Dienas ziņas

Imports apdraud Latvijas siera ražotājus

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Senās uguns nakts vieno, silda un veldzē

Augusta pēdējā sestdienā Baltijas jūras piekrastē svinēs Senās uguns nakti

Tuvojoties augusta izskaņai, Baltijas jūras piekrastes ļaudis jau gatavojas Senās uguns nakts notikumiem, kad jūras krastā tiek iedegti tūkstošiem ugunskuru. Latvijā Senās uguns nakti atzīmē kopš 2010. gada.

Augusta pēdējā sestdienā Baltijas jūras piekrastē svinēs Senās uguns nakti
00:00 / 04:14
Lejuplādēt

Augusta pēdējā sestdienā, simbolizējot vienotību un saikni starp Baltijas jūras tautām, ar tūkstošiem iedegtu ugunskuru jūras krastā tiek svinēta Senās uguns nakts.

Akcijai ik gadu atsaucas arvien vairāk Baltijas jūras piekrastes iedzīvotāju Igaunijā, Zviedrijā, Vācijā, Polijā, Somijā, Norvēģijā un citviet.

Šogad notikumi gaidāmi daudzviet Latvijas piekrastē. Arī Liepāja ir klātesoša šim notikumam, piedāvājot jūras krastā muzikālus pasākumus, stāsta Liepājas Kultūras pārvades vadītāja vietnieks Nauris Lazdāns: "Tradīcija Liepājā ir gana sena. Liepāja, protams, pilsēta pie mūsu skaistās Baltijas jūras. Mēs ar prieku esam šajā kustībā, šajā skaistajā tradīcijā iekšā, šis gads nebūs izņēmums. 31. augustā pulksten 20 pludmalē Roņu ielas galā uzstāsies viens no Latvijas labākajiem mūziķiem – Shipsea kopā ar dziedātāju Unu Danielu. Aicinām liepājniekus un tos, kuri vēlas izbaudīt Liepāju kā ciemiņi, 31. augustā nāciet uz pludmali, kur baudīsim notikumu – Senās uguns nakti."

Koncertā Liepājā skanēs gan oriģināldarbi – "Pie upes", "Tavi viļņi", "Siltā gaismā", kā arī klausītājiem būs iespēja dzirdēt citu komponistu mūziku Shipsea izpildījumā. Shipsea jeb Jānis Šipkēvics akcentē savas dzimtas saikni ar Liepāju. "Šoreiz, sabalsojoties ar Baltijas jūras viļņiem, mūzika izskanēs pavisam īpaši", saka mūziķis.

Kaut arī Liepājā neveidos kādas īpašas skulptūras, kuras pēc tam jūras krastā aizdedzina, tomēr noskaņai un uguns klātbūtnei ir liela nozīme. Nauris Lazdāns akcentē vairākus būtiskus elementus, kas veido kopējo noskaņu, kas rada īpašo sajūtu, godinot Baltijas jūru un tās krastā dzīvojošos: "Pasākums ir ar ārkārtīgi skaistu noskaņu, to visu veido trīs elementi. Pirmkārt, jau paši mūziķi – Shipsea, kurš prot dažādās vidēs savu mūziku izpildīt tik interesenti un baudāmi, otrkārt, parūpēsimies par dzīvās uguns klātbūtni, milzīgas skulptūras nededzināsim, bet klausīsimies mūziku.

Galvenais objekts ir mūsu mīļā, skaistā jūra, pie kuras mums ir tā laime dzīvot un būt. Tas viss veido šo brīnišķīgo sajūtu.

Ceru, ka arī laika apstākļi mūs palutinās, prognozes liecina, ka arī šis elements būs okei."

Dienvidkurzemē Senās uguns nakts notikumos vienmēr aktīvi iesaistās Kuršu iniciatīvu fonds, rīkojot pasākumus Papes Ķoņu ciemā. Tradīcija iedibināta 2012. gadā Mikjāņu sētā. Vietējie ļaudis turpina sadarboties, iesaistās mājas "Smēdnieki" un citi brīvprātīgie. Papē notiks dažādas meistarklases – varēs veidot lāpas, notiks māla, niedru un citas darbnīcas, Āra flautu spēles meistarklase un notikumi, kas vieno cilvēkus pie jūras, stāsta Rucavas tūrisma centra vadītāja Natālija Grauduže: "Pateicība jūrai, celt to godā, būt vienotiem ar visiem apkārt jūrai esošajiem, šogad mums ir arī brīvprātīgie, kas iesaistās. Pati organizēšana jau ir sadarbība un kopdarbs, kas ļoti labi iekļaujas tēmā par vienotību apkārt Baltijas jūrai."

Vakara kulminācija noritēs pie Papes kanāla dienvidu mola, kur gaidāms uguns šovs kaimiņu lietuviešu izpildījumā un lielā ugunskura iedegšana. Pēc šova jūras krastā Senās uguns nakts noskaņu radīs etno un pasaules mūzikas pārstāvis Kārlis Rudra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti