kipra, Serbija, Lietuva, Īrija, Ukraina, Horvātija, Slovēnija, Somija, Portugāle un Luksemburga. No otrā pusfināla – 9. maijā – uz finālu tika Latvija, Grieķija, Šveice, Austrija, Armēnija, Gruzija, Igaunija, Izraēla, Norvēģija un Nīderlande.

20 valstis pievienosies 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājai Zviedrijai un "lielajam piecniekam" – Spānijai, Apvienotajai Karalistei, Vācijai, Itālijai un Francijai. Fināls, kur par vietām sacentīsies 26 valstis, notiks 11. maijā.

Artūrs Šingirejs jeb Dons ir viens no pēdējās desmitgades visvairāk apbalvotajiem Latvijas māksliniekiem.

Balāde "Hollow" tapusi kopā ar īru dziesmu autoru un producentu Liamu Gedesu (Liam Geddes) un amerikāņu dziesmu autori Keitu Nortropu (Kate Northrop), un sākotnēji tika izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Versija latviešu valodā atzīta par "Muzikālās bankas 2023" vērtīgāko dziesmu.

Iepriekšējā reize, kad Latvijas pārstāvis kāpa uz Eirovīzijas fināla skatuves, bija 2016. gadā, un to nodrošināja mūziķis Justs ar dziesmu "Heartbeat".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti