Dienas ziņas

Gruzijā diena pirms vēlēšanām

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Pilis un muižas gatavas uzņemt viesus Leģendu naktī

Pilis un muižas gatavas uzņemt viesus Leģendu naktī

Vairāk nekā 60 Latvijas pilis un muižas sestdien, 26. oktobrī, vērs durvis Leģendu naktī, kad varēs iepazīt seno ēku vēstures stāstus, izjust mītisku noskaņu īpašās nakts ekskursijās un citos dažādos notikumos.

Viena no vietām, kur tiks pavērts leģendu noslēpumu plīvurs, ir Jaunpils pils.

"Ja ieklausās, var dzirdēt, kā pagrabiņā mūri runā. Uz pils sienas būs videoprojekcija, kurā būs redzama Elizabetes Šarlotes Konstantes fon der  Rekes vēstuļu fragmenti, kuri runās par viņas dzīvi, par viņas emocijām, kas iemiesojas rakstībā," stāsta Jaunpils pils muzeja vadītāja Inga Spure.

Šī gada temats Leģendu naktīs ir vēstules, un tās būs redzamas gan videoprojekcijās, gan Jaunpils pils muzejā. 

Jaunpils pils muzeja vadītāja: "Šeit uz palodzes ir Elizabetes fon der Rekes vēstuļu fragments, kurā viņas saka: "Jaunpils ir liela, baismīga pils. Ļoti, ļoti biezi mūri. Astoņas personas var sēdēt vienā logā. Kad palikšu ar mīļo vīru viena šeit, tad gan būs baismīgi."

Jaunpils pils muzejs
Jaunpils pils muzejs

Pils pagrabos varēšot dzirdēt pavisam tuvu to, kā runā pils mūri un stāsta senās pils leģendas.

Un vēl apmeklētāji būs aicināti uzrakstīt vēstuli Jaunpilij, atstājot savu nospiedumu pils vēstures lappusēs. Arī Durbes pils nostāsti un leģendas vijas ap fon der Reku dzimtu, taču tur šogad uzsvars tiks likts uz dzimtas medību stāstiem. Talkā tiks ņemta unikāla grāmata – gleznotāja un literāta Johana Heinriha Baumaņa vācu valodā sarakstītās anekdotes "Medību piedzīvojumi, kas gan lielākoties robežojas ar melu stāstiem, taču notikuši īstenībā".

Durbes pils muzejs
Durbes pils muzejs

Durbes pils vadītāja Ieva Trillo pastāsta vienu no šīm anekdotēm: "Kāds medību mīļotājs, kam var ticēt, apzvēr, ka reiz nošāvis zaķi, sasaistījis tam krusteniski pakaļkājas un nolicis to sev blakus, bet kad viņš, iedams prom, no masta gribējis to paņemt, zaķis aizmucis, arī meklējot ar suņiem nav bijis atrodams. Gadu vēlāk tas atkal nošauts – ar sakrustotām pakaļkājām."

Leģendu nakts ir Latvijas Piļu un muižu asociācijas veidota tradīcija – vienu vakaru gadā atvērt pilis, piedāvājot iespēju iepazīt Latvijas kultūras mantojumu neparastā veidā.

Durbes pils
Durbes pils

Latvija Piļu un muižas asociācija valdes priekšsēdētājs Roberts Grinbergs skaidro: "Galvenokārt bija ar domu, lai šo amerikāņu tradīciju par Visu Svēto dienu, par Halovīna nakti varētu pagriezt mūsu platuma grādos tādā veiksmīgākā stāstījumā, ka tiešām šajās pilīs un muižās ir daudz  leģendu, un daudziem, protams, ir arī šī mītiskā izpratne par spokiem un spokošanos."

Šogad Leģendu naktīs piedalās vairāk nekā 60 piļu un muižu visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti