Rudens kino un mūzikā. Kultūras akcenti šonedēļ

Rudenī pārņem divas sajūtas. Kamēr laikapstākļi ir labvēlīgi, gribas nodoties garām pastaigām un vērot dabas krāšņumu, bet slapjākos vai vēsākos vakaros – ērti iekāroties dīvānā (vai ērtā kinoteātra krēslā) un ļauties kādam kulturālam baudījumam.

Šīm noskaņām šonedēļ kultūras akcentus piemeklē Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste, balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Anete Ašmane-Vilsone.

Aina Kalnciema svin jubileju

Ja man būtu jānosauc elegantākā un smalkākā no savām skolotājām Mūzikas akadēmijā, es noteikti teiktu – Aina Kalnciema. Klavesīns studiju laikā nebūt nebija mans iemīļotākais instruments, kam būtu veltījusi daudz laika, bet stundas pie Kalnciemas kundzes vienmēr bija mierīgas, senatnīgas auras un mūzikas apdvestas. Viņas ieguldījums Latvijas mūzikas dzīvē gan neaprobežojas tikai ar pedagoģiju –

Aina pati joprojām muzicē, kā arī jau vairāk nekā divdesmit gadus rīko Starptautisko Baha kamermūzikas festivālu, uz Latviju ik gadu atvedot spilgtus savas jomas profesionāļus.

Šogad mūziķe svin apaļu jubileju, un otrdien Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā notiks skaists koncerts, kur līdz ar jubilāri uz skatuves kāps gan viņas bijušie studenti, gan citi izcili mūziķi.

"Brooklyn Jazz" – "Klasikā"

Strādājot sabiedriskajos medijos, par vienu no savām misijām uzskatu džeza mūzikas popularizēšanu un džeza vides pilnveidošanu. Vasarā kultūrvietā "M/Darbnīca" norisinājās cikls "Brooklyn Jazz", kur latviešu mūziķi veltīja koncertus leģendāriem džeza mūziķiem, dziedātājiem un komponistiem, un no septembra visi cikla 12 koncerti izskan Latvijas Radio 3 "Klasika" programmā. Otrdienu vakaros jau esam klausījušies programmas, ko veidojis Reinis Puriņš, Toms Mikāls, Evilena Protektore, Lizelote Ostbloma un Paula Saija kopā ar saviem domubiedriem, un

šajā nedēļā muzicēs Juliannas Tīrumas vadītais sastāvs.

Manuprāt, tā ir lieliska iespēja dzirdēt pavisam svaigu un aktuālu šodienas džezu un mūslaiku mūziķus, kā arī sajust koncerta atmosfēru, sajūtas un ovācijas pat caur radio viļņiem. Visi cikla koncerti pēc izskanēšanas ēterā pieejami "Klasikas" interneta vietnē. Un rudenim vienkārši piestāv džezs!

Kino rudens

Kopš 2014. gada Latvijas rudeni iekrāso Rīgas Starptautiskais kino festivāls, un šogad kinoteātru ērtajos krēslos būs jāpavada dienas no 17. oktobra. Piedāvājums – kā vienmēr – ir plašs, un, ja kāds filmu gūzmā ir tikpat apjucis kā es, lieti var noderēt festivāla komandas izveidotais gids.

Eksperimentu un pārsteigumu cienītāji var izvēlēties metodi – vienkārši pirkt biļetes uz seansiem, kad ir iespēja apmeklēt kino, un uzticēties programmas veidotājiem.

Ticu, ka festivāla organizatoru gaume un izpratne par kino pasaulē aktuālo neliks vilties. Tie, kam rudenī prasās palikt pašiem savā dīvānā, novērtēs iespēju daļu filmu programmas skatīties arī tiešsaistē. Un īpaša atzinība festivālam par desmit filmām, kam izveidoti aprakstošie titri latviešu valodā, lai kino mākslas nianses un detaļas sajustu arī cilvēki ar dzirdes apgrūtinājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti