Kinokritiķe Daira Āboliņa: Jūlijs ir kino laiks!

Mainījušies ne tikai kino skatītāju paradumi. Uz tiem reaģē arī filmu izplatītāji. Vasara ir kino laiks, neatkarīgi no karstuma vai aukstuma rekordiem. Paslēpties un baudīt, taču baudas formulas ir dažādas. Jūlija pirmās nedēļas kultūras izvēles iesaka kinokritiķe, "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa.

Kevins Kostners radījis vesternu

Holivudas ikona Kevins Kostners radījis vesternu "Horizonts: Amerikāņu sāga" – klasiķu Džona Forda un Sidnija Puatjē tradīcijās. Tā ietver mazu sentimentu par amerikāniskāko no kino žanriem un milzīgu inscenējuma vērienu. Amerikāņu imigranti paplašina savas teritorijas, izspiežot no savām zemēm indiāņu ciltis.

Negaidiet nostaļģiju pēc bērnības indiāņu filmām. Ir cits laiks kalendārā un mūsu attieksmē pret kolonizatoriem, lai cik eleganti viņi turētos zirga seglos.

Tomēr žanra mitoloģija tiek ievērota. Cīņas ir vizuāli iespaidīgas, lielisks aktieru ansamblis, un Kevins Kostners ir ne tikai šīs filmas galvenās lomas atveidotājs, bet arī režisors, scenārists un producents. Filma ir iecerēta ļoti apjomīga. 28. jūnijā uz ekrāniem iznāca sāgas 1. nodaļa "Apvārsnis: Amerikāņu sāga". Augustā būs skatāma 2. nodaļa. Kostners sola vēl arī 3. un 4. daļu, taču, neskatoties uz mega lielu interesi par jauno filmu, Kostners Kannu kinofestivālā runāja par savu četru māju upurēšanu, lai veidotu šīs filmas par Amerikas vēsturi.

Siltie vasaras vakari, skatoties kino klasikas pērles

Jaunā normālība uz lielajiem ekrāniem ir kinoteātru repertuārā iekļaut digitāli restaurētas kino klasikas pērles. Tātad publika apzināti izvēlas filmas, kuras viņi bieži vien jau ir redzējuši, un nāk uz kino pēc noteiktas sajūtas, kas garantē labi pavadītu laiku. Līdzās jaunām un jau ilgi gaidītām filmām, piemēram, "Girl You Know It’s True: Milli Vanilli stāsts", kas turpina pašlaik populāro biogrāfisko filmu virzienu un atklāj vienu no lielākajiem skandāliem mūzikas vēsturē, uz ekrāniem meklējiet savas visu laiku mīļākās filmas.

Franču kino klasika siltos vasaras vakaros kinoteātra "Splendid Palace" brīvdabas kinoteātrī "Splendid Garden".

Šīs vasaras apmeklējuma rekordus uzstāda Žaka Demī filmas "Rošforas meitenes" un "Ēzeļa āda" – ar ļoti jaunu un porcelānskaistu Katrīnu Denēvu –, un Fransuā Trifo mīlas trīsstūra filmu "Žils un Džims". Savukārt "Forum Cinemas" šovasar piedāvā amerikāņu kino klasikas šedevrus – "Romas brīvdienas" un "Brokastis Tifānijā " – abas ar trauslo un jūtīgo Odriju Hepbernu. 

Ilones Brūveres krāšņā grāmata

Ja nu tomēr izvēlaties baudīt vasaru, paslēpjoties zem pēdējiem ziedošajiem jasmīniem, tad paņemiet kādu no atvaļinājuma laikam atliktajām jaunajām grāmatām. Šoreiz es pieskaņojos kino pasaules noslēpumainībai, iesakot autorkino spilgtā rokraksta meistares Ilonas Brūveres grāmatu "Citādā dzīve", kas ir vairāk par kūsājošo dzīvi, nevis kino. 

Grāmata ir tikpat krāsaina, dinamiska un neatkārtojama kā Ilonas Brūveres tēls Latvijas kino ainavā.

Emocionālas atmiņas ir kā autores odiseja cauri gadiem un valstīm, lai vienmēr atgrieztos mājās.

Valentīnas Freimanes "Antigones likums"

Otra grāmata, pret kuru izjūtu pat zināmu bijību, ir kino un teātra zinātnieces Valentīnas Freimanes "Antigones likums"

Grāmatu veidojusi Jolanta Treile, žanra apzīmējumam izmantojot kino terminu – "montēt",  balstoties uz Valentīnas Freimanes daudzu stundu un gadu garumā tapušām intervijām par savas dzimtas atmiņām: Rīgu pēc Otrā pasaules kara, leģendāro kino lektoriju, padomju režīmu un dzīves nogali Berlīnē.

Fundamentāli aizraujoši gan tiem, kas Valentīnu Freimani savos ceļos satikuši, gan tiem, kas tikai dzirdējuši nostāstus par viņas pašcieņas pilno stāju visos dzīves jautājumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti