«Homo Novus», «Survival Kit» un «Baltā nakts» – kultūras kalendārā šonedēļ izvēļu netrūkst

Septembris iesākas jaudīgi, šonedēļ kalendārā iezīmējot dažus no gada lielākajiem laikmetīgās kultūrās notikumiem. Ko nepalaist garām festivālā "Homo Novus", festivālā "Survival Kit" un kultūras forumā "Baltā nakts"?

Festivāla "Homo Novus" mākslinieču – apvienības "Grāfienes" – veidotais uzraksts...
Festivāla "Homo Novus" mākslinieču – apvienības "Grāfienes" – veidotais uzraksts pilsētvidē.

Šonedēļ katra diena ir mana mīļākā diena

"Šī ir mana mīļākā diena" ­­– šo moto pašlaik var ieraudzīt dažādās vietās pilsētvidē, un tas nozīmē, ka kaut kur tuvumā notiek festivāls "Homo Novus". Daļa festivāla programmas pieejama bez maksas un bez iepriekšējas pieteikšanās, piemēram:

Mākslinieks Bušs Hārtshorns no Apvienotās Karalistes Rīgā aicina uz individuālu satikšanos, kuras laikā gatavs uzklausīt visu, ko tu būtu gribējis pateikt savam tēvam, bet kaut kādu iemeslu dēļ neesi viņam pateicis. 7. septembrī – tikšanās dzīvās rindas kārtībā.

6. septembrī festivāla centrā pulcēsies "Kvīru tango klubs". Tā ir izrāde, izpētes projekts un nosaukums Latvijas kvīru entuziastu grupai, kas šovasar nolēma apgūt Argentīnas tango dejas pamatus, (jaun-)atklājot šo deju caur pieņemošu, cieņpilnu un sadarbībā balstītu perspektīvu. Pēc izrādes "Kvīru tango kluba" dalībnieki dalīsies pieredzē un iedrošinās ikvienu interesentu piedalīties meistarklasē. Iespēja dejot būs visiem – arī tiem, kas atnākuši bez pāra.

Savukārt gleznotāja Andra Eglīša izstādē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā iekārtota un ar mākslinieka daiļradi mijiedarbojas Austrālijas konceptuālās mūzikas mākslinieku Madeleinas Flinnas un Tima Hamfrija kinētiskā skaņas instalācija "Plūdi", kurā mūzikas dzīvais izpildījums tiecas radīt atelpu vētrā – neredzamu skaņu un vibrāciju nogulsnes, miera salu informācijas un laikapstākļu plūdos. To varēs piedzīvot 5. un 6. septembrī, nepieciešama tikai muzeja ieejas biļete.

Festivāla "Survival kit 15" vizuālā identitāte, autore Rūta Jumīte
Festivāla "Survival kit 15" vizuālā identitāte, autore Rūta Jumīte

"Mērījumi"

Septembra sākumu kultūras kartē ik gadu iezīmē arī laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit". Festivāla mākslinieciskā vadītāja Jusi Koitelas kūrētā izstāde "Mērījumi" būs aplūkojama no 6. septembra līdz 6. oktobrim trīs adresēs Daugavas abos krastos: Amatu ielā 4, E. Smiļģa ielā 34a un Strazdu ielā 4. Festivālu bagātinās arī publiskā un izglītības programma, domājot par laikmetīgās mākslas pieejamību dažādām sabiedrības grupām.

Mākslīgā intelekta rekonstruētās baroka operas “Andromeda” publicitātes attēls
Mākslīgā intelekta rekonstruētās baroka operas “Andromeda” publicitātes attēls

"Baltā nakts"

Mūsdienas kultūras forums "Baltā nakts" šogad notiks 7. septembrī, un tā programma, kā ierasts, ir teju neaptverami plaša. Daži intriģējoši vai neierasti pieteikumi šī gada pasākumu klāstā: Voldemāra Johansona skaņas performance "Atraktoru klausāmtelpa", kuras kompozīcijas veidošanā iesaistītas matemātiskā haosa skaitļošanas sistēmas; mākslīgā intelekta rekonstruētā baroka opera "Andromeda", kuras radošā komanda centās atjaunot operu, kas 1644. gada 16. martā izskanēja Viļņas karaļu pilī; Latvijas Kultūras akadēmijas režijas un dramaturģijas studentu koprades teātra notikums, ko veido piecas ilglaicīgas performances, kas atspoguļo jaunu cilvēku skatījumu par tēmu "uz robežas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti