Cēsu muzejs aicina piedzīvot nebijušo un piedalīties «Silent Disco»

Piedzīvot nebijušo, apvienojot to ar modernu mūziku un vēsturisku atmosfēru – šajā nedēļas nogalē, 17. augustā, Cēsu muzejā norisināsies "Silent Disco", kur apmeklētājiem trīs dīdžeji piedāvās trīs dažādus mūzikas kanālus katrai gaumei.

Šis ir vēl nebijis koncepts, ko varēs piedzīvot Cēsu muzejā. Tiesa, jebkurš muzejs "Silent Disco" norisei nav pati ierastākā vieta. Kas ir "Silent Disco"? Kā pie šāda pasākuma rīkošanas nonāca Cēsu muzejs?

Cēsu muzejs aicina piedzīvot nebijušo un piedalīties "Silent Disco"
00:00 / 05:08
Lejuplādēt

"Silent Disco" – jeb latviskojot "Klusā diskotēka" – ir pasākuma formāts, kurā cilvēki dejo, klausoties mūziku austiņās, nevis skaļruņos. Katram dalībniekam ir bezvadu austiņas un bieži vien arī iespēja izvēlēties starp vairākiem dīdžeja kanāliem.

No malas šāda diskotēka izskatās klusa, jo mūzika ir dzirdama tikai tiem, kam ir uzliktas austiņas.

Pēdējos gados "Silent Disco" popularitāte ir pieaugusi, pateicoties elastīgumam, proti, iespējai izvēlēties gan dažādus mūzikas kanālus, gan arī spējai pielāgoties dažādām vidēm.

Lielākoties to rīko festivālos, klubos, bāros un dažādos āra pasākumos, taču "Silent Disco" rīkošana muzejā ir vēl kas jauns un savā ziņā neparasts.

"Kopā ar kolēģiem domājām, kā atrast līdzsvaru starp izglītojošo un izklaidi muzejā, un sākām domāt dažādus pasākumus, kā piesaistīt vietējo publiku, un, protams, ne tikai. "Silent Disco" pēdējā laikā ir populārs, un tad mēs iedomājāmies – kāpēc ne? Mums ir vieta, mums ir teritorija, mums ir kaut kas, kur tas varētu izskatīties iespaidīgi," par ideju, kas radusies gada sākumā, – rīkot "Silent Disco" Cēsu Vēstures un mākslas muzejā, stāsta Cēsu muzeja Apmeklētāju centra vadītāja Ance Annija Koreņkova.

Cēsu Vēstures un mākslas muzeja Apmeklētāju centra vadītāja Ance Annija Koreņkova.
Cēsu Vēstures un mākslas muzeja Apmeklētāju centra vadītāja Ance Annija Koreņkova.

Sadarbojoties ar "Brumo Silent Disco" jeb Aināru Brumermani, kurš 2012. gadā sāka organizēt pirmos "Silent Disco" pasākumus Baltijā, Cēsu muzejs pasākuma apmeklētājiem piedāvās trīs dažādus mūzikas kanālus, ko austiņās varēs regulēt pa krāsām – DJ BRUMO spēlēs retro mūziku, DJ Mart Inc piedāvās latviešu hitus, savukārt DJ DidzisKO jeb cēsinieks Didzis Kozlovskis – popmūziku.

Ance Annija Koreņkova stāsta: "Tas notiks pils priekšā, pils laukumā. Iekšā teritorijā ir tāds mazs zāles pleķītis ar iekšā pašlaik esošo ekspozīciju no Jettes [Užānes], un tur iekšā ir māla šamota cimds, un tad apkārt tam mēs izveidosim ar norobežojošo sētiņu teritoriju. Skatuve būs tieši uz izbrauktuves pusi, lai sanāk Jaunā pils uz fona visiem dejotājiem un skatuvei."

Lai veicinātu cilvēkus iegādāties biļetes un apmeklēt "Silent Disco" Cēsu muzejā, rīkotāji plāno veidot tādu kā zibakciju dienu pirms pasākuma, proti, 16. augustā dot apmeklētājiem iespēju bez maksas izstaigāt Cēsu muzeju.

"Mēs esam arī domājuši vairākas reizes par to, ka ir jādodas uz Cēsu krājuma glabātavu, lai meklētu senos ierakstus par to, kādas ir notikušas diskotēkas iepriekš Cēsu pilsētā, un tad sasaistīt, iespējams, arī to izglītojošo. Aprakstīt, kādas tās diskotēkas ir bijušas agrāk, un pavērst to, kā tas notiek mūsdienās, un paskatīties, kā diskotēkas attīstās Cēsīs ik pa laikiem," skaidro muzeja Apmeklētāju centra vadītāja.

Koreņkova atzīmē, ka "Silent Disco" rīkošana izvēlēta ne tikai, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību ar ko jaunu un vēl nepieredzētu muzejā, bet arī tāpēc, ka šāda veida pasākums ir savā ziņā mērenāks un pat piemērotāks muzejam nekā, piemēram, koncerts, jo to var apvienot gan ar stāstiem par vēsturiskajiem notikumiem, gan arī pieturēties pie tā, ka muzejs ir vide, kas glabā kultūrvēsturisko mantojumu.

"Vecums, iespējams, nav tas lielākais faktors šim, bet, jā, tas ir tas mūžīgi neatbildētais jautājums,

kā jauniešus dabūt uz muzeju mūsdienās, lai tiktu lauzts tas stereotips, ka muzejs ir garlaicīgs.

Es domāju, ka tas ir tas lielais mūsdienīgais, kā dabūt te ne tikai jauniešus, bet arī cilvēkus, kuri domā, ka muzejs ir tikai ekspozīcijas un nekas vairāk. Tad arī parādīt, ka it īpaši Cēsu muzejā mēs darām kaut ko tā, lai vietējam cēsiniekam, un ne tikai, arī citiem iedzīvotājiem tas varētu likties jauki, ka mēs darām kaut ko tādu un ka tas ir ārpus ierastā," teic Ance Annija Koreņkova.

Cēsu pils.
Cēsu pils.

Realizēt "Silent Disco" Cēsu muzejā ir jaunums ne tikai apmeklētājiem, bet arī izaicinājums organizatoriem, tāpēc, kā atzīst Koreņkova, ir lielas cerības, ka pasākums uzrunās daudzus cilvēkus.

Taču, lai "Kluso diskotēku" muzejā akcentētu vēl vairāk, piedāvājumā būs iespējams baudīt ne tikai dažāda veida mūziku un izzināt vēsturi, bet arī milzīga skatuve, kas aprīkota ar visvisādiem gaismu specefektiem.

"Sākotnēji tika domāts, ka tas notiks pils dārzā, lai būtu skats nevis uz Jaunās pils fona, bet uz Vidusslaiku pili. Iespējams, ka, ja mēs arī taisītu šo pasākumu nākamgad, tad mēs to varētu pārcelt uz pils dārzu, jo tad mums būs atjaunots arī Ziemeļu tornis, un mēs būsim vēl lielāki un vēl interesantāki. Ideja noteikti nav izslēgta, bet es arī negribētu teikt, ka šis būs kaut kas ikgadējs, jo domāju, ka mēs

mēģināsim katru gadu apmeklētājus pārsteigt ar kaut ko, kas vēl nav bijis."

"Silent Disco" Cēsu muzejā gan ir maksas pasākums, taču organizatore norāda, ka jau patlaban cilvēki ļoti aktīvi iegādājas biļetes. Tāpat viņa uzsver, ka neatkarīgi no laikapstākļiem diskotēka notiks, un cer, ka cilvēki, kas būs ieradušies, būs gatavi mūziku un citas aktivitātes baudīt ne tikai saulainos laikapstākļos, bet arī lietū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti