Par godu Rīgas 823. dzimšanas dienai augustā gaidāmas krāšņas svinības

Rīgas 823. dzimšanas dienas svētku mēneša sauklis ir "Līksmo, audz, daudzini!". Krāšņā programma aptvers visas galvaspilsētas apkaimes, īpašu uzsvaru liekot uz svētku baudīšanu, ceļojot no labā uz kreiso krastu.

Gaidāma krāšņa Rīgas 823.dzimšanas dienas svinību programma augusta garumā
00:00 / 03:46
Lejuplādēt

Ceturtdien mūzikas grupas "Rahu the Fool" pavadījumā Rīga prezentēja savas 823. dzimšanas programmu visa augusta garumā. Improvizētajā teltī arī uzsliets mākslinieka Roberta Rūrāna krāšņais svētku simboliskais ģerbonis. Rīgas domes Izglītības kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Laima Geikina norāda, ka šogad svētkos lielāka uzmanība tiks pievērsta Rīgas vēsturiskajam centram un pilsētas apkaimēm: "Kreisā krasta apkaimju svētki Uzvaras parkā 3. augustā, kur satiksies ne tikai Torņakalna apkaime ar Āgenskalna apkaimi, bet visa Pārdaugava sanāks kopā, svinot Pārdaugavu visā savā dažādībā. Pēc tam nākamajā sestdienā 10. augustā atjaunotajā Dauderu parkā satiksies labais krasts, kur tāpat svinēs visu labā krasta apkaimju kopābūšanu."

17. augustā svētki koncentrēsies Vecrīgā, kur no rīta līdz pat vēlai naktij ir plānota bagātīga programma. Rātslaukumā pirmo reizi notiks Garšas svētki, kuros varēs baudīt tradicionālus ēdienus, kā piemēram Kaucmindes skolas receptes, netradicionālā izpildījumā. Vecrīgas ielās notiks Ielu muzicēšanas svētki, par ko vairāk stāsta Kultūras komisijas vadītājs Dāvis Stalts no frakcijas "Kods Rīgai": "Izejot cauri šiem ielu muzicēšanas svētkiem, jūs būsiet noziedojuši naudu arī Ukrainai, jo mēs sadarbojamies ar biedrībām, kuras vāc ziedojumus Ukrainai, līdz ar to šie ielu muzikanti neņems šo naudiņu sev, bet tā tiks ziedota labdarībai."

Vakarā, tāpat kā iepriekš, salūta vietā būs redzams lāzeršovs, kā arī ūdens šovs. Svētku mēnesis noslēgsies ar Senās uguns nakti, kas 31. augustā norisināsies Daugavgrīvas un Vecāķu pludmalēs. Laima Geikina: "Un kā noslēdzošais akcents, manuprāt, ir ļoti jauka tradīcija – senās uguns nakts festivāli. Mēs svinēsim ne tikai apkaimes svētkus, bet mēs iestāsimies par to, ka vēlamies nosargāt Baltijas jūru, tādā veidā atbalstot arī šo mūsu rūpi par dabu un vidi, kurā esam."

Kopā Rīga šiem svētkiem tērēs aptuveni 1,4 miljonus eiro.

Kultūras pārvaldes priekšniece, departamenta direktora vietniece Baiba Šmite skaidro: "Rīgas dzimšanas dienas norises, kas ir divas dienas, – 16.,17. augustā, sevī ietver gan krastmalu, gan divu vakaru uguns instalāciju performanci Uzvaras parkā, gan zelta kāzas, gan arī garšas festivālu, gan arī ielu mūziķu norises, izmaksas kopā ir pie 650 tūkstošiem. Otra ļoti līdzvērtīga daļa pie 700 tūkstošiem ir ieguldīta apkaimju svētku rīkošanā – kreisā krasta svētki, kas ir lielāka mēroga svētki, labā krasta svētki un vēl četru apkaimju svētki."

Sagaidāma arī plaša muzikālā programma. To 1. augustā Vērmanes dārzā ieskandinās Latvijas Radio bigbends. Vērmanes dārzā koncertus varēs klausīties katru augusta ceturtdienu. Savukārt 7. augustā grupa "Menuets" uzstāsties Dzegužkalnā, un tur mūziku varēs baudīt katru trešdienu.

Rīgas dzimšanas dienas programma

Rīgas garšas svētki

Rīgas dzimšanas dienu ievadīs Rīgas garšas svētki, kas Vecrīgā norisināsies pirmo reizi. Šo svētku mērķis ir iepazīstināt rīdziniekus un Rīgas viesus ar Latvijas virtuves visu laiku dažādajām garšām – gan tradicionālām, gan novatoriskām.

Svētki norisināsies divos Vecrīgas laukumos. Auto stāvlaukums pie Mazās Jaunielas 5 trīs dienu garumā – no 16. līdz 18. augustam – būs pārvērties par ielu ēdienu garšu skvēru ar plašu ēdienu izvēli, sniedzot apmeklētājiem iespēju baudīt ēdienus no dažādām pasaules virtuvēm, taču gatavotus no Latvijā ražotiem produktiem un integrējot tajos latviskās garšas kodu.

Rātslaukumā 17. augustā visas dienas garumā norisināsies dažādas kulināras aktivitātes. Īpaša loma šajā dienā tiks piešķirta sviestmaizēm. Visas dienas garumā norisināsies meistarklases un konkursi, kurus vadīs svētku dižvedēji: šefpavārs Elmārs Tannis un recepšu eksperts Pipars. Par svētku atmosfēru rūpēsies Rīgas pantomīmas mīmi un mūziķis Rudra ar komandu.

Savukārt Rātes pasāžā 17. augustā no pulksten 14.00 līdz 20.00 atgriezīsies Rīgas amatnieki, pie kuriem "Amatnieku ielā" būs iespēja izmēģināt dažādas amatu prasmes un iegādāties amatnieku radītos priekšmetus.

Gaismas dārzs. "Cie Carabosse" uguns instalācijas

Svinot Rīgas dzimšanas dienu, divus vakarus pārmaiņas piedzīvos Uzvaras parks, kļūstot par uguns instalācijas norises vietu.

Francijas mākslinieku grupas "Cie Carabosse" dzīvās uguns instalācijas parka teritorijā aicinās ļauties uguns spēkam, dodoties cauri liesmojošiem vārtiem, un pieredzēt simtiem uguns liesmu.

Pasākums notiks 16. un 17. augustā no pulksten 22.00 līdz pulksten 1.00.

XV diennakts basketbola turnīrs "Krastu mačs"

Šogad neizpaliks arī tradicionālais "Krastu mačs" Esplanādē, kurš notiks no 17. līdz 18. augustam. "Krastu mačs" ir tautas sporta pasākums ar plašu izklaides programmu – diennakti laukumā dodas dažādu meistarības līmeņu Daugavas labā un kreisā krasta basketbolisti, uzstājas dīdžeji un mūziķi, notiek konkursi skatītājiem un iespējams ieturēt arī gardu maltīti garšu tirgū. Mačā gaidāma gan aktieru spēle pret mūziķiem, gan aktrišu cīņa, influenceru mačs, kā arī tradicionālās politiķu sacensības. Atklāšanas spēlē basketbola klubs "VEF Rīga" cīnīsies pret "Ghetto Family".

Ielu muzicēšanas svētki Vecrīgā

Sestdien, 17. augustā, no pulksten 14.00 līdz pulksten 18.00 Vecrīgu pieskandinās ielu muzicēšanas svētki. Desmit dažādās Vecrīgas vietās garāmgājējus iepriecinās gan profesionāli mūziķi, gan rīdziniekiem jau labi zināmi un dzirdēti ielu muzikanti.

Svētku laikā, sadarbībā ar biedrību "Tavi draugi", pateicībā par muzikantu dziesmām būs iespēja ziedot ukraiņu atbalstam gan šeit Latvijā, gan kara skartajā Ukrainā.

Pasākums "Rīga aug"

Svētku kulminācija un vērienīgākā svinību norise būs pasākums "Rīga aug" 11. novembra krastmalā, kur par godu Rīgas 823. dzimšanas dienai 17. augustā notiks krāšņas svinības.  Dzimšanas dienas ciemiņi gaidīti jau no pulksten 14.00, lai piedalītos aizraujošās aktivitātēs, baudītu mūziķu uzstāšanos un izklaides pasākumus visas dienas garumā.

Pasākuma teritorijā no Lielā Kristapa statujas līdz pat Akmens tiltam būs iespēja iesaistīties daudzveidīgās aktivitātēs: garākās mīlestības vēstules rakstīšanā Rīgai, fotografēties un iemūžināt sevi interaktīvos foto rāmjos ar Rīgas ainavām, veidot oriģinālas apdrukas sietspiedes darbnīcā, iesaistīties ielu mākslas objekta veidošanā.

Savukārt "Mazajos krastu mačos" uz jautrām aktivitātēm ģimenes ar bērniem aicinās un atrakcijas vadīs Dante Pecolli, Ufo, Ainārs Ančevskis, Gints Grāvelis, Jānis Blūms un Lauris Dārziņš. Pasākuma skatītājus gaida arī plaša muzikālā programma.

No pulksten 14.00 būs klausāma "Ukulele" – muzikāls projekts pašiem mazākajiem, bet no pulksten 14.45 skatītājus iepriecinās "Rīgas gaiļa stāsts". Mazie svētku dalībnieki tiks iesaistīti rotaļās, jaunu dziesmu un deju apguvē kopā ar dziedātājiem Evu Leimani, Katrīnu Gupalo un Lauri Valteru.

Dienas otrajā pusē svētku svinētājus priecēs humorrokgrupa "Pirmais kurss", grupa "The Sound Poets", grupa "Rīgas modes", hiphopa  mākslinieks Fiņķis kopā ar pavadošo sastāvu, indī grupa "Carnival Youth", kā arī īpaši svētku vakaram veidota koncertprogramma "Rīgas sirds". Tajā izskanēs senas un ne tik senas, zināmas un ne tik zināmas latviešu estrādes dziesmas par Rīgu jaunās aranžijās, kuras veidojuši Platons Buravickis, N`Works, Kristaps Krievkalns un Jānis Strazds un izpildīs dziedātāji Aija Vītoliņa, Paula Saija, Daumants Kalniņš, Ralfs Eilands un Arturs Skutelis.

Vakara izskaņā no pulksten 22.30 līdz pulksten 23.00 gaidāms lāzeru un strūklaku priekšnesums, bet pēc tā – līdz pat 02.00 – ballīte kopā ar dīdžejiem Tomu Grēviņu un Zani Stocku.

Visi svētku pasākumi būs apmeklējami bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti