Kultūras notikumu birums šai nedēļai. Izvēlies savējo!

Augusta vidus ir kultūras notikumu pārbagāts. Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrija turpina darbu, pētot to, kas svarīgs notiek Latvijas kultūrtelpā. Četrus notikumus šonedēļ piedāvā žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" vadītāja Gunda Vaivode.

Jāņa Deinata personālizstāde "Pirmā piecgade"

Redzot vien dažus izstādes reklāmfoto, var gan apsmieties, gan uzelpot – tā taču ir tik sena vēsture! Bet ļoti vērtīgs dokumentāls atgādinājums par sairstošo sociālismu, ko mērīja piecgadēs, un Latvijas neatkarības atgūšanas laiku no 1989. līdz 1994. gadam. Tas sakrīt ar aktiera Jāņa Deinata fotogrāfiskās darbības sākumu.

Viņa melnbaltajās bildēs laiks ir precīzi notverts caur prozaisko padomju ikdienu.

Vajag taču noķert momentu, kad no saplīsušās mašīnas bagāžnieka ārpusē redzamas vien norūpējušās vīriešu pēcpuses, bet krievu burtu numurzīme simbolizē patieso situāciju – AD – elle. Izstāde Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 4. stāva zālē skatāma no 17. augusta.

27. Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla atklāšana

Māra Sirmā iedibinātais festivāls ir īpašs sakrālās mūzikas gada notikums, kurā iepazīstam gan klasisko repertuāru, gan komponistu jaundarbus. Netrūkst arī viesu, piemēram, šoreiz tie būs Gruzijas Valsts koris. Bet mūsu pašu akadēmisko kori "Latvija", kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" atklāšanas koncertā 15. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā vadīs austriešu diriģents Zbigņevs Graca, interpretējot Mendelszona psalmu "Kā briedis brēc", kas tiek uzskatīts par viņa labāko garīgā satura darbu, Mocarta "Kronēšanas mesu" – vienu no viņa spožākajiem un biežāk atskaņotajiem vokāli simfoniskajiem darbiem, un moteti "Exsultate, jubilate", kura skaistais soprāna solo uzticēts Ingai Šļubovskai-Kancēvičai.

Kā augusts, tā cirks – Re Rīga!

Kamēr žirafes, lauvas un tīģeri priecē Zoodārza apmeklētājus, bet kaķi, suņi un iguānas privātīpašniekus, tikmēr Rīgas cirkā, Vērmanes dārzā un Zirgu pastā lielus un mazus izklaidēs žonglieri, klauni un veloakrobāti. No 13. līdz 17. augustam Rīgā notiks Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls. Šoreiz tajā būs viesi no vairāk nekā desmit valstīm, un viņu vidū gan uzlecoši cirka talanti, gan atpazīstami cirka meistari.

Minimāli meli, asas izjūtas un bīstami triki,

komentē festivāla direktors Mārtiņš Ķibers, solot "daudz sirsnības, patiesības un vienkāršības, tomēr neiztikt arī bez slepenās sastāvdaļas, kas brīnumu padara par brīnumu".

Aldoņa Kalniņa "Dziesmu Dārzs" Plieņciemā  

Mūsu lielais vokālās mūzikas meistars Aldonis Kalniņš, kuram šopavasar nosvinējām 96. dzimšanas dienu, savus draugus 17. augustā pulksten 17.00 gaidīs "Krastkalnu" dārzā Plieņciemā. Klasiskās mūzikas koncertā "Dziesmu dārzs" viņa vokālās pērles izskanēs dziedātājas Katrīnas Paulas-Felsbergas un pianistes Agneses Egliņas priekšnesumā, bet Jāņa Baltvilka dzeju, ko komponists nereti izmantojis, lasīs aktieris Gerds Lapoška. Ar saistošiem stāstiem koncertu apvīs muzikoloģe Liene Jakovļeva. Lai visiem klātbūt gribētājiem dārzā būtu ērta izvietošanās, vēlams paņemt līdz pa krēslam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti