Mājās, koncertzālēs un radio – pieci muzikāli ieteikumi šai nedēļai

"Kilograma kultūras" žūrija turpina darbu, ik nedēļu iesakot arī lasītājiem, skatītājiem un klausītājiem būtisko kultūrā. Septembra vidū daudz brīnišķīgu notikumu, tādēļ īpašu izlasi sagatavojis muzikologs Orests Silabriedis.

Cēsu koncertzāles jubileja

Pērn svinējām Latgales vēstniecības "Gors" 10 gadu jubileju, nākamgad jubilēs "Lielais dzintars", bet šo sestdien esam aicināti uz koncertzāli "Cēsis", kur lielās 10 gadu svinības notiks kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Tadeušu Voicehovski. Būs no visa kā: mazliet Vaska (soliste Vineta Sareika), drusku vairāk no Dvoržāka (solists Pablo Ferandess) un pavisam daudz no Bēthovena (pie klavierēm Daumants Liepiņš, un būs arī kupla dziedāšana). Kas nebrauks uz Cēsīm, lai ieslēdz Latvijas Radio 3 "Klasika".

LR3 studijas koncertu sezona

Ar radio starpniecību būs iespēja pievērsties arī kamermūzikai, jo gandrīz šonedēļ, bet īstenībā nākamās nedēļas pašā sākumā Latvijas Radio 1. studijā tiks atklāta jaunā koncertsezona. Pirmdienas vakarā dziedātājas Katrīnas Paulas Felsbergas un pianistes Agneses Egliņas sniegumā pirmoreiz Latvijā klausīsimies Krista Auznieka opusu ar Volta Vitmena dzeju. Teicamas poēzijas izlasē būs arī Dzenītis un Knuts Skujenieks, Rorems un Silvija Plāta, un visā šajā piedalīsies klarnetists Artūrs Perts.

LNSO un "Sinfonietta Rīga" sezonas atklāšana

Sezonas atklāšanas koncertus divi mūsu profesionālie orķestri šoruden pilda ar Andra Dzenīša jaundarbiem. Pagājušajā sestdienā Liepājā klausījāmies versiju par Emīla Dārziņa "Vientuļo priedi", savukārt šosestdien "Sinfonietta Rīga" dos Dzenīša "Elysium", kas ir atbalss no Ceturtā stīgu kvarteta, bet jaunā veidolā.

Kamēr "Sinfonietta Rīga" pa Latvijas Universitātes Lielo aulu, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris uz Latgali, un Rēzeknē līdzās Maskata un Vona-Viljamsa opusiem būs Gustava Holsta spožās planētas: žirgtais Merkurs, baisais Marss, daiļā Venēra un arī visas pārējās. "Klasikas" ēterā šos debesu ķermeņus liksim 1. oktobrī.

"Angele Dei"

Kam patīk straumēšanas pakalpojumi, tas, meklējot ierakstu novitātes, iespējams, uzdursies nacionālā skaņu ierakstu nama "Skani" jaunākajam devumam – Latvijas Radio tvartam "Angele Dei". Albums jau saņēmis labus vārdus no Latvijas un citzemju profesionālajiem klausītājiem, un līdzās Dzenīša, Paideres, Ratnieces, Vaska, Viļuma darbiem te sevišķu uzmanību izpelnījies Lielajai mūzikas balvai nominētais Krista Auznieka "Sensus" – neikdienišķas gaismas piesātināts darbs.

"Upes pērles"

Kopš pagājušā gada rudens ekvinokcija jeb 23. septembris pasludināts par Eiropas folkloras dienu. Divas dienas pirms tam "Ulbrokas pērle", godinot šos jaunizveidotos svētkus, uzņems viesos "Upes pērles": Krapes "Skaņumājas" aicinātus mūziķus no Ropažiem ("Oglīte"), Ķekavas ("Brička"), Liepājas ("Ķocis"), Latgales studentu centra ("Ceidari"), un būšot arī viesi no Lietuvas un Anglijas. Spirgts noskaņojums garantēts!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti