Ko šonedēļ baudīt kultūrā? «Sansusī», Daudziņas grāmata un «Rimbenieks»

Laiska atpūta ar apzinātu kultūrnotikumu atlikšanu uz rudens pusi vai gluži pretēji – vasaras kultūras baudīšana ar pilnu krūti. Var visādi. Tāpēc daži ieteikumi, par kuriem atgādina "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva.

"Velnu" pirmizrāde festivālā "Sansusī"

Daudzu allaž gaidītais un atkal jau visnotaļ noslēpumainais festivāls "Sansusī" šo to no savas programmas tomēr atklāj – netiek slēpts, bet gan daudzināts, ka 9. augustā Aknīstē pirmizrādi piedzīvos mūzikas teātra izrāde "Velni". Karnevāls, deja, variācijas par senu stāstu, performatīvs piedzīvojums – tie ir apsolījumi no Berlīnes mūzikas teātra kolektīva "Hauen und Stechen", kas sadarbojas ar komponistiem Raivi Misjunu un Alisi Rancāni, dramaturgu Evartu Melnalksni un virkni teātra un mūzikas pasaules māksliniekiem. Un daudzu pieredzes atmiņā aizvien dzīvo kā operas "Baņuta" drosmīgi pārsteidzošās versijas autori. Pēc "Sansusī" festivāla nākamnedēļ "Velni" trīs vakarus iemājos Tallinas ielas kvartālā.

Mūzikas festivāls "Rimbenieks"

Ļoti jauks un cienījams šķiet Liepājas Simfoniskā orķestra 2021. gadā aizsāktais mūzikas festivāls "Rimbenieks", kas augustā apceļo Dienvidkurzemes novadu. Pilsētas un ciemus pieskandē izsmalcināti muzikāli notikumi, kopā ar orķestra mūziķiem un viņu domubiedriem durvis galvenokārt plaši atverot uz kamermūzikas pasauli. Arī šonedēļ, kad 9. augustā Vaiņodes Kultūras namā skanēs Brāmss un Bēthovens, 10. augustā Virgas muižā valdīs Pjacollas un citu skaņražu karstasinīgais temperaments, bet 11. augusts būs vesela baznīcu minitūre, kad brīnišķīgas programmas pieskandēs Griezes, Priekules, Vecpils un Aizputes dievnamus. Lieliska iespēja atklāt jaunas koncertvietas Kurzemē un piedzīvot muzikālus iepriecinājumus.

Zane Daudziņa raksta par komunālā dzīvokļa mikropasauli

Jāatzīst, ka vēl gan pašas nelasīta, bet ar interesi gaidīta ir tikko klajā nākusī grāmata, kas, visticamāk, raisīs vienlaikus uzjautrinošas un smeldzīgas noskaņas – Zanes Daudziņas "Bērnudienas Komunālijā". Te mazā Zane savām acīm skata komunālā dzīvokļa mikropasauli un ļauj skatīt padomju laika sadzīves teātra ainas.

Pasaules festivāli Latvijas Radio 3 "Klasikā"

Vasara jau ierasti ir ceļošanas laiks, kaut ik solis apliecina, ka tas ir arī labs mājās palikšanas un Latvijas piedzīvošanas laiks. Kad mūzikas draugi arī bez dārgām lidmašīnu un koncertu biļetēm var izbaudīt kaut attālinātu, bet tomēr skaistu klātbūtnes sajūtu vairākās tiešraidēs no pasaules festivāliem Latvijas Radio 3 "Klasika" šīsnedēļas programmā. 9. augusta vakars mums ļaus neklātienē pabūt festivāla "BBC Promenādes" koncertā Karaliskajā Alberta zālē Londonā, kur saspēlēsies pianists Sondžins Čo, BBC simfoniskais orķestris un diriģents Sakari Oramo. Bet svētdienas vidū varēsim iztēloties un sadzirdēt atmosfēru Zalcburgas vasaras festivālā, jo ieplānota tiešraide no Mocarta mūzikas koncerta, kurā muzicēs soprāns Regula Mīlemane, Zalcburgas "Mozarteum" orķestris un diriģents Roberto Gonsaless Monhass.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti