Daugavpilī rudens garšu baudīšanas svētki – medus, ķiploki, pirts prieki un alus

Sestdien, 17. augustā, Daugavpilī notiks jau par labu tradīciju kļuvušais medus un ķiploku daudzināšanas pasākums "Salds kā medus, stiprs kā ķiploks". Tāpat pirmo reizi norisināsies "Alus festivāls", tā ceļot godā augusta kā izteiktākā Latvijas kāzu norišu mēneša neiztrūkstošāko sastāvdaļu – pašu brūvēto miestiņu.

Daugavpilī rudens garšu baudīšanas svētki
00:00 / 04:09
Lejuplādēt

Biteniece Gunta Some no Augšdaugavas
Biteniece Gunta Some no Augšdaugavas

Latvijas biškopības biedrības Daugavpils nodaļas vadītāja un dravniece Gunta Some jau tikusi galā ar trešo medus vākumu šajā gadā. Tas saliets burciņās un spainīšos, kā ik gadus, nonāk pie pircējiem, un arī šoreiz papildinās Daugavpils Andrejs Pumpura skvērā notiekošos medus un ķiploku svētkus. Medus raža šogad viņas saimniecībā "Līdumi" ir laba, taču ne visiem biteniekiem Latgalē tā ir tāda.

Šis gads dravniekiem bijis izaicinājumu pilns. "Latgalē ar medu ir dažādi. Ir vietas, kur ir labāks ienesums, un ir vietas, kur ir sliktāk. Ir vietas, kur jau medus ir paņemts un pārdots, un pat nav ko vest uz tirdziņu. Pavasaris bija ļoti interesants un pat ļoti labs. Un pārsvarā biteniekiem tieši pavasarī bija labākais un tas galvenais medus pienesums, ļoti daudziem. Tad jau bija dažādi, citiem liepas medoja, citiem nemedoja, citiem griķi medo, citiem nē. Dažādi var būt. Un pašreiz var būt, ka bitēm ir bads dažās vietās," stāstīja Some.

Tomēr bitenieku atsaucība uz medus un ķiploku svētkiem liela – vismaz 15. Tas nu ir par labu tradīciju kļuvis pasākums, ko sadarbībā ar Latvijas biškopības biedrības Daugavpils nodaļu un ķiploku audzētājiem rīko Daugavpils "Vienības nams".

"Jau no pulksten 10 aicinām saņemt eliksīra, veselības un garšu baudu devu svētkos "Salds kā medus, stiprs kā ķiploks". Aicinām izbaudīt gan medus un to dažādo garšu, to produkciju un dažādos izstrādājumus, arī ķiplokus un pirti, kas ir kļuvusi par labu tradīciju šajos svētkos," pauda idejas iniciatore, "Vienības nams" vadītājas vietniece Sandra Maskaļova.

Viņa norādīja uz medus, ķiploku un pirts salikumu kā labu veselības eliksīru: "Var izmantot pirtī ķiploku uzlējumu. Tāpēc mums tā pirts pa vidu. Un, protams, pēc pirts uzēst ķiplokmaizīti, uzdzert kādu lauku tējiņu, pieliekot klāt medu."

Arī apkaimes dravniekiem pasākums "Salds kā medus, stiprs kā ķiploks" kļuvis tuvs un piepildīts ar dažādām aktivitātēm un bišu devumu.

"Biškopji ved savu produkciju: tas ir gan medus, gan bišu maize, gan ziedputekšņi, gan dažādi medus maisījumi un viss, ko var sarūpēt. Gan paši biškopji gaida šos svētkus, gan pilsētas viesi. Mēs jau ne tikai tirgojamies, ir arī medus degustācija un arī var noteikt garšīgāko Daugavpils apkārtnes medu. Varēs redzēt arī vizuāli, kā notiek medus iegūšana, tikko no šūnām un kārēm," stāstīja dravniece Gunta Some.

Līdz ar medus degustāciju, labākā medus noteikšanu, ķiplokiem un pirts priekiem pirmo reizi Daugavpils Andreja Pumpura skvērā notiks arī "Alus festivāls". Laiks tā norisei nav izraudzīts nejauši. Augusts tradicionāli ir graudu kulšanas mēnesis visā Latvijā, un senatnē saimniekiem bija aprēķināts, lai no ievāktās ražas kāda daļa graudu atliktu arī alus brūvēšanai, kuru likt svētku galdā lielos godos.

"Tas būs fantastisks alus festivāls, un kā gan tas var notikt bez garda ēdiena un bez zaļumballes. Augusts jau tradicionāli ir kāzu mēnesis, un alus tam tika brūvēts. Festivāla laikā skanēs īstas latviešu un latgaliešu dziesmas. Un papildus varēs baudīt ne tikai alu, bet arī pīrādziņi un uzkodas, un vārīsies lielas putras, kas visiem būs bez maksas," pastāstīja Daugavpils tūrisma nodaļas vadītāja Līga Rudzīte-Besakirska.

Svētku organizatori atgādina, ka alkohola lietošanai ir negatīva ietekme. Aizliegts to pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām. Bet rudens garšu svētkus baudīt nav liegts nevienam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti